I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, July 22, 2013

Insiden Yang Membuatkan Jantungku Seakan Berhenti Berdegup

Jantung seakan berhenti berdegup. Pernah tak korang rasa macam ni?


Saya tak pernah rasa macam ni sebelum ni. Tapi pertama kali saya merasainya, semalam. 21 Julai 2013.


Semalam kami shopping kat Jusco Tebrau City. Sampai-sampai je, tengok kat bahagian baby and kids kat 2nd floor tu dah penuh dengan umat manusia. Semua sibuk dengan anak-anak masing. Alah, korang taulah camne rasa dan rupanya shopping kat tempat banyak budak ni kan. Macam-macam ragam ada.


Bila dah sarat sangat dengan orang tu, saya tetiba lak rasa takde feel nak shopping. Orang terlalu ramai, que kat kaunter bayaran pun dah panjang. Ikutkan hati, nak je balik, tapi fikir, nanti bila pulak nak shopping kan. Haih, jangan ikutkan perasaan sangat.


First thing first, saya dan suami saling mengingatkan yang Haziq tak boleh hilang daripada pandangan mata kami. Saya do the shopping job, suami jaga Haziq dan Aimi. Aimi dalam stroller. Tido. Saya pulak shopping laju-laju je, kene kejar masa sementara anak-anak masih in good mood. 


Seterusnya, kami shopping baju Haziq pulak. Masa ni suami saya dukung Aimi, sebab dia dah meragam dalam stroller. See? Budak kecik punya good mood tu kejap je hoccay. Saya pulak dok cari baju baru untuk Haziq. Korang bayangkanlah camne nak shopping dengan keadaan Haziq berlari ke sana ke mari. Masa tu dia main lari-lari kat bahagian gift cards dan bahagian baju kids. Sangat dekat dengan saya.


Ada masa tu, saya sampai lari kejar Haziq semata-mata nak pakaikan dia baju baru. Penat mak ok!! Budak lelaki yang keje kat Jusco tu pun siap tergelak kecil tengok saya berlari mengejar anak. Takpelah dik, akak sanggup berlari berpenat lelah kejar dia daripada dia hilang dari mata akak. Dan nak tahu tak, saya cuma shopping kat bahagian Kiki Lala aje, tak sempat nak ke bahagian jenama yang lain sempat Haziq amat gigih berlari ke sana ke mari. Laju tau. Dah sekolah nanti Haziq masuk lumba lari gerenti jadi juara bertahan ye sayang.


Next, kami turun ke tingkat bawah.


Dan inilah saatnya di mana jantung saya seakan berhenti berdegup.


Ground Floor Jusco Tebrau City kat bahagian Center ada booth jual baju budak.


Masa tu suami saya dukung Aimi, saya pegang tangan Haziq dan tangan sebelah lagi dok belek legging. Kami berempat di tempat yang sama.


Lepas tu entah bila masanya, Haziq main lari-lari dekat kami berdua. Saya dan suami masih nampak dia.


Lepas dah sudah pilih lengging tu, orang kiosk tu bawaklah pergi ke kaunter bayaran. Saya pun ikutlah sebab nak gi bayar. Saya cakap dengan suami "Abg tengok Haziq ye"


Suami cakap "Haziq dengan B kan?"


Saya macam "Oh no"


Hati saya dah mula resah. Saya pandang keliling. Kiri kanan semua sekali. HAZIQ TAKDE!!!!!!!!!!!


Orang punyalah ramai. Mata saya melilau cari Haziq yang berbaju biru belang kuning dan berseluar jeans.


Takde!!!!


Saya cuba bertenang, taknak kecoh-kecoh. Try to be calm and cool.


Saya bayar harga legging. Cepat-cepat. Ambil duit baki dan terus masukkan dalam kocek seluar. Saya cari Haziq. Suami pulak maintain kat tempat tadi dengan Aimi, in case Haziq datang semula ke tempat tu.


Saya cari kat luar booth tu. Cari kat booth sebelah. Cari kat kedai-kedai dekat situ. Cari kat celah budak-budak lain. Haziq takde. TAKDE. Masa tulah, saya terasa jantung saya seakan berhenti berdegup. Berhenti sendiri. ----------------------


Saya mula rasa panik. Pada masa yang sama, saya cuba menahan diri saya daripada berfikir yang bukan-bukan.


Allah. Allah. Allah. Tolonglah aku!


Dah sudah cari kat luar booth, saya kembali semula kat suami. Bila saya tengok je muka dia, saya tau yang dia pun tak nampak Haziq.


Korang, saya sangat takut masa tu. Saya takut Haziq hilang!!!


Allah. Allah. Allah. Tolonglah aku!


Tak semena-menanya, Haziq muncul berlari-lari sambil tersengih riang, ucapnya, "Mamaaaaaaaaaa!!!!"


Allahuakbar!


Saya peluk Haziq. Peluk seeratnya. Cium sepuasnya. Anakku....



************



Insiden ini berlaku dalam masa tak sampai 4 minit. Tapi saya rasa ia tempoh yang cukup panjang apabila Haziq hilang daripada pandangan mata saya.


Lihatlah, sedaya upaya kami suami isteri menjaga anak-anak semasa shopping, shopping pun cepat-cepat je, takde beriya compare harga, compare itu ini, etc.  tapi Allah tetap uji kami. Kami terima. Kami tau kami mesti lebih berhati-hati di kemudian hari.


Kalau saya perlu lari beribu batu untuk mengejar Haziq, saya akan lari. Biarlah diketawakan orang sebab mengejar anak, tapi itu tanggungjawab saya. Itu tanda cinta dan kasih sayang saya. I'm a mom. Seorang ibu yang sanggup buat apa saja untuk anaknya. Apatah lagi Haziq sekarang tengah lincah, tengah ligat, kadang-kadang rasa semput jugak dibuatnya, tapi demi anak saya sanggup buat apa saja.


Saya takkan lupa detik ini. Pabila jantungku seakan berhenti berdegup. :(


p/s : Gambar ni masa kami berhenti rehat di Daily Fresh sebelum turun ke ground floor. Haziq nak makan jagung.

Haziq yang petah bercakap


7 comments:

Rinah said...

tahu perasaan sis Uni.. pernah mengalaminya.. memang sangat mencemaskan.. terus rasa tak nak lagi jenjalan kat crowded place..

fifi said...

fuh,tak dapat bayangkan macam mana. tapi saya masa kecik dulu selalu hilang. sesat tak habis2 sampai ke besar ni pun selalu sesat. mak saya pernah hampir repot polis sebab saya hilang kat pasar.. =.=

Uni said...

Gaknye kalau toreh pisau kat tangan ni darah pun tak keluar. Takut sangat masa tu.

Uni said...

Hahaha... rasanye fifi kene ada GPS dalam handbag. supaya senang cari jalan balik.

Mar Mansor said...

ish..x shopping pon bju utk ank..last wk g pon dpt parking ujung benua..huhu..mmg xde feel nk shopping..

Uni said...

Mar, saya baru sempat shopping baju anak je. Baju saya & suami belum ada pun lagi. Huhuhu.

Anak didahulukan, ibu bapa nanti dulu.

Rinah said...

memang tak keluar darah.. macam-macam perasaan time tue.. Tuhan je tahu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *