I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, October 16, 2013

Kerugian Duit di Bon Odori Festival

Sabtu malam Ahad yang lepas, suami bawa saya dan anak ke Bon Odori Festival yang bertempat di Taman Sutera, Johor Bahru.

I am not pregnant, right now. :)

Untuk yang tak pernah dengar pasal Bon Odori ni, Bon Odori ialah satu festival yang dianjurkan oleh orang Jepun di Malaysia yang bertujuan untuk memperkenalkan budaya mereka kat sini. Sambil tu jugak diorang ade buat jualan untuk tujuan mengumpul dana untuk tabung diorang.

With my 8-months princess.
Ini adalah kali kedua saya pergi ke Bon Odori. Yang first pergi dulu memang meriah, siap ada maskot Ultraman, Power Rangers (ini dari Jepun ke?), Japanese wearing kimono dan macam-macam lagi. Memang meriah sampai saya dan suami siap join tarian diorang masa penutup festival kul 10.00 pm tu. Diorang pun sangat-sangat friendly sampaikan kita rasa kita ni orang Jepun jugak! :)


Ok cerita pasal kali kedua ni, rasanya biasa saja. Kitorang sampai sana dalam pukul 8.30 pm. Kalau nak beli apa-apa, kena pakai kupon, tak boleh bayar guna cash. So kami pun beli la kupon dengan harga RM30.


Banyak kan RM30 tu. Tapi bila dikira-kira balik kupon yang kitorang dapat, bukan RM30, tapi cuma RM21 sahaja okayyy!! So mana pergi yang 9 henggets tu???


Saya mintak tolong suami tanya balik kat kaunter. Jawabnya, memang bayar RM10 untuk satu kupon dan memang dapat RM7 sahaja sebab RM3 tu untuk lucky draw.


Saya macam.....haisshhh... RM9 is too much ok. Kitorang pulak bukannya nak sangat tunggu sampai acara lucky draw tu. Benganglah jugak kan. Tapi apa boleh buat. Kupon pun dah dibeli.


Bila dah bengang tu, kami just beli burger Marrybrown 1 set, nasi lemak, fish ball dan air mineral. Habis guna RM21 tu. Membazir betul rasanya kan.

Haziq yang enjoy menari atas stage before the real show took place.

Sambil makan, sambil tengok persembahan kat pentas. Heran pulak, katanya Bon Odori Japanese festival, tapi persembahan semua Chinese. Kitorang nak tengok orang Jepun. Sampai sudah takde pun Japanese yang buat persembahan macam yang dulu kitorang pergi.


Last-last, kitorang balik. Pukul 10.00 pm dah sampai rumah. Not so nice feeling sebab :


1) Rugi RM9

2) Takde Japanese yang buat show


Pasni konfem tak mau pergi Bon Odori lagi. ^_^


1 comment:

Mar Mansor said...

alamak..tak tau la bon odori tu apa..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *