I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, October 28, 2013

Aimi Dah Sihat. Goodbye Viral Fever

Holla holla cikebum cikebum!! Yeayy!!


Alhamdulillah. Aimi telah dibenarkan keluar daripada HSI pada hari Sabtu malam Ahad yang lepas. Pejam celik rupanya masuk 4 hari jugak kami berdua berkampung di hospital. Lama kan.


Apa sebenarnya sakit Aimi? Mulanya doktor suspek ia adalah demam denggi berdasarkan kepada suhu badan yang tinggi iaitu 37.6 degree celcius, bacaan platlet yang rendah iaitu 62 (normal ialah 150-400) serta keluar rashes di seluruh muka dan badan.

Hari kedua di HSI iaitu pada 24 October 2013.
Aimi memang tak mahu senyum langsung.
Muka dan badan dah start tumbuh rashes dengan banyak.

Tapi selepas beberapa kali ujian darah dijalankan, ternyata negatif denggi dan doktor sahkan ia adalah viral fever iaitu demam panas yang disertai dengan ruam / bintik merah di bahagian muka dan seluruh badan.


Hari ini, keadaan Aimi beransur baik dan rashes pun dah semakin berkurangan. Aimi pun dah semakin aktif dan ceria seperti biasa, kalau tak, asyik monyok dan menangis sahaja.

Hari ketiga di HSI iaitu pada 25 October 2013.
Aimi masih takde mood. Masih taknak senyum.
Tapi yang bagusnya, dah mula ada selera nak makan.


Hari ketiga di HSI iaitu pada 25 October 2013.
Saya bawa Aimi ke bilik kanak-kanak. Boring juga asyik dok dalam wad kan.


Tengok gambar kat atas ni. Di tangan kiri Aimi ada jarum untuk drip (masukkan air), kat kaki kanan pulak ada jarum untuk mudahkan ambil darah. Satu hari ambil darah sebanyak 3 kali. Walaupun sakit sebab ada jarum di kaki, Aimi tetap berusaha gigih nak merangkak. Secara peribadinya, saya sangat kagum dengan anak kecil saya ini. Sakit tolak ke ke tepi, yang penting tetap nak merangkak. ^_^


Hari keempat di HSI iaitu pada 26 October 2013.
Kami pindah ke Wad Kelas 1 sebab Wad Kelas 3 dah penuh.

Gambar kat atas ni masa kami kat Wad Kelas 1. Sejuknya Tuhan jelah yang tau. Tengokla muka Aimi tu, mencebik plus sedih syahdu. Hehehe... Kami kena pindah kat sini sebab Wad Kelas 3 dah penuh sangat dengan patient. Mana taknya, masa first day Aimi admitted ke wad, katil kami tu ditempatkan di laluan. Sebab wad dah penuh masa tu. Huhu..


Hari keempat di HSI. Petang tu Aimi dah ok. Dah happy happy dah.
Petang tu jugak kami keluar wad.

Oh ye, sepanjang saya berada di hospital, banyak e-mail yang saya terima daripada readers yang bertanyakan pelbagai perkara. Maaflah, pada masa 4 hari itu saya tak berada dalam keadaan yang selesa untuk berblogging. Tapi jangan risau, semua e-mail telahpun saya balas pada waktu tengahari tadi. Setel kerja. ^_^

Okey, rasanya itu sahaja dulu buat masa ini. Kita jumpa lagi ye.


p/s : 4 hari tak berblogging, bertambah lagi follower blog ini. Terima kasih banyak-banyak. Really appreciate it! ^_^

3 comments:

Norhasniza Khalid said...

waahh... makin meningkat follower akak ye, tahniah..

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah.. kesian aimi..

bestnya.. ko ambik kos apa uni?

Rinah said...

Alhamdulillah, Aimi dah sihat. Mama pun boleh tarik nafas lega.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *