I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, January 10, 2013

Berdosa Ke Kalau Pamerkan Hasil Perahan Susu Ibu?

Semenjak saya bercita-cita dan berazam kuat untuk fully breastfeed (bf) my second baby nanti, saya banyak google and collect info pasal breastfeeding. Semuanya memang baru pada saya, almaklumlah dulu cuma sempat bf Haziq sampai 2 months aje, itupun dah campur dengan fm (formula milk). Cian Haziq, maafkan Mama ye sayang, Mama sangat jahil mase tu, memang silap Mama sebab Mama tak cari ilmu. Huhuhu.. (masih lagi diselubungi rasa bersalah kat Haziq bila citer bab bf ni. huhuhu..)


Lately saya ada cari supplemen untuk bf mom, so sana sini banyaklah saya jumpa gambar ibu-ibu yang dok  upload susu perahan memasing (dalam botol dan storage bags) kat fb / fanpage / blog memasing. Suka betul saya tengok, malah rasa makin bersemangat nak fully bf baby nanti.


Tup-tup ari ni leh terbaca pulak kat blog Fiza pasal hukum mempamerkan hasil susu ibu. Mmmm... tak pernah pulak terlintas di fikiran saya yang mempamerkan hasil susu ibu tu ada berkait dengan apa-apa hukum.


Anyway, jom kita tengok print screen kat bawah ni yang dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus sendiri.


Tak nampak jelas ye? Ok takpe, sila baca hasil taipan saya kat bawah :


Soalan :

Salam ustaz.. saya ni seorang ibu yang masih menyusukan anak..nak tanye sikit mengenai penyebaran atau post gambar susu badan di FB ni, apa hukumnya? adakah susu badan itu juga aurat bagi wanita? sebabnya perkara ini telah dibangkit dalam isu seorang hamba Allah yang tidak saya kenali, yang saya rasa berpelajaran tinggi telah menegur dan menyalahkan seolah wanita yang berbuat demikian (menayangkan stok badan yang berbotol-botol) membuka aib sendiri sampaikan ada followers hamba ini menghentam dengan ayat-ayat kesat...bagi kami yang menyusukan anak menganggap gambar2 tersebut sebagai pendorong dan motivasi untuk diri sendiri.. macamana pulak kalau ada sesetengah ibu yang menyusukan anak di tempat terbuka, tapi masih menjaga aurat?


Jawapan :

Wsalam...susu sama dengan darah yang tidak dikategorikan sebagai aurat...menyusu anak di khalayak harus dengan syarat menjaga aurat..


*****


Ok, itulah dia penerangan yang telah diberikan oleh Ustaz Azhar Idrus berhubung isu ini. Mmm...manusia ni pelik kan, ade je benda / cara yang dia tak puas hati yang dia nak cari pasal dengan orang lain, siap pandai-pandai nak jatuhkan hukum sendiri tanpa merujuk kepada alim ulama.

2 comments:

Fiza Rahman said...

Sharing is caring & loving ☺☺

Mummy Hana said...

Tula...ada sorg kawan fb sy pon dok hentam sy upload pic susu kat fb..padahal dia tu blom kawen lg..sebok nak hentam org tak tentu pasal...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *