I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, February 4, 2013

Lepas Check Up Terus Masuk Wad

Sambungan daripada kisah ini.


15 January 2013 (Selasa)

Hari ni bangun pagi terus rasa segar dan bersemangat. Apa taknya, nak pergi cek kat HSI, apa cerita saya yang dah overdue tapi belum ada tanda nak bersalin ni. Lepas sembahyang Subuh, saya bersiap-siap dan sempatlah minum secawan milo.


Pukul 8.00 pagi, saya, suami dan Mama bergerak ke HSI. Dah sampai sana, tup-tup saya rasa laparlah pulak, so suami pergi beli sandwic sardin untuk saya. Saya sorang je yang makan. Lepas tu kami bertiga terus pergi ke Tingkat 4 Bilik Saringan. Kat sini, doktor dan nurse akan buat saringan (cek bukaan serviks) untuk menentukan sama ada seseorang tu perlu terus dibawa ke labour room, perlu dimasukkan ke wad dulu atau perlu balik ke rumah dulu.


Lama jugaklah kami tunggu, dalam 20 minit sebab ada 2-3 orang yang datang sebelum tu. Saya ada nampak sorang ni, muka dia berkerut-kerut menahan sakit, mesti sakit contraction agaknya, dia terus dibenarkan masuk ke Bilik Saringan (BS) tanpa perlu daftar dulu. Saya seolah-olah termangu bila tengok dia, sebab saya langsung takda rasa sakit contraction pun.


Bila dah siap daftar, saya pun masuklah ke BS. Tengok-tengok ada 6 orang lagi yang menunggu. Saya pun duduklah kat kerusi yang disediakan, saya orang ketujuh, jenuhlah lagi nak menunggu. Tengah tunggu tu, saya dengar doktor dan nurse macam bising-bising, rupanya orang yang tadi saya tengok menahan sakit tu, bukaan serviksnya dah 8 cm jadi dia terus dikejarkan ke labour room. Saya agak mesti paling lama setengah jam ke satu jam dia akan bersalin.


Lepas tu, doktor panggil nama saya suruh baring kat katil 3 dan buka panty. Masa ni saya dah berdebar sebab tau kena seluk. Walaupun dah ada pengalaman diseluk masa first pregnancy dulu, saya tetap ada rasa nervous. Yang cek saya pulak doktor pelatih, biaselah tu kat HSI ni memang raaaaaaaaaaaaaaaaaamai doktor pelatih.


Rupanya dah 4 cm 1 cm. Apa tu? Maksudnya bukaan serviks dah 4 cm dan ketebalan dinding serviks tu 1 cm. Untuk melahirkan anak secara normal, serviks harus membuka sehingga 10 cm dan ketebalan dinding serviks pula harus menipis sehingga 0 cm. Berapa lama nak sampai ke 10 cm 0 cm tu? Haaa....itu berbeza mengikut individu ye.


Saya ingatkan dah habis di situ. Rupanya datang pulak ketua jabatan O&G, Datuk Dr. apa entah nama dia saya dah lupa. Dia round setiap katil yang ada kat BS tu, termasuklah katil saya. Lepas doktor pelatih tu dah brief pasal saya kat Datuk tu, Datuk tu cakap,


"Maaf ye Puan, saya akan cek sekali lagi. Maaf ye kalau Puan rasa tak selesa".

"Haa? Cek lagi? Tadi salah cek ke?"

"Tadi doktor pelatih yang cek. Saya perlu confirmkan lagi sekali. Maaf ye Puan".

"......... ok........"


Alahai, dahlah saya tak suka seluk menyeluk ni, kena pulak seluk kali kedua. Sabau jelah. Bila Datuk tu cek, ye memang betul 4 cm 1 cm jugak. Dia terus arahkan agar saya dimasukkan ke wad, lagipun saya dah overdue 4 hari.


Turun je dari katil, nurse bagi saya persalinan pinky (baju butang depan dan kain pink) sebab saya kena masuk wad. Yang paling kelakar, saya disorong naik wheel chair pergi ke Wad 4A (wad ini untuk ibu yang belum bersalin). Saya nak je cakap kat nurse, yang saya ni tak sakit, elok lagi boleh jalan macam biasa dan tak payahlah naik wheel chair, tapi pikir-pikir balik, alah biarlah.


Keluar dari BS, Mama terkejut tengok saya berwheel chair bagai dan pakai baju hospital. Saya cakap dah buka 4 cm. Mama pun cakap Alhamdulillah, so sekarang tunggu progress je lah.


Ok, ini dia pemandangan dari katil saya di Wad 4A.

Wad 4A HSI

2 comments:

aquagugurl said...

wah..baca entry awak ni,tetiba rasa nebes lak..pdhal skrg ni tak pregnen pun..hehe..tengah membayangkan nnti kalau saya pulak dalam situasi ni..hehe

Uni said...

In Shaa Allah ada rezeki awak nanti.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *