I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, February 7, 2013

Bersalin Normal Atau Czer?

16 January 2013 (Rabu)


Tepat jam 12.25 am, saya sampai ke labour room. Sejuk sangat rasanya kat sini, nasib baik saya pakai stokin. Berulang kali nurse suruh saya tanggalkan stokin, katanya nanti kotor kena darah dan air ketuban, tapi saya tak peduli, saya nak pakai stokin jugak. Tak kisahla kotor ke apa ke, nak menahan sejuk aircond tu lagilah saya tak sanggup. (Saya kalah sikit dengan aircond dan cuaca sejuk).


Masuk je kat bilik ni, saya terus disuruh baring kat katil. Masa ni saya sendirian, suami belum sampai lagi, saya dah call suami sebelum keluar daripada wad 4A tadi, mungkin sekarang dia dalam perjalanan ke hospital agaknya. Saya tanggalkan cermin mata dan beri kepada nurse. Air selusuh pulak letak kat tepi. Nurse terus pasang CTG lagi kat saya. Kali ni rasa tak selesa dan sedikit menyakitkan sebab saya dah mula rasa contraction setiap 8 minit.


Tak lama lepas tu, satu doktor perempuan masuk. Dia cek bukaan masih 4 cm pastu dia keluar semula. Tak lama pastu, ada satu doktor lelaki masuk. Dia tengok rekod saya kat komputer. Setelah meneliti apa yang patut, doktor lelaki tu menghampiri saya,


"Siti, saya tengok rekod Siti ni, masih lagi 4 cm dari pagi tadi sampai sekarang..."

"Ye doktor. Ada masalah ke?"

"Macam ni, saya beri masa 4 jam kepada Siti bermula 12.30 am ni hingga 4.30 am nanti untuk Siti bersalin secara normal".

"4 jam? Maksudnya apa, saya tak faham".

"Begini, kalau ikut rekod, sampai sekarang tak ada progress, maksudnya serviks Siti tak membuka dan masih lagi 4 cm. Memandangkan Siti dah mula rasa sakit contraction, saya harap sakit tu makin lama makin kuat jadi ada progress, means serviks tu akan membuka sepenuhnya sehinggalah ke 10 cm. Untuk itu, saya beri masa selama 4 jam untuk progress tu berlaku. Tapi sekiranya sampai ke pukul 4.30 am nanti, bukaan serviks Siti masih juga 4 cm, Siti perlu bersalin secara czer, lagipun Siti dah overdue 4 hari, baby dah berak kat dalam. Kita khuatir baby akan makan najisnya sendiri ataupun air yang kotor tu masuk ke paru-paru dan affect pernafasan baby. Apapun kita harap, ada progress dan Siti dapat bersalin secara normal. Pada masa yang sama, saya dah arrange OT (operation theater) untuk czer".

"HAAAAA???!!!! CZER????!!!!!"

"Ye Siti. So sekarang Siti boleh call suami minta dia datang. Saya akan beri penerangan pada suami dan dia perlu tandatangan beri kebenaran untuk czer. So sekarang, saya keluar dulu. Apa-apa hal, Siti boleh panggil nurse ye".

"..........................................." (Saya diam, menahan air mata yang dah penuh bergenang kat mata ni...)


Saya dilanda ketakutan yang maha dahsyat, sehingga saya tak boleh mengawal diri daripada menangis. Ya Allah, saya sangat takut, sangat sedih. Serta-merta juga seluruh badan saya menggigil, menggigil sebab labour room tu dah sememangnya sejuk ditambah pula menggigil sebab takut kena czer.


Ya Allah, saya tak pernah bayangkan diri saya ni kena czer, saya tak tau czer tu macamana, sakit bersalin czer macamana,cara jaga macamana, cara pantang macamana,  bla bla bla. Satu hape pun saya tak tau pasal czer. Memang tak pernah google pun. Dan tiba-tiba malam ni, sendirian, saya kene bersedia untuk bersalin secara czer. Oh tidak, saya tak bersedia, saya takut, takut yang amat sangat. Ya Allah, tolonglah aku Ya Allah...


Dalam keadaan saya melayan perasaaan saya, doktor perempuan tu masuk semula dan dia pecahkan air ketuban. Serta merta saya rasa air mengalir laju hingga basah kain yang saya pakai.


Saya call suami berkali-kali tapi tak dapat. Hati saya semakin resah, saya tak boleh nak menenangkan diri. Di labour room sorang-sorang tu, saya menangis sekuat-kuat hati saya. Saya hanya mampu sms suami minta dia cepat datang sebab saya mungkin kena czer. Saya juga sms Mama beritahu perkara yang sama.


Dalam keadaan takut itu, saya dapat merasakan sakit contraction semakin kerap, setiap 2-3 minit. Sakitnya sangat kuat, jauh beza semasa saya sakit nak melahirkan Haziq dahulu. Tak lama lepas tu, saya nampak suami masuk labour room ni, hati saya terus rasa lemah longlai, saya terlalu perlukan suami saya. Saya rasa nak peluk dia, nak menangis dalam pelukan dia dan nak menyatakan betapa takutnya saya dengan apa yang akan terjadi kepada diri saya. Tapi saya tak mampu nak bangun, dengan CTG yang dipasang di badan saya, saya hanya mampu menghulurkan tangan minta dipeluk.


Saya terangkan kepada suami apa yang doktor cakap tadi, saya nampak riak wajah suami juga berubah. Tak sangka sampai kena czer. Dia juga takut tapi saya tahu dia cuba berlagak tenang seboleh mungkin di hadapan saya yang memang dah takut ni. Suami saya keluar berjumpa dengan doktor untuk meminta penjelasan dan katanya, ya, saya perlu bersedia untuk bersalin secara czer.


Ketakutan yang saya rasakan memaksa seluruh badan saya bekerja lebih keras. Sakit contraction makin lama makin kuat sehingga saya rasa tak mampu bertahan. Untuk mengurangkan sakit, saya mengiring ke kiri dan pegang tangan suami sekuat-kuatnya. Bila sakit tu datang, saya cuba amalkan teknik pernafasan yang sudah saya pelajari dan praktis berkali-kali, tapi kuasa Allah, oleh kerana saya terlalu takut dan sedih, saya tak dapat bernafas dengan tenang.  Ke laut semuanya.


Tuala yang saya standby, saya gigit sekuat-kuatnya sehingga berlaga gigi menahan sakit. Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu. Tak cukup dengan gigit tuala, saya mencakar lengan suami saya. Tindakan refleks. Itu jelah yang boleh saya katakan. Ini gambar yang suami ambil lepas dia pulang ke rumah .


Sayang suamiku... kesian tengok lengannya dicakar oleh saya.
Tapi sungguh, sakit bersalin memang dahsyat!

Sampai satu masa, saya rasa nak terberak sangat (sori kalau perkataan ni kurang sopan, tapi saya nak menggambarkan perasaan sebenar yang saya rasai di labour room). Saya cakap kat nurse, saya rasa nak berak sangat-sangat. Tak tertahan lagi. Rasa macam nak meneran. Nurse tu cek bukaan dah 5 cm. Suami terus bagi semangat, dia cakap,


"Tahan ye sayang sikit lagi. Sekejap je lagi sampai 10 cm, boleh bersalin normal. Kuat ye sayang, kita kan nak tengok baby kita, lama dah kita tunggu dia kan".


Saya rasa sedikit bersemangat. Tapi sekejap je, pastu saya tak tahan sakit lagi. Nurse suruh saya sedut gas bila sakit contraction tu datang. Yes, it helped. Tapi sekejap tu jelah. Agak kelam kabut masa nak sedut gas tu sebab masa lahirkan Haziq dulu takde sedut-sedut gas ni.


Dalam keadaan sakit tu, mata saya tak berhenti tengok jam dinding yang dah memang kat depan mata. 1.00 am... 1.15 am... 1.30 am... 1.45 am... Rasa macam cepat sangat masa berlalu, rasa macam kejap lagi pukul 4.30 am dan saya akan dibedah!!! Tidak!!! Mulut saya tak henti-henti baca zikir yang diselangselikan dengan rintihan saya menahan sakit, menggigit tuala dan mencakar lengan suami. Tindakan yang tak boleh dikawal.


Sampai satu ketika, saya betul-betul rasa nak terberak. Nak terberak sangat-sangat. Rasa nak teran sangat-sangat. Rasa nak keluarkan baby ni sangat-sangat. Tak boleh tahan lagi. Saya cakaplah saya nak berak, nak berak sangat. Disebabkan dalam labour room tu cuma saya dan suami, saya suruh suami keluar pergi panggil nurse atau doktor sebab saya rasa nak teran sangat dan saya tak boleh tahan lagi. Suami terus keluar dan masuk semula dengan doktor lelaki tadi dan dua orang nurse.


Doktor tu cek..


"Dah 9 cm!!! Ok get ready!!!"


Saya nampak dengan sekelip mata bilik tu penuh dengan nurse, masing-masing ada tugas. Sorang tanggalkan belt mesin CTG tu, sorang selak kain saya, sorang buat itu ini macam-macam persiapan. Saya pulak, bila sakit, saya angkat punggung. Nurse cakap jangan angkat punggung tapi saya tak boleh. Terus dia pasang macam guard kat kaki saya (gantung kaki). Dan doktor terus bagi instruction untuk saya meneran.


"Ok Siti, bila rasa sakit lagi, terus teran, push it out ok"

"Ye push it out" (Apsal entah, saya dok ulang apa yang doktor dan nurse cakap, fikiran dah rasa nak melayang...)

"B, b kene kuat ye sayang, b teran ikut apa yang kita dah praktis banyak kali, teran macam nak berak, teran kat bawah, jangan teran kat atas, nanti b penat. teran macam yang Abg ajar ye sayang"

"Ye, teran kat bawah jangan teran kat atas...." (Fikiranku melayang)...


Cubaan kali pertama meneran, saya meneran kat bawah dan panjang, nafas panjang. Saya dengar doktor dan nurse semua cakap,


"Ye, bagus Siti, pandai Siti teran, very good, ok lepas ni teran lagi, panjang-panjang ye. Saya dah nampak kepala baby ni" (Doktor cakap).


Bila dengar macam tu, saya rasa lebih bersemangat.


"Bagus, b dah pandai teran, b pandai, lagi sikit ye sayang, nanti baby kuar" (Suami saya cakap)


Kali kedua saya meneran, saya rasa tak larat, seolah-olah tenaga saya sudah habis akibat menahan sakit contraction tadi. Rasa macam nak surrender, doktor, czer jelah saya. Tapi saya teruskan jugak  dan saya rasa zappp...ye saya dapat rasa pisau menghiris bahagian bawah saya (episiotomi) dan saya rasa licin (badan baby).


"Siti, Siti memang pandai teran, bagus, ok Siti lagi sikit, lagi sikit teran, baby dah tak sabar nak tengok Siti ni"


Kali ketiga saya meneran, saya push out semuanya, dan saya rasa licin zusssssss, saya tau itu badan baby saya.


Selesai!!!! Dan saya rasa letih, letih sangat serta pening kepala. Dalam keadaan mamai tu, saya nampak doktor tunjuk baby kat saya tapi saya tak larat nak hulur tangan kat baby. Doktor / nurse terus bawa baby keluar dan saya terus pejamkan mata sebab saya terlalu letih. Saya dapat rasa suami cium dahi saya berulang kali. Saya rasa selesa dengan ciuman itu dan ia menenangkan saya serba sedikit.



***



Ketakutan mendengarkan diri ini akan diczer membuatkan sakit contraction semakin kuat dan kerap. Ye, saya akui saya memang tak tahan sakit, dapat bersalin normal adalah kejayaan besar bagi diri saya, Alhamdullilah. Saya bersyukur kerana dapat bersalin normal, Allah tau saya mungkin tak kuat untuk menanggung sakit bersalin czer.


Hanya dalam masa 2 jam, saya akhirnya bersalin normal pada pukul 2.52 am. Sekiranya saya melepasi tahap 4 jam yang dijangkakan oleh doktor, mungkin saya akan diczer. Huhuhu...


Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Terima kasih ya Allah, kerana menguatkan jiwaku dalam menghadapi sakit bersalin serta memanjangkan umurku dan anakku. Ya Rahman... Ya Rahim....


Allahu Akbar!!!

10 comments:

cik effa said...

Subahannaallah... Sy mcm boleh bayangkan mcm mane bersalin. Harap saya pun akan bersalin normal bulan 6 nnt.. Insyaallah..

Uni said...

Hai cik effa,

Setiap wanita yang merasai nikmat dan sakitnya bersalin tu punya 1001 kisah yang tak mungkin sama. Saya doakan moga kelahiran zuriat anda dipermudahkan dan moga anda berdua selamat, insya-Allah...

Purinsesu Akachan Eanna said...

salam akk, tumpang tnye ye... klu mse nk brslin tu sy g hsptl swasta, tp dokter ckp sy kne czer.. time tu bole ta sy nk mnx trnsfer ke krajaan?

Uni said...

Salam Purinsesu. Saya tak pasti pula sama ada boleh atau tak nak mintak transfer ke kerajaan dalam keadaan macam tu.

ketawariang said...

assalam blogger JB :)
saya cari info untuk bersalin, sampai sini nampaknye...rupanya blogger jb :)

saya bc post ni,mengalir air mata saya..saya skrg 30weeks dah,anak pertama,dah rasa nervous dah...

Uni said...

Waalaikumussalam.

Dah 30 weeks ye. Kejap je lagi tu. Moga dipermudahkan semuanya. Amin. :)

wawa syaida said...

salam...sy ter view entry ni...rasa macam nak menangis...rasa takut...alhamdulillah dipermudahkan semuanya

Uni said...

Jangan takut ye Wawa. Rasanya biasa je proses bersalin tu. Mungkin nampak havoc sebab saya ni jenis tak tahan sakit. Itu aje. Mungkin pada orang lain, takde apa pun. :)

Mrs said...

baca entry ni kat ofis, berlinang air mata saya...

I don't know why... huhu...
kawan ofis tengok dengan peliknya..

Ummu Nurkhayla said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips bersalin mudah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *