I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, June 12, 2013

Mari Urut Kaki di Thai Odyssey

Salah satu kegemaran saya ialah pergi urut kaki. Pada saya, bila saya pergi urut kaki ni, rasa seronok sangat, sebab itulah masanya saya dapat merasakan diri kaki dibelai dan menghilangkan penat lelah bekerja.


Saya memang suka pergi urut kaki. Dulu, boleh dikatakan setiap bulan mesti saya pergi urut kaki tapi sekarang ni tidak lagi. Rasanya daripada mula mengandungkan Aimi sampailah sekarang Aimi dah umur 4 bulan, sekali pun saya tak pergi urut kaki. Bukan ape, orang cakap, kalau time hamil pergi urut kaki, takut risiko keguguran. Sebab bila kaki kita diurut takut salah tekan kat saraf mana, boleh efek kepada kandungan. Wallahualam. Entah betul entah tidak.


Baru-baru ini saya pergi urut kaki di Thai Odyssey. Lokasinya dalam Jusco Tebrau City, Johor. Sekali tengok tempat ni dari luar macam eksklusif gitu kan. Takdelah macam tempat urut kaki kat Giant atau Tesco tu. Open area macam tu je. Takde privacy langsung. Takkan lah nak kasi semua pengunjung Giant / Tesco tengok kaki saya yang halus mulus bak padi bunting penuh babat ni kan. Hehehe...


Thai Odyssey di Jusco Tebrau City

Masuk je dalam tempat ni, disambut dengan senyuman mesra penyambut tetamu yang buat action "Sawadikap". Saya pun balas "Sawadikap" jugak. Pastu that lady speaking omputeh la. Dia tanye, pernah datang sini ke, nak urut kaki ke badan ke. Saya pun reply omputeh la. Siap fikir, wah kellas bebenor tempat ni sampai speaking bagai. Takkan tak reti cakap Melayu kot.


So saya cakapla,


"I would like to have foot massage"

"How many minutes you want?"

"60 minutes would be great"

"Ok, you will really enjoy that 60 minutes"


Saya pun senyum meleret la. Hamboi, orang layan kita bagus, kita pun happy lah.


"Miss, have you ever come to Thai Odyssey before?"

"No, this is my first time"

"Ok, sila tulis details cik dalam buku ni ye. Nama, nombor telefon....."

"Eh?"


Saya rasa macam nak gelak guling-guling kat situ. Ler, retipun cakap Melayu! Hahahaha...


Lepas dah tulis segala details, teruslah buat bayaran. 60 minutes bersamaan RM60. Mak hoii!! Mahal bebenor! Tekejut mak tau. Tapi demi nak enjoy that 60 minutes tu, pejam mata jelah. Yang lagi rasa nak pejam mata rapat-rapat, sebab kene bayar service charge. So total RM63.60. Harap maklum.


Pastu dia bagi selipar kat saya. Kiranya ganti lah pakai selipar dia. Then orang tu cuci kaki saya. Pergh, rasa macam orang besar gitu bila orang cuci kaki kita. Ishh, tak baik, riak dan takbur la pulak. Astaghfirullahazimmmmmm.....


Pabila kaki dicuci, saya feeling sayalah puteri.

Ok ok, sambung citer, lepas dah sudah cuci kaki tu, saya dibawa ke satu bilik. Ada 4 kerusi urut kat situ. Gelap semacam je. Tapi biasalah, tempat-tempat macam ni, memang suram dan gelap gitu. Konon-kononnya nak kasi kita feeling relax.


Bilik tempat urut kaki. 

Urut punya urut, saya betul-betul rasa best. Apa taknya, bukan sekadar urut kaki, dia urut sampai ke peha. Rasa hilang semua sakit-sakit yang selama ni tak rasa pun sakitnya. Memang syok la. Orang yang urut tu namanye Rung. Senyum aje sepanjang 60 minit tu. Hebat kan? Saya tak mampu senyum selama tu. Korang mampu? Cer try.


Start urut kul 11.15am. So sepatutnya abis urut kul 12.15pm lah kan. Tengok-tengok, kul 12.00 pm dia dah stop. Saya, macam, eh cik Rung lagi 15 minit tu camno? "err Ms. Rung, I think we have another 15 minutes to go?"


"Yes, I massage your back"

"My back? But I only paid for foot"

Tapi Cik Rung Ms. Rung senyum lagi. Maka saya pun senyum jelah dalam kesuraman lampu bilik itu. Walhal konfius, apsal dia ni nak urut belakang saya pulak. 


Rupa-rupanya, dia urut kat bahu dan lengan ni haaa. Wahhhhhhh!!! Best giler. Kat bahu saya ni memang keras ketung (urat keras), so bila die urut, saya rasa macam syok sangatlah. Dia urut jari jemari ni semua, lengan gebu ni dan kat belakang badan. Kepala pun dia urut jugak. Fuh! Memang best best best best best best best best!!!


Tanpa disedari 15 minit telah berlalu. Tau-tau je, Ms. Rung tu cakap "Thank you miss" dan buat action sawadikap tu. Saya pulak macam, hah, dah tamat ke, mulalah rasa nak kuar lagi RM63.60 nak urut lagi sejam. Hahahaha...Melampau punya keinginan. Tapi cepat-cepat kembali ke alam realiti. Anak-anak dah menunggu Mamanya pulang.


Thai Odyssey, I will definitely appear in front of your door next month! :)

10 comments:

fifi said...

Wah...sy pun sukaaaaaa urut2 ni.nak jugaklah..kat tebrau ye?nape tak pernah nampak..

saira othman said...

Eh...haritu dah plan nak g tempat ni tapi xjadi..huhu

Rinah said...

Tak pernah lagi gi urut2 nie.. takut sakit :P
Kak Uni tak rasa sakit ke? hehe

saira othman said...

Eh bestt lah saya pown pernah pergi aritu ngn family...huhu besttt...

mawar berduri said...

memang best dapat urut kaki niee..dulu masa cuti semestar..sempat juga kerja jadi tukang urut reflexology nie..ble tahan penat jugak lah..

Uni Aqilah said...

Ada kat tingkat atas sekali dekat dengan pejabat pos dan service counter.

Uni Aqilah said...

Pasni plan betul-betul tau

Uni Aqilah said...

Tak sakit tapi best banget!

Uni Aqilah said...

mmg best kan.

Uni Aqilah said...

fuh! jadi tukang urut kaki? memang penat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *