I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, April 16, 2013

Is Your Computer Protected?

Walaupun saya ni bolehlah dikatakan dah lame dalam online world ni, rupenye masih banyak benda yang saya tak tau.


To be specific, saya tau yang komputer / laptop ni perlu ada perisian anti virus. Kalau kita guna pendrive / external hard disk cucuk sana cucuk sini, ada kemungkinan virus leh masuk ke laptop kite sebab pendrive tu pun dah tentu guna kat komputer / laptop lain kan. Tu juga sebab kenapa pentingnye untuk scan pendrive / external hard disk sebelum kita guna.


Tapiiiiiiii...saya tak tau yang kalau kita ade akses ke internet, kita pun perlu pasang perisian anti virus untuk internet security. Saya dok ingat, cukuplah laptop aku ni dah ada antivirus, memang protected habislah laptop aku. Rupa-rupanya, saya silap!!! (Tolak 10 markah untuk diri sendiri).


Masa saya beli laptop tahun lepas, barulah saya tau yang kita kena pasang perisian anti virus untuk internet security. Nampak benarlah saya ni tak berapa celik IT. Hihihi... Dipendekkan cerita, saya suruh jurujual tu terus install anti virus tu kat laptop yang tersayang ni. Harganya, RM100!! Mak ai.. mahal jugak ek.


Bila dah install, ingatkan habis cerita. Rupenye anti virus ni perlu diperbaharui (renew) setiap tahun. Means, setahun sekali. Lorr, gitu pulak ye. So, bulan Mac baru-baru ni, saya mengusung laptop saya ke Style Vision di Jusco Tebrau City untuk proses merenew anti virus yang baru. Harga??? RM100 jugak!!!


Saya guna brand Kaspersky.

Model Mama sepanjang waktu

Saya juga upgrade RAM. Sekarang kat laptop cuma 2GB. Saya tambah lagi 4GB, so total sekarang 6GB. Ongkosnya? RM99.




Selesai sudah "belanja" untuk laptop Acer tersayang. Tahun depan kene kuar lagi RM100. :)

2 comments:

NinaAz said...

bagusnya sis. nina tak pernah pun ambik pusing pasal ni. huuuu

Uni said...

Harus amik pusing tau Nina. Sebab once laptop kita dah kene virus, lagi banyak duit kita yang kene keluar. Duit tu satu hal, yang tak syoknye banyak kerja yang memerlukan laptop akan tergendala, contohnye - blogging.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *