I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, January 4, 2013

Apa Yang Diharapkan Pada Tahun 2013?

Entry pertama saya di tahun 2013. Woooo...macam busy gitu kan beberapa hari tak update blog. Nak kata busy sangat tu takla, cuma lebih kepada letih, letih yang amat sangat sampai tak larat nak bukak laptop ni nak beronline. Kat ofis pun sama, time lunch hour tu, saya banyak blogwalking je, takde feel nak update blog.




By they way, HAPPY 2013!!! Harapnye belum terlambat lagi nak wish untuk semua yang setia membaca blog saya ni. Mmm..tahun ni saya akan menjejak usia 3 series In Shaa Allah, moga Allah panjangkan umur saya, suami dan anak-anak dalam usaha kami sekeluarga untuk membanyakkan lagi amal ibadat kepada-Nya.


Apa yang saya harapkan pada tahun 2013 ini? Well, saya takderla set azam-azam tertentu. Tak sempat nak sit down quietly specifically nak fikir apa nak dicapai. Cuma secara keseluruhannya, ini yang saya ingin capai pada tahun 2013 ini :


1) Kesihatan
  • Seumur hidup saya, rasanya saya tak pernah jadikan KESIHATAN sebagai salah satu matlamat utama dalam resolusi hidup yang ingin saya capai. Tetapi, sejak saya menjadi seorang ibu, menjadi sihat adalah perkara utama yang saya pentingkan. Saya pernah diuji, masa Haziq sakit sampai masuk hospital pada usia 3 bulan (tahun 2010), air mata saya ni seolah tak mampu nak berhenti. Menangis dan menangis risaukan anak yang sakit. Risau takut apa-apa berlaku padanya. Dan daripada situ, timbul kesedaran bahawa sebanyak manapun duit atau harta yang saya ada di dunia ini, ia takkan mampu ditukar ganti dengan nikmat kesihatan. 
  • Tahun ini, saya nak berusaha memastikan tahap kesihatan kami sekeluarga berada di tahap yang terbaik. Kurangkan makan kat luar, banyakkan makan makanan yang masak sendiri kat rumah, teruskan kawal jangan makan makanan yang tak sihat (jajan etc.) dan makan supplemen yang sesuai. Untuk makluman, saya memang amalkan makan supplemen sejak daripada sekolah menengah lagi, tapi dah few months stop amik sebab takleh catch up dengan harganya yang makin mahal. Looking for other better brands with cheaper price.


2) Keluarga
  • Dunia saya adalah keluarga kecil saya. Saya sedar di sepanjang tahun 2012, masa saya banyak habis untuk kerja, kerja, kerja. Balik lewat memanjang. Bila diingatkan semula, rasa macam mmmm.... ada masa-masanya saya terlepas waktu melihat perkembangan anak tersayang. Lantaran kepenatan bekerja jugalah, saya tak mampu melayan keletah anak saya di kala dia amat memerlukan saya dan juga kehendak suami. So bad, kan? Ampun...
  • Jadi tahun ini pastinya dengan kehadiran ahli keluarga baru kami nanti In Shaa Allah, fokus saya haruslah lebih kepada keluarga, apatah lagi saya berazam kuat nak fully bf anak kedua ini, yang mana saya dah terlepas peluang nak fully bf Haziq dulu. Saya nak kerap memasak untuk keluarga saya, biarlah tak sedap pon asalkan mereka makan air tangan saya (tapi kalau dah boring, kenela pegi makan kat luar jugak, ye tak? Hahahaha..)
  • Saya nak luangkan lebih banyak masa untuk bercuti bersama keluarga tersayang.


3) Amal Ibadat
  • Alhamdullilah, banyak nikmat yang Allah kurniakan pada saya selama ni, dan saya berdoa moga saya akan terus istiqamah menunaikan tanggungjawab saya pada Yang Maha Esa. 
  • Saya nak meningkatkan lagi pengetahuan dalam ilmu agama. Saya rasa jiwa saya ni amat perlu kepada pengisian rohani. 


4) Kerjaya
  • Hahahaha...ini tak taulah macamana nak cakap ye. Dengan pengalaman kerja lebih 7 tahun, saya rasa saya semakin bijak (ceh, perasan lah pulak) dalam menilai sesuatu perkara. Dalam setiap tahun tu, bermula daripada tahun pertama bekerja hinggalah tahun ketujuh sekarang, ade je benda baru yang saya discover. 
  • Contoh pada tahun ketujuh bekerja ni, saya discover yang ada sesetengah orang tu dia sebenarnya tak tau apa benda pun tentang sesuatu keje, tapi dia soal siasat kita macamlah kite ni buat salah/tak tau satu apa pun, jadi kite ni dengan jujurnya cerita semua benda yang kite tau. Itu tak kisahlah, tapi the worst part was, orang itu guna segala kepakaran/pengetahun kite tadi tu untuk up kan diri dia sendiri kepada Top Management dan kenakan kite pulak lepas tu. Too bad, huh? Saya dah terkena 2 kali. First time tu sebab memang saya bersikap jujur, I was so naive. Yang second time pulak, saya still fikir positif pada orang itu, ended up, I was wrong, totally wrong.
  • Jadinya untuk tahun 2013 bersamaan tahun kelapan saya bekerja, saya akan bekerja dengan lebih bijak. Janganla harap senang-senang nak manipulate my skill/knowledge/experience, u won't get a bit of it. I've learned the lesson in a very very hard way. 
  • Kisah benar - petang semalam baru je orang itu nak "kenakan" saya lagi. Hahaahahahaha...saya rasa nak gelak kuat-kuat je, dia ingat saya tak tau "permainan" dia. So saya balas dengan cara yang halus, yang akhirnya dia malu sendiri. Itu baru sikit je, yang penting, keje ni biarlah jujur ikhlas, janganlah asyik nak tikam orang je, kang nanti bila tertikam diri sendiri, baru tau langit tu tinggi atau rendah. Ye tak?

Akhir kata, itulah sedikit lebih kurang harapan saya untuk tahun 2013. Yang lain-lain tu adalah jugak, tapi takyahlah nak citer semua kat blog ni kan. Semoga saya berjaya mencapai apa yang saya harapkan, insya-Allah...

3 comments:

Fiza Rahman said...

In shaa allah.

Uni said...

Amin...

azizah abdul latif said...

sis..sy ade email psl mak aji tue..please reply.sy mengharap sgt2 nie sis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *