I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, January 9, 2013

Eighth Pregnant Checkup (39 Weeks) di Hospital Penawar

Agak terlambat nak update pasal pregnancy checkup kali ni. Kenapa ye? Last saya update blog pada 5 January yang lepas, dan lepas tu blog ni terus senyap daripada update terkini, apapun terima kasih saya ucapkan kepada my followers / silent readers yang sudi membaca di blog saya, meninggalkan komen malah ada juga yang menghubungi saya secara peribadi melalui e-mail. Ye, apa yang saya ceritakan di blog ini adalah secebis kisah perjalanan hidup saya untuk kenangan dan ingatan di masa depan. Sekiranya ada kebaikan yang boleh diambil daripada blog ini, silakanlah. Tapi sekiranya ada keburukan, harap tak perlulah diikut ye. Bak kata pepatah, "jadikanlah sempadan".


Ok back to the story, saya pergi checkup pada 4 January 2013 yang lepas. Dah masuk 39 weeks dengan berat saya 62 kg dan tekanan darah 110/60. Takde apa-apa sangat yang dibincangkan kali ni dengan doktor, cuma saya bagitau doktor yang saya dah mula rasa sakit di bahagian bawah abdomen dan kadang-kadang susah sikit nak berjalan. Doktor cakap ini normal sebab bahagian kepala baby dah masuk ke ruang pelvis dan saya akan terus rasa macam ni sehinggalah ke hari bersalin nanti.


Sebenarnya, saya risau jugak sebab fetal movement 10 kicks in 12 hours yang doktor suruh saya buat tu, macam susah untuk saya monitor. Kalau nak start dari pukul 9am to 9pm, ada masanya saya terlupa sebab masa tu kan dah kat ofis dah sibuk dengan kerja, drive balik kerja etc. Kalau nak start dari pukul 9pm to 9am, lagilah susah nak kira sebab kul 11-12 am macam tu saya dah tido, macamana pulak nak kira kan.


Saya juga rasa baby sangat kurang bergerak. Sangat kurang. Saya risau sangat. Haihh...worried too much la di akhir pregnancy ni kan. Tapi nak buat macamana, saya dah memang risau. So saya bagitaulah kat doktor. Doktor cakap cuba usap-usap perut tu sebab kadang-kadang baby kurang gerak ni because of stress. Haaa.. baby ku stress??? Jadi bila kita usap-usap perut, talk to the baby, baby akan jadi lebih relaks dan dia akan respond kat kita.


Disebabkan saya susah nak bergerak ke sana ke mari, doktor bagi saya mc ari tu. Baguslah, sebab saya pun sebenarnya dah takde mood sangat nak keje. Keje tu takde masalah, in fact masa saya mengandungkan Haziq dulu, saya bekerja sampai ke hari saya sakit bersalin! Tapi kali kedua ni, kat ofis tu ada seseorang yang buat saya sangat tak happy + stress di kala sarat ni, so bila doktor bagi saya rehat (mc), saya rasa lega sangat.


Next checkup pada 11 January 2013.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *