I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, January 4, 2013

Menunaikan Nazar

Percayakah anda pada nazar?


Pernahkah anda bernazar?


Seumur hidup saya, saya sudah beberapa kali bernazar. Dah tak ingat lagi dah sebenarnya. Tapi setakat ini yang saya ingat, saya telah bernazar 3 kali.


Rasanya untuk anda yang setia mengikuti cerita di blog saya, pastinya tahu yang saya dulu termasuk dalam kategori susah nak hamil atau dalam bahasa omputehnya trying to conceive gitu.


Untuk first time pregnant, macam-macam yang saya dah usahakan, termasuklah berurut.


Saya juga pernah try Biodex, fuh, banyak ringgit melayang, beratus-ratus tapi akhirnya saya stop sebab ragu-ragu dengan produknya. Saya takde masalah cyst pon, tapi disuruh makan Noni Chewable Tablet tu atas alasan untuk kecikkan cyst. Cyst ape kebendanya kan? Yang saya suka pulak Supreme Diet perisa coklat. Sedap sangat. Tapi kene makan together beberapa produk yang lain, termasuk Noni tu. Last-last, give up.


Saya juga pernah amik pil Clomid kat doktor, dalam 2 cycle gitu (ingat-ingat lupa lah). Pun tak berjaya jugak. Huwaaaa....


Dan disebabkan saya nak sangat dapat anak sendiri, saya telah bernazar. 


Apa yang saya nazarkan?


Saya bernazar mendermakan RMxxx ke Masjid X sekiranya saya dikurniakan zuriat oleh Allah s.w.t. Saya bernazar pada 5 June 2009 hari Ahad jam 3.30 am. Pagi buta tuh..


Dengan kuasa Allah pastinya, dan mungkin juga law of attraction, saya telah disahkan hamil pada 11 December 2009, lebih kurang 6 bulan selepas saya bernazar.


Saya menunaikan nazar saya apabila kandungan saya berusia 18 minggu, iaitu pada 18 March 2010.


*****


Pada 28 Februari 2011, saya bernazar lagi, kerana pada masa tu Haziq ada masalah kesihatan. On and off continuously - batuk, selsema, demam dan sakit mata, dan pada masa tu Haziq baru je berusia 6 bulan. Terlalu kecil untuk menanggung sakit yang berterusan.


Tapi apalah daya saya, saya ibu bekerja yang belum berkemampuan untuk menggajikan seorang pembantu rumah bagi menjaga anak saya seorang. Pilihan saya pada masa itu, menghantar anak ke nursery dan di situlah segalanya bermula - sakit tak habis-habis. Fikiran saya sangat terganggu pada masa tu, mana boleh nak cuti memanjang, tapi kat ofis pulak asyik fikir pasal anak je. Makan ubat habis berbotol-botol, sihat semula tapi belum apa-apa sakit mata pulak coz ade budak kat nursery tu sakit mata lepas baru balik bercuti di kampung, and Haziq, being the youngest in the nursery, haruslah berjangkit kat dia pulak.


Allah bantu saya. Saya diketemukan dengan seorang babysitter yang sudi menjaga Haziq dan lagi best dia takde jaga anak sapa-sapa pun, jadi fokusnya hanya untuk Haziq seorang. Pada masa tu Haziq umur 8 bulan.


Cukup sebulan dijaga, Haziq sihat sepenuhnya. Saya bersyukur sangat, lega rasa hati dan saya boleh bekerja dengan tenang. Saya menunaikan nazar saya pada 13 May 2011, iaitu mendermakan RMxxx ke surau X. Alhamdulillah.


*****


Dan yang terkini, saya juga bernazar dalam usaha saya dan suami untuk mendapatkan zuriat kedua.  Sekitar bulan January / February 2012, saya bernazar mendermakan RMxxx ke surau Y jika saya hamil kali kedua, Alhamdulillah doa saya dimakbulkan oleh-Nya. Saya disahkan hamil pada 9 May 2012 ketika kandungan berusia 5 minggu. Saya juga telah selamat menunaikan nazar saya pada tahun baru ini iaitu pada 2 January 2013 ketika kandungan berusia 38 minggu. 


Semua nazar saya telah saya tunaikan. Semoga saya akan selamat melahirkan nanti. Amin....

4 comments:

Fiza Rahman said...

Alkahdulillah...dapat juga tunaikan kesemua nazar tu.

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah segala nazar awak dah settle n semua doa awak dimakbulkan... selamat menyambut kelahiran kedua.. :-)

saya dah 2 bulan++ bersalin.. hihii

Uni said...

Mesti kena tunaikan. sebab hukumnya wajib kan.

Uni said...

thanks ina. saya pulak tengah tunggu hari ni. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *