I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, May 31, 2013

Jangan Lupa 3S Bila Dah Dapat Gaji

This entry was inspired by my friend Murni Zuriati 


Hari ni dah 31 Mei. Saya rasa kebanyakan daripada kita sudahpun mendapat gaji, betul tak? $$$$


Bila dapat gaji tu, pertama sekali apa yang korang buat? Terus pergi shopping ke? Bayar hutang rumah dan kereta ke? Pergi makan-makan ke? Bagi duit kat mak ayah ke? Atau apa?


Saya ada sesuatu yang menarik untuk dikongsikan dengan korang semua, iaitu bila dah dapat gaji, jangan lupa untuk buat 3S ini. Apa 3S tu?


1) SAVING

Ye, perkara pertama yang perlu dibuat bila dapat gaji ialah saving, simpan sedikit daripada duit gaji itu. Sedikit tu berapa % ye?


Sebaik-baiknya, simpanlah 10% daripada jumlah gaji bersih yang korang dapat. Contohnya, kalau gaji bersih RM2500, simpanlah RM250. Duit yang disimpan tu, memang untuk disimpan dan bukan untuk dikeluarkan masa tengah bulan atau hujung bulan nanti. Kenapa perlu simpan? Ye, untuk jaminan masa hadapan. :)


2) SEDEKAH

Antara perkara yang menambahkan rezeki kita ialah dengan bersedekah. Pernah tak korang rasa, ala, macamana aku nak sedekah kat orang, aku ni pun tak cukup / aku ni pun cukup-cukup makan je. Haa...pernah tak korang rasa macam tu?


Kalau pernah, saya nasihatkan, buanglah perasaan macam tu dari dalam diri kita. Apa yang kita bagi kat orang, Allah akan bagi semula kat kita, mungkin dengan cara yang sama atau dengan cara yang lain. Contohnya, kita sedekah kat orang RM1, maybe lah kita tak dapat semula RM1 tu tapi Allah balas dengan anak kita dapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan. Haaa, suka tak?


Sedekah ni selalu kita ingat, kene sedekah duit je, Duit, duit, duit. Kawan-kawan, sedekah ni tak semestinya duit. Korang ingat macam ni, apa sahaja pemberian korang pada orang lain yang korang niat ikhlas, itupun dikira sebagai sedekah tau.


Dan, cara paling mudah nak bersedekah, yang ni memang takde alasan untuk korang tak buat, iaitu, bersedekah kepada ibu bapa yang tersayang.


3) SELF REWARD

Kita dah kerja selama sebulan, penat, harung jem masa pergi balik, dengan macam-macam hal kat tempat kerja, siapkan tugas, kejar deadline, buat paperwork, buat presentation, etc. bila dah dapat gaji tu, takde salahnya kita bagi ganjaran untuk diri kita sendiri sebab dah bekerja berpenat lelah mencari rezeki. Jadi cara nak self reward ialah, kita pergi makan kat restorang yang sedap, ataupun belilah sehelai dua blaus baru. atau apa-apa jelah yang kita rasakan boleh membuat diri kita sendiri happy. Yang penting, jangan over bajet sudah.


Sebenarnya, beri ganjaran untuk diri sendiri ni sangat penting demi memastikan kita sentiasa bermotivasi dan bersemangat untuk bekerja dengan lebih gigih lagi.



Oklah, itu dia perkara yang saya nak sharing dengan kawan-kawan semua. Harap ianya bermanfaat.


p/s : Gaji dah masuk 2 hari lepas. Tapi saya belum sempat pegi cucuk kat ATM. Mak busy dik!!

Thursday, May 30, 2013

Kedai Repair Seluar Jeans

Sambungan daripada kisah beli seluar jeans sebelum ini.


Disebabkan seluar jeans yang saya beli tu agak longgar kat pinggang dan juga labuh (panjang), saya decide untuk repair seluar jeans tersebut. Cari punya cari, rupanya ada satu kedai repair seluar jeans di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang. Itupun, biras saya yang rekemen kedai tu kat saya. Dia dah banyak kali hantar repair jeans kat situ. Katanya, servis bagus dan harga berpatutan. Apa lagi, saya pun teruslah pegi ke kedai tu.


Saya pergi ke kedai tersebut masa lunch hour. Memula dia suruh saya pakai dulu seluar jeans kat dalam fitting room dan kejap lagi dia datang. Masa kat dalam fitting room, saya pun fikirlah jenis repair yang macamana saya nak. Jeans tu nak dipotong banyak ke, sikit ke kan. Dalam masa 5 minit gitu, orang kedai tu pun masuk fitting room tu.


Bincang punye bincang, dia cakap dia akan kecikkan 2 inci bahagian kanan dan 2 inci bahagian kiri, ikut seperti yang saya nak. (Jadinya 33 inci saiz seluar tolak 4 inci bersamaan 29 inci, eh, pinggang aku saiz 29 inci rupanya). Yang panjang jeans pulak saya cakap nak potong just nice je, kiranya sampai bahagian tumitlah, sebab saya taknak lipat jeans masa pakai.


Dah sudah tu, die isi details kat kad kecik, dan saya request untuk ambil pukul 6pm hari tu jugak. Dia cakap okay.


So balik keje, terus singgah ke kedai tu lagi, sebelum bayar saya try dulu jeans tu. Wah, memang puas hati!! Jeans tu fit betul-betul kat pinggang saya (tak perlu pakai belt lagi) dan panjang jeans pun just nice, memang macam yang saya nak. Dah sudah tu, saya terus bayar. Harga semua sekali RM17. So dicampur dengan harga asal jeans iaitu RM69, means saya cuma habis RM86 untuk sehelai jeans. Considered ok.


Kalau kawan-kawan ada nak repair jeans, saya rekeman hantarlah jeans uols ke kedai ni. Harga untuk repair pun saya ada ambil jugak. Tengok kat gambar ye.


Kedai Repair Seluar Jeans

Harga Repair Seluar Jeans

Monday, May 27, 2013

Update Blog Guna Smartfon

helo helo!!! uii lamenye saya tak update blog. rindunye!!! banyak benda nak citer tau!! sekarang ni saya try update entry guna fon. feeling? kurang syok la.. lagi puas update guna laptop. ok stop sini dulu. jangan lupe follow blog saya ye. :-)

Wednesday, May 8, 2013

Masalah Gemuk dan Buncit Selepas Bersalin

Masalah besar. Saya sudah gemuk. Sudah buncit. Dah ada 3 orang tegur saya "Eh Uni pregnant lagi ke?"


Sob...sob...sob....uwaaaaaa!!!!


Bila dah gemuk dan buncit ni, antara masalahnya ialah bab seluar jeans. Seluar jeans yang sedia ada kat rumah tu, masih boleh dipakai lagi. Tapi yang harunya, tak boleh zip dan tak boleh kancing. Saya punyalah memaksa diri untuk zip dan kancing, akhirnye berjaya, tapi tak boleh tahan lama. Sakit perut ni sebab jeansnye dah ketat sangat!


Untuk menyelesaikan masalah besar ni, selepas selesai mengundi Ahad lepas, suami saya yang prihatin tu ajak saya pegi beli jeans baru. Kesian agaknya dia tengok wife dia yang dah mengalami perubahan badan yang ketara sejak beranak dua ni. Huhuhu. Pergi try jeans, hanya mampu lihat je saiz 25/26/27, hakikatnya itu adalah saiz jeans saya dulu-dulu. Dah tak muat dah nak disarung kat kaki saya yang comel ni, sebab tak muat nak sarung kat bahagian peha. Ye, badan saya macam buah pear. Gemuk kat bahagian bawah. Huhuhu..


Try punya try, dapatlah satu jeans ni, Goggle punye brand. Memang boleh masuk kat peha ni, tapi tau tak saiz ape? Saiz 33 hoccayy!!! Adoi stress mak!! Rase macam nak nangis kat fitting room tu. Rase frust sangat. Saya taknak gemuk. Saya taknak buncit. Saya nak slim melim macam dulu dengan berat 45-48 kg sahaja. Tapi sekarang berat saya dah jejak 53 kg dah. Uwaaaa!!!!


Suami saya cakap, takpe, yang penting jeans tu boleh masuk kat peha dan tak ketat sangat. Yang kat pinggang tu memanglah longgar habis. Jeans saiz 33, peha ok, tapi pinggang longgar. Kalau beli saiz 25/26/27, kat peha takleh masuk, macamana pulak nak sampai kat pinggang kan. So haruslah beli yang saiz 33.


Walaupun sedih sebab dah gemuk dan buncit, tapi saya bersyukur sebab dapat gak beli seluar jeans baru yang muat dengan peha saya ni. Cumanya, nanti saya kene hantar jeans tu untuk repair, nak kecikkan bahagian pinggang dan potong sikit kat bahagian bawah jeans tu. Harap-harap tak mahal sangat.


p/s : Saya target mesti kurus sebelum Hari Raya bulan 8 nanti!


Kematian

Balik dari sembahyang Zohor tadi, saya berselisih dengan seseorang. Pekerja di company tempat saya bekerja. Dia bagitau yang saudara A (namanya saya rahsiakan), terlibat dalam kemalangan jalanraya pagi tadi selepas menghantar anak ke sekolah.


Saya terkejut. Saya tanya, teruk ke eksiden nye? Pekerja tu cakap, teruk, dia dah takde.


Saya 2 kali ganda terkejut. Saudara A meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Motosikalnya bertembung dengan lori besar. Ah, tau-taulah jelah kawasan perindustrian Pasir Gudang ni. :(


Sampai kat ofis, macam-macam versi cerita saya dengar, sampai tak tau yang mana satu yang betul. Tapi saya tak fikirkan versi cerita tu sangat, yang saya fikirkan, saudara A sudah meninggal dunia. Dah mati. Dah tinggalkan anak dan isteri. Tinggalkan keluarga. Tinggalkan dunia. Tinggalkan segala-galanya....


Betullah, ajal maut itu semua kuasa Allah. Bila dah ditetapkan tiba masanya kita pergi, sesaat pun takkan tercepat atau terlambat. Apakah cukup amal ibadat dan bekalan saya di dunia ini untuk saya bawa menghadap Pencipta saya nanti?


Takut.


Rasa takut, rasa tak cukup amal ibadat saya ni, rasa macam terlalu banyak dosa saya selama ini...


Betullah... dengan mengingati mati, kita akan lebih menginsafi diri....


Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku...


Hadiah Untuk Top Commentator bulan April 2013 Sudah Dipos

Busy lah hai... Baru hari ni sempat nak update status yang hadiah untuk Pemenang : Top Commentator bulan April 2013 sudah saya poskan pagi tadi. In Shaa Allah akan sampai pada hari Jumaat / Sabtu, bergantung kepada Poslaju yang menghantarnya.


Untuk Rinah, semoga awak gembira dengan hadiah ini. :)

Thursday, May 2, 2013

Pemenang : Top Commentator bulan April 2013

Dengan ini, saya mengumumkan pemenang bagi segmen Top Commentator bulan April 2013 jatuh kepadaaaaaaaaaaaaaa.....


RINAH
Tuan punya blog INI 




So Rinah, cepat-cepat emelkan kepada saya nama penuh, alamat dan nombor telefon untuk tujuan penghantaran hadiah ye. Emel ke z.munirah@gmail.com sebelum 5 Mei 2013 (Ahad).


Kepada commentators yang lain (no. 2 hingga 10) dan juga yang tidak tersenarai, terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog saya ini. Lepas ni, jangan jemu-jemu berkunjung ke blog saya lagi ye. :)


Maklumat lanjut tentang Segmen Top Commentator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *