I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, February 18, 2013

Apa Yang Berlaku Selepas Bersalin?

16 January 2013 (Rabu)


Saya dengar ramai orang panggil nama saya berulang kali.

"Siti, Siti, Siti, bangun, jangan tido. Tengok baby awak ni.."


Tido? Saya tak tido, saya cuma pejam mata sebab saya terlalu letih. Tapi saya paksa juga untuk buka mata dalam keadaan kepeningan tu sebab saya nak sangat rangkul dan dakap baby saya. Bila saya buka mata, ada satu nurse kat belah kiri saya, dia tunjuk baby kat saya. So fresh dalam keadaan betul-betul baru dilahirkan dan masih belum dibersihkan. Saya tersenyum, ini baby saya.


"Siti, tengok ye, baby awak lelaki ke perempuan?" Nurse tu halakan private part baby ke muka saya. Rapat sungguh. Saya nak je cakap, nurse, saya ni rabun tak nampak tulisan, kalau orang saya still nampak, tak payahla hala ke muka saya dekat-dekat.


"Ye, saya nampak. Baby girl. Baby saya baby girl.." Saya bersuara lemah.


"Ok bagus"


Lepas tu ada sorang pulak nurse belah kanan, suruh saya sign surat ape entah. Yang saya nampak, jantina anak dan tempat untuk saya sign. Pelik betul, dulu masa lahirkan Haziq takde pulak sign-sign lepas bersalin ni. Peraturan baru agaknya. Saya pulak, dalam keadaan letih campur menggigil campur pening, sign jugakla surat tu. Sign pun mengggigil-gigil jugak sebab dah lupa sign sendiri. Hehehe..


Lepas tu, nurse bawa baby keluar. Saya pelik, kenapa nurse tak letak baby kat dada saya macam  diorg buat lepas saya lahirkan Haziq dulu? Saya nak skin to skin touch dengan baby saya. Saya nak rasa kehangatan baby saya, saya nak cium dia puas-puas. Tapi saya tak nampak kat mana baby saya.


"Nurse, baby saya kat mana?"

"Kita tengah bersihkan dia, tapi maaf tak dapat bagi kat Siti sebab kita kena bawa dia masuk wad"

"Kenapa?" (Dalam hati saya dah risau, tadi takut pasal kena czer, sekarang apa masalah dengan baby saya?)

"Siti dah overdue kan, macam doktor cakap, baby dah berak kat dalam, jadi kita nak monitor jantung dan paru-paru baby, sama ada dia ada tertelan air yang dah mengandungi najis"

"Ohhh...ok"


Saya terdiam, melayan fikiran sendiri. Suami saya dah keluar daripada labour room, saya agak dia tengah azan dan iqamatkan baby.


Masih lagi memejamkan mata, saya dengar bunyi kecoh-kecoh pulak. Haihh, apa lagi ni, saya dah bersalin, dah selesai keje saya, apa lagi yang bising ni. Saya buka mata, saya nampak doktor lelaki yang sambut kelahiran tadi tu cakap apa entah dengan nurse-nurse. Pastu nurse-nurse pergi kat saya macam tepuk-tepuk sikit kat rahim saya ni. Bergoyang-goyang saya dibuatnya. Sakit pun ye jugak. Laaa, ni kenapa pulak ni? Sungguh saya tak faham.


"Doktor, kenapa, ada masalah ke?"

"Siti, uri awak kat dalam lagi ni. Belum keluar, kami kena keluarkan uri tu".

"Eh, bukan ke dia akan keluar sendiri" (Boleh pulak cakap macam tu kat doktor ek. Hehehe..)

"Ye, memang sepatutnya dia akan keluar sendiri. Tapi yang uri awak ni dia masih tak keluar. Kita tak boleh tunggu sampai lama sangat"

Laa, ape lagi lah ni. Saya betul-betul kene menyabarkan diri saya. Kenapa uri ni tak keluar pulak?


Dalam keadaan tu, saya tengok ada nurse bagi injection kat lengan kiri saya. Adoi, inject lagi. Uwaaa...sakit. Lepas tu, diorang continue tepuk-tepuk dan goyang-goyangkan rahim saya. Saya cakap saya sakit, tapi macam takde sapa peduli. Saya sempat fikir, alah tahan jela sakit ni, yang penting uri tu keluar, setel masalah.


Tak lama pastu, uri keluar. Alhamdulillah. Dan bermulalah proses jahit menjahit di bawah sana. Memang sakit, mulut saya ni tak berhenti merintih. Tapi ada satu masa tu saya terdiam, senyap sendiri, mata pejam. Saya sedar doktor tengah jahit tapi saya rasa nak tertido, rasa macam mengantuk sangat. Mamai-mamai gitu. Saya sempat dengar doktor tu cakap, "baguslah patient ni, die boleh tidur masa tengah jahit, jadi boleh cepat siap lah keje ni".


Semua urusan selesai jam 4.35 am. Saya dibawa ke wad, baby saya pula terus dibawa ke wad kanak-kanak. Pada masa ni, saya dah sedar sikit, tapi masih rasa letih. Saya rasa macam perut ni dah masuk angin pulak, sebab last makan pukul 7.30 pm malam sebelumnya, dan saya terus tak makan apa-apa selepas tu. Saya rasa nak muntah, nurse bagi plastik untuk muntah, tapi bila rasa nak muntah tu, saya rasa sakit di bahagian rahim ni. Jadi saya tahan jela taknak muntah walhal kat tekak ni memang dah rasa sangat pun.


Dalam labour room yang sejuk ber air cond tu, saya boleh berpeluh kat dahi sebab rasa nak muntah. Saya tau, saya mesti keluarkan juga isi perut ni baru saya rasa lega. Last-last saya mengiring ke kanan sikit dan terus muntahkan semuanya. Legaaaaaaa!!! Baru rasa ringan sikit kepala ni.


Seterusnya saya dibawa ke wad, diusung sekali dengan katil tu. Dalam perjalanan, saya nampak Mama dan Abah, kedua-duanya tersenyum dan memanggil nama saya. Tapi saya terlalu letih, saya tak mampu nak balas senyuman mereka. Hairan betul, dulu masa bersalinkan Haziq, saya takdelah letih sampai macam ni sekali.


Saya ditempatkan di wad 4C. Saya terus minta tolong Suami buatkan milo panas, saya dah lapar sangat. Tengah nak minum tu, datang 2 orang nurse cakap saya kena pindah ke wad 4B pulak. Hadui, letih nya nak beralih-alih tilam ni dan diusung lagi. Milo pun tak sempat minum, diorang nak saya cepat-cepat dibawa ke wad 4B.


Bila dah sampai wad 4B, barulah saya rasa dapat berehat dengan tenang. Baby saya memang terus diletakkan di wad kanak-kanak, jadi saya ambil peluang ini untuk menenangkan diri saya dan berehat sebanyak yang mungkin. Masa tu dah pukul 5.00 am, ada pulak mak guard meround dan 'halau' Suami saya keluar.


Untuk mereka yang belum pernah bermalam di wad di HSI ni, saya nak bagitau, mak guard kat hospital ni memang kerek berdisiplin sikit. Diorang betul-betul ikut waktu melawat, kalau ada pelawat bersama pesakit pada masa bukan waktu melawat, habis dihalaunya keluar. Diorang ni tak peduli yang pesakit tu baru lepas bersalin ke apa ke, dihalaunya juga pelawat tu. Macam saya, pukul 5.00 am saya masuk kat wad 4B. Saya lapar, nak minum milo, nak makan roti, memang langsung tak boleh bergerak, hanya baring sahaja. Saya perlukan Suami untuk buat semua tu, pastu ada beberapa perkara lah yang kami suami isteri nak bincang --> perancangan untuk hari itu dan lain-lain. Tapi tidak, dihalaunya juga Suami saya tu. Nasib baiklah kami ni dah masak sangat perangai mak guard kerek berdisiplin ni. Suami dah buat milo dan standby roti cepat-cepat untuk saya, dah letakkan handphone dekat dengan tangan saya, dah aturkan semua barang agar semuanya within my reach. Takkanlah nak suruh nurse buat milo pulak kan....


Walaupun letih, saya tak mampu melelapkan mata, tak mampu nak tidur, hanya berbaring dalam keadaan antara sedar dan tidak...

7 comments:

Ema Rie said...

ngeri jugak ek dengar pengalaman bersalin... tapi saya dah lama teringin nak mengandung... biarlah sakit sikit daripada hidup keseorangan... :)

Uni said...

In Shaa Allah akan tiba masa untuk awak nanti...teruskan berikhtiar dan berusaha.. Doa jangan putus-putus ye.. :)

Anis Amizan said...

salam siti ...lau silap nama sory ye:)

saya nk share ngn siti,saya pn bru berkahwin 10 bulan dan tgl berjauhan dari suami.dan saya juga disahkan rahim terbalik oleh dr.

bole saya tau bidan yg urut siti..

betul2 berharap ni,,please...

tq,anis.

Anis Amizan said...

Salam Uni...sya menunggu komen awak...

tq.

Uni said...

Hai Anis. Saya dah reply. Cek emel ye. :)

Aini Razali said...

Assalammualaikum Pn. Uni,
Saya Aini dari Segamat. boleh tak berikan saya no. contact bidan yang urut puan tu? saya nak tolong kawan saya ni belum lagi ada rezeki. Terima kasih...

Uni Aqilah said...

Waalaikumusaalam. Emel kat saya dulu ye di z.munirah@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *