I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, July 21, 2013

Nak Shopping Raya? Baca Dulu Tips Ini

Hari ni saya bersahur di rumah Mama. Yang bagusnya, lepas bersahur, anak-anak masih tidur lena, jadi saya sempatlah update blog.


Semalam suami saya bagitau, hari ni nak ajak saya pergi shopping raya. Saya pulak macam, eh dah nak shopping ke? Takde rasa pulak nak shopping lagi. Tapi katanya, baik shopping sekarang sebab kalau tunggu dah nak dekat raya ni, takut kita sibuk ke apa ke, so sementara ada masa ni kita buat dulu apa yang patut.


So kat sini saya nak share sikit tips yang saya dan suami amalkan setiap kali kami nak pergi shopping bermula daripada awal perkahwinan dan diperbaharui bila bertambahnya ahli keluarga. Hehehe. Mungkin tips ni agak panjang berjela, tapi itulah amalan kami. :)


1) Buat senarai shopping untuk setiap orang - Selalunya sayalah orang yang paling rajin buat list barang untuk dibeli ni. Saya akan senaraikan (brainstorming) untuk setiap orang, contohnya suami, barang apa yang dia nak beli. Untuk saya, untuk Haziq dan untuk Aimi. Lepas tu, filter semula list tu, kensel mana yang tak perlu dan hanya tinggalkan barang yang memang mesti dibeli aje. Dengan cara ini, dapat mengawal nafsu semasa nak shopping nanti (dan mengawal duit di tangan juga!)


2) Siapkan barang keperluan anak - Maksudnya diaper beg anak-anak. Selalunya kami bawak termos kecil, air masak 1 liter, kompartmen susu dan botol susu. Antara barang lain yang mesti ada ialah pampers 2-3 pcs, cot sheet, wet wipes, spray air , tuala kecil dan baju spare untuk anak-anak.


3) Keluar rumah awal untuk dapatkan parking lot dekat dengan pintu masuk dan tak payah que panjang-panjang time nak bayar - Kalau Jusco tu bukak kul 10.30 am, pukul 10.30 am lah kami sampai. Nak jadi orang pertama yang masuk Jusco lepas Jusco dibuka. Nanti nak shopping dan bayar barang pun senang. Saya sangat tak suka beratur lama time nak bayar.


4) Tetapkan siapa jaga siapa (keselamatan anak) - Dulu masa ada anak seorang, kami tetapkan yang saya yang do the shopping job, beli barang ikut list. Suami saya akan ikut sekali, tapi tau jelah kan kalau ada anak kecil, sekejap je dia dah bosan dan nak pergi masuk kat tempat main game tu. So suami akan bawa anak ke situ. Tapi bila dah ada anak 2 orang, kami tetapkan saya yang kene jaga Aimi dan suami akan jaga Haziq. Maksudnya, saya akan bawak stroller Aimi dan suami akan handle Haziq sebab sekarang Haziq dah lari laju, haruslah abahnya yang handle dia kan. Benda ni amatlah penting sebab kami nak mengelakkan terjadinya masalah anak hilang kat shopping complex.


5) Handphone mesti ada bateri, ada kredit dan boleh dihubungi - Peraturan ni saya yang tetapkan. Jadi sebelum shopping tu kene pastikan handphone dah fully charged dan ada kredit.


6) Belanja ikut list yang dah dibuat - List itu dah ditulis mengikut bajet. Jadi kami kene belanja ikut bajet sahaja. Tapi kadang-kadang biasalah, timbul keinginan beli barang yang takde dalam list, jadi ade masanya terbeli jugak!


7) Berapa lama nak shopping - Tentukan masa berapa jam nak shopping. Contohnya kat Jusco 3 jam, kat Plaza Pelangi 2 jam. Nak lunch kat mana (kalau bukan bulan puasa). Dan pukul berapa mesti bertolak balik ke rumah.


8) Jangan lupa ganti pampers anak - Haaaa, kalau dah sakan sangat shopping tu, ade kemungkinan akan terlupa nak ganti pampers anak. Jangan macam tu lah ye, se excited mana pun kita shopping, anak tetap diutamakan. Kalau dia dah habis uuk, cepat-cepat ganti pampersnya, kalau tak, kesian dia ada uuk kat belakang dia. Rimas ok! Pampers harus diganti setiap 4-5 jam sekali. Kalau tak sampai 4-5 jam kita tengok pampersnya dah berat, terus cepat ganti. Jangan nanti kita balik rumah dengan perasaan puas bershopping, sekali bukak pampers anak, hah tu dia dah naik ruam!


9) Beri anak minum susu atau makan - Untuk anak yang masih menyusu, jangan lupa beri dia minum susu. Kalau anak yang dah reti makan, jangan lupa beri dia makan. Berhenti untuk beli snek yang sihat ataupun beli roti gardenia yang 60 sen tu (Haziq suka perisa vanila). Jangan biarkan perut anak-anak kosong macam tu je. Kalau rajin, bawak bekal dari rumah. Lagi mudah dan menjimatkan!


10) Paling penting, jangan belanja sampai terlebih bajet (RM). Kang diri sendiri yang gigit jari!!!


Eh, Aimi dah bangunlah... So kene offline dulu. Tata!


Semoga perancangan hari ini dipermudahkan dan dilancarkan semuanya. Amin. :)

2 comments:

Rinah said...

kena guna tips sis Uni untuk thn ini.. dah ada orang baru katakan..

Uni said...

Ye. Bila dah bertambah anak, kita seharusnya lebih peka tentang mereka, walaupun masa tengah sibuk belek pakaian dan tanda harga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *