I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, June 9, 2013

Quick Update

Rindunye nak berblogging & blogwalking! Bilalah akan ada masa untuk diri sendiri ye untuk buat apa yang saya suka? Setakat ni, belum ada lagi. Kebanyakannya, curi masa ada lah. Hehe...


Disebabkan sekarang setiap minit saat adalah berharga, saya akan ceritakan quick update tentang kehidupan saya sekarang. Sekurang-kurangnya, blog ni takdelah tinggal bersawang dan penuh habuk-habuk kan...


Diri Saya Sendiri

  • Berat saya sekarang sudah mencecah ke angka 56 kg. Selera makan makin menggebu-gebu nampaknya. Saya dah mula diet sikit-sikit, makan nasi sekali sehari je, tapi risau kot-kot saya kena gastrik pulak nanti. Bukan ape, baru dua minggu lepas saya diserang gastrik time keje sampai rushing ke klinik untuk dapatkan injection. 
  • Disebabkan saya ingin diet dengan cara yang sihat dan lengkap nutrisi, saya telah membuat keputusan untuk memulakan program diet saya secara betul dalam masa 2 minggu daripada sekarang. Saya telah memilih Herbalife. Kenapa? Sebab saya dah lihat 2 orang yang dekat dengan saya telah kurus. Seorang kawan saya kat ofis turun beratnya daripada 74 kg ke 50 kg dalam masa 11 bulan selepas mengambil Herbalife. Adik ipar saya juga telah kurus, nampak perubahan badannya cuma saya tak pasti dari berapa kg turun ke berapa kg. Untuk saya pulak, saya target nak turun ke 50 kg terlebih dahulu. 
  • Saya dah bf (breastfeeding) Aimi selama 4 bulan dan masih berterusan, alhamdulillah. Saya anggap ini satu kejayaan untuk saya disebabkan dulu saya kurang berjaya bf Haziq. Sekarang ini saya masih berjaga malam, kejap tido kejap bangun sebab nak df (direct feed) Aimi. Ada satu ari tu pukul 4am baru tido dan bangun pukul 6.15am. Alhamdulillah, saya tak mengantuk sikitpun kat ofis. Thank to my vitamin Shaklee, memang berkesan!
  • Memikirkan saya ni seorang ibu berkerjaya, saya cuba seboleh mungkin untuk tidak naikkan suara kat anak bila saya ada di rumah. Saya selalu ingatkan diri sendiri, anak-anak saya datangnya daripada saya, saya bersyukur saya ada anak, jadi jangan senang-senang nak marah anak je. Saya keje dari pagi sampai petang, balik rumah pong pang pong pang, kul 10 /11 pm dah nak tido, takkanlah waktu sekejap tu pun nak marah anak bila diorang buat perangai sikit-sikit kan. Dah tentu anak kecik lagi, itu jelah cara diorang berkomunikasi dengan saya. Saya ajar diri saya untuk lebih bersabar.
  • Sekarang ni saya perasan hati saya mudah tersentuh bila melibatkan bab anak. Ada satu hari tu suami saya naik suara sikit kat Haziq, saya yang sedih sampai bergenang air mata. Hai anak, Mama kamu ni memang sentimental lah!
  • Saya dah mula latih Haziq untuk buat kerja rumah lagi, iaitu tolong saya angkat kain baju kat ampaian dan masukkan baju kotor dalam bakul.

Haziq
  • Satu perkara yang buat saya kagum dengan Haziq bila dah ada Aimi ni ialah, dia tak pernah marah/pukul/dengki atau apa-apa jelah dengan adik dia tu. Haziq cukup sayang dengan Aimi, kejap-kejap nak cium pipi. Bukan pipi aje, kaki dan tangan Aimi pun siap diciumnya (tapi saya selalu larang dia cium kaki dan tangan Aimi). Kalau Aimi nangis, dia pujuk Aimi. Memang nampak yang dia sangat sayang dengan adik dia.
  • Tapi saya pernah perasan, bila balik keje, saya kan df Aimi, dia akan tengok dengan 1001 perasaan perlakuan saya tu. Bila nak tido pun, saya df Aimi lagi, dia akan tengok lagi. Saya faham perasaan Haziq, yelah dulu 100% masa untuk Haziq, sekarang harus dibahagi dua. Kene pulak sekarang saya bf Aimi, tau-tau jelah anak yang menyusu badan ni, setiap masa nak dengan Mama dia je. Dulu time nak tido, saya akan layan Haziq, gosok-gosok belakang dia sampai dia tertido. Tapi sekarang, dah tak sempat buat macam tu sebab Aimi dah melalak nak df. Kalau suami saya yang gosok belakang Haziq, belum apa-apa dia dah tido dulu, kesian Haziq terkebil-kebil sorang-sorang. Sungguh, saya rindu masa bersama Haziq. Jadi bila Aimi dah tido lena, saya akan beralih pada Haziq pulak, layan dia sampai dia tertido. Bila saya baru je nak lelapkan mata, suami pulak bangun. Haih.. keje seorang pompuan ni tak pernah habis kan. :)
  • Haziq dah jadi PA (personal assistant saya). Kalau handphone saya berbunyi, dia yang tolong jawabkan, siap borak lagi dengan caller tu. Bila dia dah habis cakap, baru dia pas fon tu kat saya.
  • Bila nak keluar rumah (nak gi keje / nak gi jalan), Haziq pandai tutup tv dan kipas dan tunggu depan pintu. So cute!

Aimi
  • Aimi sekarang dah umur 4 bulan. Pandai meniarap, gostan ke belakang, banyak cakap in baby language (sebab mamanya pun banyak bercakap tak berhenti-henti), dah reti cabut stokin sendiri, tarik tudung Mama, baju Mama sebab nak df.
  • Suka main air liur sampai basah baju. Anak suka main air liur, makin banyak rambut mamanya yang gugur. Haishhh...
  • Tepat jam 10.40 malam setiap malam, akan menangis kuat melalak, tandanya nak tido dengan Mama. Kalau suami saya dukung dia, makin kuat nangis. Bila pas kat saya, terus senyap. Hahahaha...Suami saya jeles. Saya cakap, itulah the power of comel mom like me! :)
  • Kalau tengok saya, mata tak berkelip langsung. Bestnye jadi mak ni kan, anak-anak memang tak jemu-jemu tengok kita.

Work Life
  • Takyah citerlah. :)

Ok itu je dulu buat masa ni. Nanti kita jumpa lagi ye.

3 comments:

Rinah said...

memang quick update.. cerita lengkap semua..
pasal keja, kenapa tak update? hehe
mencabar sungguh jadi ibu bekerjaya kan..

saira othman said...

Yup Quick And Perfect...
Best baca..hehe

mawar berduri said...

suka baca yang ini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *