I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, January 14, 2013

Overdue : 40 Weeks 3 Days

Apa nak citer yek? Tetiba kepala saya jadi buntu. Masuk hari ni (Isnin 14 January 2013) sudah 3 hari saya overdue daripada tarikh dijangkakan bersalin (EDD 11 January 2013). Masih belum ada sebarang tanda sakit, kecuali sakit kat bahagian bawah abdomen yang memang saya dah rasa sakit berminggu yang lepas.


11 January 2013 (Jumaat)
Masa tu saya kat rumah saya sendiri. MC kan. Tak banyak perkara yang saya buat seharian di rumah.


12 January 2013 (Sabtu)
Saya sekeluarga balik ke rumah Mama, sebab saya akan berpantang di situ. Angkut semua barang-barang untuk bawa bersalin di hospital termasuk juga barang-barang dan pakaian yang akan digunakan sepanjang tempoh berpantang nanti. Petangnya saya dan suami sibuk mengemas bilik yang akan saya gunakan untuk berpantang. Susun barang kat mana tempat yang patut.

Malamnya kami sekeluarga dinner kat Mama Chops Papa Grill. Enjoyed the moment so much. ^_^

Balik rumah, rehat-rehat jap pastu tido. My hubby dan Haziq dah letih sangat-sangat. Tapi saya takde rase ngantuk pun. Kejap-kejap pergi bilik air, excited nak tengok sama ada keluar darah ataupun air ketuban pecah, tapi langsung takde. Mmm..frust sikit rasanya.

Malam tu saya tak tido lena. Bersedia sekiranya datang rasa sakit. Anda semua boleh bayangkan tak macamana perasaan saya masa tu? Tertunggu-tunggu, ternanti-nanti. Antara lena dan tak lena tu, saya termimpi yang air ketuban saya pecah sampai basah tilam. Saya tersedar, terus selak kain (tido pakai kain batik dah, dah tak muat nak pakai seluar). Tapi kering je, takde basah pun. Frust lagi. Terus menidurkan diri.


13 January 2013 (Ahad)
Bangun tido pagi ni rasa macam takde mood sangat. Blank. Blur. Apsal tak sakit-sakit lagi ni? Saya banyakkan baca surah Maryam dan buat solat sunat Hajat sepanjang hari ni.


14 January 2013 (Isnin)
Bangun pagi dalam kul 5.30 am. My hubby siap-siap nak pergi keja dan hantar Haziq ke babysitter. Ikutkan hati, saya nak Haziq teman saya kat rumah ni, sebab saya pun belum bersalin, tapi my hubby nak saya rest betul-betul, takyah fikir pasal jaga anak atau buat kerja rumah. Saya iyakan jelah, walaupun saya tau saya akan keboringan keseorangan melayan blues sendiri.


Plannya esok nak pergi check up di HSI. Sebelum tu nak pergi dapatkan referral letter terlebih dahulu daripada doktor. So apa-apa nanti saya akan update ye.

4 comments:

Fiza Rahman said...

Good luck uni. Smoga semuanya dipermudahkan olehNYA.

awanungu said...

Salam. Awak dah bersalin ke? semoga semuanya selamat

Uni said...

Thanks Fiza. Dah selamat bersalin. :)

Uni said...

Salam. Alhamdulillah saya dah selamat bersalin. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *