I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, February 5, 2013

Contraction Sudah Bermula

15 January 2013 (Selasa)

Kat Wad 4A, saya ditempatkan di bed 19.

Bed 19, Wad 4A, HSI

Lepas je saya baring kat katil, nurse terus datang pasang CTG kat saya. CTG ni maksudnya Cardiotocograph, sejenis mesin yang digunakan untuk monitor degupan jantung baby dan juga contraction dan proses untuk monitor ni dipanggil Cardiotocography.


Nurse pasang 2 jenis belt kat bahagian perut/rahim saya, satu untuk monitor degupan jantung baby dan satu lagi untuk monitor kekerapan contraction saya. Proses ni tak silap saya mengambil masa 15 minit. Sesudah itu, saya diberitahu bahawa degupan jantung baby adalah 146 degupan / minit, yang mana ianya adalah normal (normal antara 110 ke 160 degupan / minit).


Kekerapan contraction saya pula adalah 1 kali contraction dalam masa 15 minit. Mmm...saya tak rasa langsung ada contraction. Pelik betullah, kenapalah kali ini saya memang tak rasa sakit, atau saya dah jadi kurang peka?


Seharian saya duduk kat wad 4A ni, bosan sungguh rasanya. Keje saya cuma tido, jaga, tido, jaga, makan, sebab tak plan nak masuk hospital kan. Dalam pukul 3.15 pm, saya dah mula rasa sakit contraction 1 kali dalam tempoh 10 minit. Mmm..baguslah sebab dah ada progress walaupun sikit.


Pukul 3.30 pm, doktor datang ke katil saya dan cek perut saya ni, dia estimate berat baby dalam 2.83 kg. Dalam hati saya, macamana pulak dia boleh estimate dengan begitu accurate nombor tu dengan hanya pegang perut ni? Saya tak percaya lah, tapi saya diamkan aje. Doktor cakap dia dah booked labour room untuk saya, katanya saya belum boleh masuk ke labour room sebab room tu penuh.


Waktu melawat kat HSI ni dari pukul 12.30 pm ke 2.00 pm dan 4.30 pm ke 7.00 pm. Suami saya setia datang menjenguk isterinya yang dah keboringan sorang-sorang di hospital. Kami berbual seperti biasa, bincang tentang barang-barang keperluan di hospital dan persediaan ke labour room nanti. Suami saya berulang kali mengingatkan saya tentang teknik meneran yang betul dan juga mengingatkan saya agar banyakkan bertenang dan kuatkan semangat. Kami siap praktis lagi cara-cara meneran supaya senang nak meneran nanti. Untuk makluman, suami saya lagi pandai tentang teknik meneran daripada saya. Hahahaha... Tepat pukul 7.00 pm, suami saya balik ke rumah.


Pukul 9.37 pm, saya dah mula rasa sakit setiap 8-10 minit. Sakit tu bermula dari pinggang belakang ni bawa ke perut terus ke bawah. Tapi saya masih boleh bertahan, saya tak beritahu nurse lagi. Saya teruskan minum air zam zam dan air selusuh.


Pukul 10.56 pm, sakit makin kuat. Saya berterusan sms dengan suami. Dia cakap dia standby kat rumah. Tak tido, dah pakai siap-siap tunggu panggilan dari saya dan dia akan terus bergerak ke hospital. Haziq pula dah dihantar ke rumah babysitter siang tadi. Haziq tido kat rumah babysitter bermula malam ni hinggalah saya bersalin nanti.


Pukul 11.56 pm, saya langsung tak boleh nak lelapkan mata. Ye, sakit contraction mula 'mengganas'. Saya terus beritahu nurse, dia suruh saya masuk ke satu bilik untuk dia cek bukaan serviks saya. Saya sempat fikir, eh, nurse pon boleh cek ke? Saya ingat doktor aje yang buat cek-cek ni. Tapi sebab dah sakit sangat, saya terus baring jelah.


Disebabkan nurse yang buat, oh ye, ia memang menyakitkan. Berbeza dengan doktor pelatih atau Datuk Dr. buat pagi tadi. Dahlah nurse tu cek lama, sakit, muka dia pun tak konfiden je nak bagitau saya bukaan serviks dah berapa cm. Sabau jelah. Last-last dia cakap, masih 4 cm. Saya terkedu. Saya cakap, saya dah tak tahan sakit, saya nak masuk labour room sekarang jugak. Then nurse terus buat arrangement untuk masukkan saya ke labour room, saya dibawa naik wheel chair.


Barang-barang saya kat wad saya tinggalkan macam tu je. Barang pun cuma beg baju dan bakul. Nurse akan buat tag nama kat barang-barang tu dan akan bagi pada suami saya nanti. Barang personal macam handbag saya dah bagi kat suami masa dia balik rumah pukul 7.00 pm tadi. Saya cuma bawa hp, tuala kecil dan air selusuh masuk ke labour room.


Sepanjang perjalanan ke labour room, saya cuba tenangkan diri. Ye, contraction sudah bermula, sakit ini yang saya tunggu selama ini dan sekarang ia telah datang. Dalam masa beberapa jam lagi, saya akan 'berperang' dengan sakit, saya mesti kuat untuk lahirkan anak saya. Kuat, kuat, kuat - saya cakap pada diri saya sendiri.


La ila ha illa anta subhanaka innni kuntu minazzolimiin...


Ya Allah, permudahkan urusanku, bukakanlah jalanku...selamatkanlah aku dan anakku...Amin...

2 comments:

Fiza Rahman said...

Alaaaa...sambung ker.

Uni said...

ye...harus sambung...curi masa ni dalam pantang... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *