I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, June 17, 2013

Baca Dulu Sebelum Sign

Pagi tadi saya pegi jumpa seorang manager. Saya namakan die Mr. E. Tujuan saya jumpa die untuk serahkan survey form yang telah siap sebagai persediaan untuk program syarikat pada hari esok.


Dah sudah bagi tu, saya beritahu dia yang saya sudah follow up dengan Ms. N berkenaan hadiah kepada para peserta untuk program esok, seperti yang Mr. E suruh saya follow up. Dalam meeting minggu lepas, Mr. E cakap yg dia sendiri sudah beritahu Ms. N, dia cuma nak saya follow-up sahaja. Tapi, Ms. N pula bagitau saya yang dia tak tahu langsung pasal hadiah untuk program tu dan Mr. E takde cakap pape pun kat dia.


Saya beritahulah Mr. E pasal Ms. N tu. Tup-tup dia cakap macam ni :

"Uni, yang awak pegi tanye kat Ms. N tu kenape? Sape suruh awak pegi tanye? (Mase ni muka dia dah menyinga).

"Kan Mr. E yang suruh saya? So saya pegi tanya lah"

"Eiii awak ni. Awak pegi tanye Ms. N tu kenape? Memanglah die tak tau apa-apa. Hadiah tu ade kat saya ni haa..."

"Oklah kalau macam tu" (Saya malas nak panjang cerita).

"Tak payah tanye Ms. N tu. Dia memang tak tau pape. Awak ni...."


Eh dia ni. Dah sudah tu dahla. Tapi lagi nak salahkan saya. Saya pulak, kalau orang nak terus salahkan saya walhal saya amat pasti yang saya tak bersalah, terus cakap :


"Mr. E yang cakap dalam meeting suruh saya follow up. Saya ada tulis dalam minutes meeting dan Mr. E sendiri yang sign minutes tu. Tapi mase tu takde pulak Mr. E cakap benda tu salah atau cakap kena betulkan apa-apa".

"Awak tak sepatutnye jumpa Ms. N tu".

"Ok, small matter je ni. Kalau Mr. E baca minutes dulu sebelum sign, saya rasa takdelah jadi macam ni". 

"Alah, minutes awak tu saya pakai sign aje"

"Oh, maksudnya Mr. E sign minutes tanpa baca terlebih dahulu?"

"Saya tak sempat nak baca minutes tu. Terus je sign"

"Ok, I guess it's done". Saya senyum sahaja.


Tak lama pastu, dia mula bertenang, suaranya mula mendatar,


"Ye, saya tak sempat baca, saya terus sign je".

"Maaflah, saya takleh buat apa-apa dah.  Minutes dah diedarkan kepada semua orang yang berkenaan".

"Ok, thanks Uni".


Saya senyum sahaja.


Lesson to learn pada hari ini :


1) Sebelum sign apa-apa, baik minutes, surat perjanjian, surat nak beli rumah, beli kereta, pendaftaran sekolah anak-anak, etc., sila BACA dan FAHAMI semua benda yang tertulis terlebih dahulu.

2) Sekiranya korang dah baca, dah faham dan takde sebarang kemusykilan, barulah SIGN. Kalau ada yang tak faham, sila tanya dan tanya sampai korang puas hati.

3) Jangan nak letak kesalahan diri sendiri ke atas bahu orang lain, apatah lagi bile orang lain tu berjawatan lebih rendah.


Bila bekerja makan gaji ni, kenalah berani bersuara, kalau tak, selamanya akan dipijak. Kalau tak berani bersuara tapi taknak dipijak, sila berhenti kerja dan kerja sendiri. :)

4 comments:

Rinah said...

dugaan.. nasib baik kak Uni tak menyinga.. bole sesi soal jawab dgn cool lagi..

Rai Ourkizuna said...

nasib baik benda tu written..kalau just verbal je mmg susah.. lesson learned!

saira othman said...

Suka sentence last tu huhu...

mawar berduri said...

kadang-kadang benda macam ini menyusahkan kita..pandang remeh tapi besar impaknya nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *