I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, October 15, 2013

Sambutan Hari Raya Haji, Cara Saya

Semalam hari Isnin, kerja macam biasa. Balik keje, terus amik anak. Babysitter dah pesan awal-awal, jangan amik lewat sebab dia nak start masak untuk raya lepas saya amik anak-anak.


Kalau ikutkan turn, raya haji kali ni belah saya, means sambut di rumah ibu bapa saya. So balik rumah, baju pun tak kemas lagi, bakul susu anak pun tak kemas lagi, tunggu suami balik keje, tapi dia balik lewat. Banyak keje penting katanya. Bila dia balik rumah, barulah saya boleh mengemas. Terus bergerak balik ke rumah Mama, pukul 10.00 pm baru sampai.


Sampai-sampai je, terus makan. Mama dah bising, katanya waktu makan kene jaga, perut saya kan sensitif. Tapi yelah, apa nak buat. Saya ok kan aje. Dah sudah tu, terus tidur. Letihnya. Makanan raya Mama dah mula masak dari petang tadi. Mama pun tidur awal, letih jugak kot. By the way, seisi rumah tidur awal. Letih bekerja.


Hari ni bangun pagi, bingkas bangun tolong Mama siapkan makanan apa yang patut. Pastu kejut suami pergi solat sunat hari raya. Saya kat rumah je jaga anak.


Bila suami balik dari solat, baru makan. Dia rehat kejap, pastu pergi surau tengok sembelih lembu. Bawak Haziq sekali. Tahun ni kami tak berkorban sebab takde plan pun nak berkorban. In Shaa Allah, moga dipermudahkan untuk tahun depan.


Haziq pulak bila balik ke rumah, punyalah excited cerita kat saya tentang lembu. Ada darah, merah, lembu sedih, lembu nangis, Haziq tengok lembu. Seronok tau layan Haziq bercerita.


Tengahari - makcik dan sepupu saya datang raya. Pastu kitorang tengok citer Ombak Rindu sama-sama. Hehehe...Lepas asar, diorang balik. Saya pulak ambil masa ni untuk transfer semua gambar daripada kamera dan handphone ke external hard disk, sementara suami tolong jagakan anak.


Malam nanti, plannya lepas Isyak, kami akan bertolak balik ke rumah. Unpack apa yang patut dan tidur. Esok kerja.


Itulah sambutan hari raya haji tahun ini, cara saya. Cuti cuma sehari. So sambutannya biasa-biasa sahaja. ^_^

1 comment:

Mar Mansor said...

wp biasa2 saje..tp tetap kita sambut kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *