I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, June 16, 2013

Seminar Empayar Perniagaan Internet

Hari ini saya menghadiri satu majlis ilmu iaitu Seminar Empayar Perniagaan Internet by Ammar Zahar. Sebenarnya, saya tak pernah dengar pun nama Ammar Zahar sebelum ni. Nama yang selalu saya dengar berkenaan internet business atau internet marketing ni ialah Irfan Khairi. Nama yang dah memang famous.


Tup-tup hari tu mase tengah baca suratkhabar Harian Metro, ternampak pulak iklan Seminar Empayar Perniagaan Internet by Ammar Zahar ni. Baca punya baca, eh, rasa nak pergilah. Terus ajak suami pegi. Sebelum tu tanya babysitter dulu boleh tak tolong jaga anak-anak 16 Jun ni. Dia cakap boleh, so saya teruslah pergi beli tiket.


Waktu seminar ni singkat sahaja, bermula jam 9 am-1.30 pm. Banyak daripada informasi yang diterangkan dalam seminar ni saya memang dah tau (saya dah mula terlibat dalam online business sejak tahun 2008), tetapi ada juga info-info baru yang saya peroleh daripada seminar ni. Ilmu kan sentiasa berkembang, ilmu yang kita perolehi pada tahun dulu mungkin dah tak relevan pada tahun ini, itulah sebabnya saya pergi menghadiri seminar ni.


Ok, jom saya share sikit apa yang saya belajar pada hari ini :

1)  Kita sendiri yang menentukan apa yang kita nak jadi, berapa banyak income yang kita nak untuk satu bulan, 4 angka? 5 angka? 6 angka? Kita perlu ada azam, ilmu dan semangat.

2)  Di internet, produk yang paling senang nak dibuat dan paling menguntungkan ialah produk affiliate.

3)  Saya secara peribadi kurang minat nak involve dalam produk affiliate, tapi saya suka kepada produk informasi dan produk fizikal. En. Ammar Zahar juga share tentang cara bagaimana nak jadi "Instant Expert". Wah, memang senang caranya. Idea saya terus keluar mencurah-curah.

4)  3 jenis produk informasi di internet yang orang sentiasa cari setiap masa. Tak pernah luput dek zaman (evergreen). Kita pun boleh buat 3 jenis produk informasi ni. Memang senang!

5)  Sapa yang suka buat dropshipping? Teknik, tips dan trick pasal dropshipping juga diajar.

6)  Rahsia mudah promosi di FB guna strategi 3P.

7)  Strategi pemasaran di FB - cara post status dan gambar yang betul yang boleh tingkatkan jualan.

8)  Rahsia kenapa tak boleh letak harga di ruangan status di FB.

9)  Masa dan duit - bagaimana ia boleh membantu anda menghasilkan jualan di internet

10)  Nak promosi barang tapi taknak keluar duit untuk buat promosi. Ada caranya.


Haa, itulah dia serba sedikit ilmu yang telah saya perolehi pada hari ini. Seminar ni memang fun dan penuh gelak ketawa. En. Ammar Zahar tu pandai buat lawak, pandai selitkan humor dan pada masa yang sama ada isi penting yang dia nak sampaikan. Orangnya muda sangat lagi, baru je umur 26 tahun tapi dah jadi jutawan. Wah hebat betul!


Masa dalam seminar ni, ada satu sesi untuk para peserta yang dah ada bisnes, untuk bangun dan pergi promote bisnes masing-masing kepada para peserta yang lain. Mula-mula saya malulah nak bangun, tapi suami saya cakap, apa nak malu kan, bangun je, so saya pergi la bangun dan pergi promote bisnes saya dengan meminta para peserta yang lain tu untuk LIKE Fan Page saya. Hahahaha...serius nervous mase tu. Disebabkan saya tak bawak name card, maka saya tulis nama Fan Page saya kat kertas, dan edarkan pada peserta yang lain. Haa, memang ada yang terus Like Fan Page saya. Seronok betul!


Memang berbaloi meluangkan masa di hari Ahad untuk majlis ilmu seperti ini. :)

Seminar ni memang BEST!

8 comments:

aquagugurl said...

Wah..bestnye..x tau pun..mana nk tau, jarang baca paper..klu x, leh joint..

Nizam Malek said...

Ammar Zahar is my friend since studying at Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS).

Oh, pergi seminar, tak roger. =P

Rinah said...

Tak lama lagi kak Uni bakal bergelar usahawan internet lah nie..

mawar berduri said...

bestnya..tak rugi siapa yang join..banyak ilmu yang dapat kan..

Uni Aqilah said...

Selalu iklannya ada kat Metro Ahad.

Uni Aqilah said...

Jangan marah! :)

Uni Aqilah said...

Aminnnnnnnn

Uni Aqilah said...

Betul tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *