I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, January 14, 2013

Bayi Susu Ibu

Melalui pelbagai info yang saya kumpul daripada pembacaan dan pengalaman daripada bf mom, kebanyakannya mengatakan bayi yang menyusu ibu sepenuhnya lebih sihat berbanding bayi yang diberi fm (formula milk). Malah kesihatan mereka itu berpanjangan hingga apabila bayi itu dewasa kelak.


Soalnya, ada juga orang yang masa kecilnya disusukan sampai umur 2 tahun lebih, tapi bila dewasa ada sakit darah tinggi juga. So macamana tu? Ada juga yang kena diabetis walaupun fully bf masa kecil. How?


Point saya di sini ialah, walaupun seseorang ibu itu fully bf anak sampai umur 3-4 tahun sekalipun, tapi kalau Allah nak beri penyakit, memang akan berpenyakit jugalah. Jadi janganlah taksub sangat dengan kemampuan dan keupayaan diri sendiri kerana berjaya fully bf anak sampai kondem ibu-ibu lain yang bagi anak fm.


Beringatlah, apa-apa pun yang kita berjaya lakukan, semuanya dengan izin Allah juga, dan dengan kelebihan yang Allah beri pada kita, janganlah pulak sampai kita merendahkan kelemahan orang lain.


Kat bawah ni saya nak share tentang kebaikan yang diperolehi oleh seseorang anak yang diberikan susu ibu. Moga anak saya nanti beroleh semua kebaikan ini, Insya-Allah.



Walau bagaimanapun, yang pastinya, saya tidak akan kondem / hentam ibu-ibu yang bagi anak fm, kerana saya juga bagi Haziq fm. Saya pernah berada dalam situasi dihentam dan diperli kaw-kaw hanya kerana tak berjaya bf anak. Sedih tau. Tapi itu semua adalah pengalaman. Alhamdulillah semua tu sekarang hanyalah kenangan. :)


Untuk mereka yang pernah menghentam dan memerli saya dulu, terima kasih banyak-banyak, kerana hentaman dan perlian anda itu telah menjadikan saya seorang ibu yang lebih kuat berjuang untuk anak saya. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *