I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, January 9, 2013

False Labour Rupanya

Semalam saya pergi jumpa doktor. Puncanya, tak tertahan menanggung sakit di bahagian bawah abdomen ni. Itu jelah satu sakitnya, pinggang tak sakit, kaki pun tak sakit. Saya tak larat nak drive ke ofis pagi semalam, jadi saya hanya terbaring dan tidur je kat rumah sementara tunggu my hubby balik keje. Sampai je my hubby kat rumah, terus bawa saya ke hospital.


Sampai ke hospital, doktor terus cek bukaan. Rupanya dah buka 1 cm, tapi masih belum aktif lagi sebab dinding serviks saya masih lagi tebal iaitu dalam anggaran 1.5 cm. Semakin dekat menuju ke hari bersalin, ketebalan tu akan menipis sehingga ke 0 cm then barulah ia dikatakan sebagai fasa aktif untuk bersalin. Dengan bukaan yang hanya 1 cm (amatlah jauh lagi nak sampai ke 10 cm), ditambah pulak saya masih belum rasa lagi sakit contraction, doktor mengesahkan yang keadaan saya adalah "false labour" bukan "true labour". Doktor menjangkakan ada dalam 4-5 hari lagi untuk merasakan true labour.


Saya ada tanya doktor, ada kemungkinan tak yang saya akan overdue? Doktor cakap, boleh jadi, tapi mungkin dalam 1-2 hari jelah, sebab saya dah ada tanda sakit di bahagian abdomen tu. So, sekarang cuma tunggu sakit contraction tu datang. Ataupun kalau ada keluar tanda seperti darah atau air ketuban pecah, doktor suruh saya cepat-cepat ke hospital supaya pemeriksaan lanjut boleh dilakukan.


Baru jap tadi saya search info pasal False Labour. Kalau nak tau lebih lanjut, jom sama-sama baca ye? ^_^


Apakah itu False Labour?

  • Apabila semakin dekat dengan EDD (estimated due date / hari dijangkakan bersalin), kontraksi Braxton Hicks yang selalu dirasakan di pertengahan kehamilan yang selama ini tidak sakit dan tidak kerap akan menjadi lebih kerap dengan frekuensi tertentu malah boleh jadi menyakitkan. Apabila ini berlaku, kita akan merasakan bahawa kita semakin hampir dengan masa untuk bersalin (false labour). 
  • Tetapi tidak seperti true labour, false labour ini selalunya tidak signifikan di mana ia tidak menyebabkan penipisan dinding serviks dan juga kontraksi yang dirasakan masih tidak konsisten.

Macamana nak tau saya ni dalam keadaan false labour atau true labour?
  • Kalau usia kandungan belum sampai 37 minggu, false labour ini boleh bermaksud kelahiran pramatang. Sila buat pemeriksaan dengan doktor secepat mungkin.
  • Kalau usia kandungan dah 37 minggu atau lebih, ini beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian :
  1. Kontraksi false labour tidak boleh diramal (unpredictable). Frekuensi tidak tetap, kejap sakit sejam sekali, tak lama pulak sakit setengah jam sekali, lepas tu sakit 3 jam sekali. Kalau true labour, sakitnya makin lama makin cepat, contohnya, mula-mula sejam sekali, pastu setengah jam sekali, pastu 15 minit sekali, pastu setiap 5 minit. 
  2. Sakit yang diakibatkan oleh false labour biasanya hanya tertumpu ke bahagian bawah abdomen sahaja (ini lah yang buat saya rasa sakit sangat semalam). Tapi kalau true labor, sakit kontraksi akan bermula daripada bahagian belakang bawah pinggang hingga ke bahagian bawah abdomen.
  3. Kontraksi false labour akan berkurang / hilang apabila kita bertukar posisi / aktiviti. Contohnya, masa kite tengah duduk buat kerja, kite rasa kontraksi tu, then kita cuba bangun dan jalan-jalan, sakit tu hilang. Tapi kalau true labour, buatlah macamana sekalipun (tukar posisi / aktiviti), sakitnya tetap tak akan hilang malah akan makin bertambah.

3 comments:

Fiza Rahman said...

Tak pernah plak kena false labour.

Uni said...

Setiap kehamilan tak sama, dulu mase saya first preggy pun tak pernah false labour.

awanungu said...

Semoga semuanya selamat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *