I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, July 21, 2013

Betul Ke Nak Bf Anak?

16 Julai 2013 - genaplah 6 bulan saya bf Aimi. Ini adalah pengalaman baru yang indah untuk saya, Banyak perkara baru yang saya pelajari dalam proses menyusukan anak ini. Ada yang suka, ada juga yang duka, apapun itu semua lebih mematangkan saya sebagai seorang wanita, isteri dan ibu.


Semasa saya mengandung, saya buat banyak pembacaan dan research tentang breastfeeding (bf). Dengan hasil pembacaan tu, saya nyatakan hasrat pada suami yang saya ingin menyusukan anak sepenuhnya (exclusive breastfeeding) apabila dia dilahirkan nanti. Suami saya tidak menghalang, tidak juga menyokong beriya-iya, tetapi dia cakap beberapa perkara yang harus saya fikirkan sebelum saya nekad untuk bf anak nanti. Apa yang dia cakap adalah berdasarkan kepada ibunya (my MIL) yang bf kesemua 7 orang anak.


Ini apa yang suami cakap dan dia suruh saya fikirkan :


1)  Bf is a tough job di mana, apabila anak lapar nak susu, hanya saya seorang yang boleh bf anak. Only me. Kalau minum susu botol, dia boleh tolong buat susu dan susukan anak, tapi bila fully bf, hanya saya yang boleh buat kerja tu. Dan tak kira dalam keadaan macamana sekalipun, saya tetap kena bagi anak susu (bf) bila dia lapar.


2) Saya ibu bekerja. Ada masanya saya balik lambat ke rumah. Kalau anak nak susu, macamana? Bila saya balik kerja dalam keadaan letih dan anak nak susu, saya tetap kena bangun nak susukan anak. No excuse walau letih macamana sekalipun.


3) Bf mom cepat lapar dan makan banyak. Suami saya tau yang saya ni jenis yang amat prihatin dengan bentuk badan saya. Nak maintain slim, taknak gemuk, taknak buncit. Tapi katanya bila ibu tu menyusu, lepas menyusu gerenti akan lapar, pastu akan makan banyak sebab apa yang ibu makan, itu jugak yang pergi kat anak. Kalau saya nak slim, benda ni akan jadi penghalang untuk saya.


4) Anak dihantar ke babysitter. So macamana nak buat kalau anak tu minum susu badan sahaja?


OK, bila suami cakap macam tu, saya tergamam. Terdiam. Kaku. Sungguh, saya tak fikir tentang semua itu. Daripada apa yang saya baca dan research selama ni, saya rasa yang saya takde masalah nak bf anak. Tapi apa suami saya cakap tu, is a real life situation. Dia kenal diri saya. Dia tahu tentang bf sebab ibunya bf dia dan adik beradiknya. Yang bezanya, ibunya tidak bekerja. Suri rumah. Kerja sendiri. Dan ibunya tidak kisah tentang bentuk badan (tak macam saya, kesah sangat!).


Well, saya ambil masa selama lebih kurang 2 minggu untuk memikirkan perkara ni. Betul ke saya nak bf anak? Betul ke saya tak kisah jadi gemuk? Betul ke apa yang saya nak buat ni?


Selepas dah fikir sedalam-dalamnya, saya nekad. Nekad. Nekad nak menyusukan anak kedua saya ini sebab saya nak perbaiki diri saya setelah tak berjaya bf Haziq dulu kerana kekurangan ilmu. Nekad nak beri anak saya sesuatu yang takkan ade orang lain pun boleh beri, iaitu susu badan saya sendiri. Nekad nak tengok anak sihat dan membesar dengan susu ibunya.


Nekad.


Dan ini penerangan saya kepada suami :


1) Saya bersedia untuk bangun malam untuk bf anak. Saya bersedia untuk memikul tanggungjawab itu, yang mana hanya saya yang boleh menyusukan anak. Saya bersedia untuk bf anak apabila anak lapar dan memerlukan saya.


2) Saya bersedia untuk bf anak walau dalam keadaan saya letih macamana sekalipun. Mungkin pada mulanya akan jadi sedikit sukar dan saya juga perlu masa untuk menyesuaikan diri, tapi saya yakin saya boleh melaluinya.


3) Bab gemuk dan buncit ni memang kritikal pada saya. Kalaupun saya gemuk dan buncit nanti, saya akan cari jalan penyelesaian untuk kembali ke berat badan yang ideal.


4) Melalui pembacaan saya, susu ibu perahan boleh disimpan dalam peti sejuk dan boleh dihantar ke babysitter. Ada caranya.


Sudahnya, suami saya cakap sekiranya saya betul-betuk nak bf anak, dia akan beri sokongan 100%.


Maka daripada situ, suami temankan saya pergi dapatkan maklumat tentang breastpump dan juga beli breastpump.


Saya betul-betul nak bf anak. Saya pasti. Dan alhamdulillah, saya berjaya bf Aimi untuk 6 bulan yang pertama dan sekarang masih meneruskan penyusuan ini.


Aimi dalam dakapanku

2 comments:

Rinah said...

Bf anak sambil bekerja memang mencabar. Nasib baik ada pam. Memang terbaiklah. Penat keja pun hilang bila bf anak :)

Uni said...

Ye, hilang penat kerja bila dapat bf anak. Dia pun semacam haus dan rindu dengan bau ibunya, sampai pejam mata menikmati setiap titisan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *