I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, October 2, 2013

Kisah Kereta

Dalam tempoh 8 tahun bekerja ini, saya dah drive beberapa jenis kereta.

Mula-mula sekali kereta proton wira second hand kepunyaan family.

Walaupun second hand, saya gembira menggunakannya sebab ia banyak berjasa dan membantu saya semasa belajar di KL dulu.

Dah nama pun second hand, proton pulak tu, pakai lama sikit, rosaklah ia. Kemudian saya pakai kereta proton wira lagi.

Tapi kali ni kereta baru, family juga yang punya. Saya bayar duit kereta tiap-tiap bulan memandangkan masa tu saya dah pun bekerja.

Bila pakai lama sikit, power window buat hal. Tapi saya tak kisah, pada saya small matter je tu.

Cukup 2 tahun guna, family jual kereta tu. Ade masalah sikit masa tu.

Saya tak boleh nak cakap apa. Cuma terfikir, macamana nak pegi keje kalau takde kereta?

Fikir punya fikir, saya nak beli kereta. Tapi Mama cakap tak perlu. Dia tolong beli kereta kenari second hand tapi saya perlu bayar duit kereta tiap-tiap bulan macam biasa.

Kenari? Kereta kecik? Ala takpelah. Yang penting ada kereta senang nak pegi keje.

Kat tempat kerja, kereta saya lah yang consider paling 'buruk'. Ada orang yang kata. Dia jujur atau bergurau, saya tak pasti. Tapi saya tak kisah pun. :-)

Yang pastinya akhir tahun ni, tamatlah episod bayar kereta bulan-bulan. Pantas sungguh 6 tahun berlalu :-)

Impian saya sekarang ni, saya nak beli kereta perodua alza. Bukan apa. Untuk kesenangan anak-anak. Takdela mereka berpanas aircond tak kuat lagi.

Harga alza pun mampu milik, pada sayalah. Tak payahla nak berhabis duit untuk kereta bulan-bulan. Car is a liability, not an asset.

Tapi walaupun dah ada alza nanti, saya still nak keep my kenari. Kereta kecik ni senang nak bawak ke mana-mana. Senang nak parking. Minyak pun jimat. Oh ye, subsidi minyak kan dah diturunkan. :-)

Harap-harap bila bangun pagi esok, dapat hadiah kereta perodua alza. Alangkah bestnya!!!

:-)

4 comments:

Mar Mansor said...

kami pun berangan nak alza..he3..senang kan kete besar..buat msa skrg ni masih pakai viva..my 1st car & have running almost 4 yrs

Rinah said...

kenari memang best :) alza luas. selesa untuk anak2.

Uni Aqilah said...

Viva pun ok untuk small family kan.

Uni Aqilah said...

ye. sebab tu teringin sangat nak drive alza sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *