I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, December 31, 2013

Imbas Semula Perjalanan Hidup Tahun 2013



Hari ini adalah hari terakhir pada tahun 2013, iaitu 31 Disember. Tahun ni saya rasa paling cepat berlalu, pejam celik pejam celik dah nak akhir tahun. Pejam celik pejam celik, usia juga makin meningkat. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana masih memanjangkan nyawaku. 


Sebelum melangkah ke tahun 2014 pada hari esok, mari kita lihat semula apa yang sudah saya lalui sepanjang tahun ini.


Januari
  • Selamat menunaikan semua nazar sebelum pergi bersalin.
  • Haziq sangat serasi dengan susu Gain Plus tapi hari tu pergi cuba susu lain, kesudahannya cirit birit. Terus kembali semula kepada susu Gain Plus. Dah boleh jadi duta Gain Plus dah ni.
  • Pertama kali beli smartphone guna duit bonus. Tapi taknak beli yang mahal-mahal sebab rasa sayang nak keluarkan duit sebegitu banyak hanya untuk sebijik tepon.
  • Melalui proses bersalin kali kedua iaitu melahirkan Nur Aimi Aqilah pada 16 Januari 2013. itupun overdue 4 hari. 
  • Aimi kene jaundis yang agak teruk selepas lahir sehinggakan saya berkampung semula kat hospital sebab Aimi kene dok bawah lampu biru.


Februari
  • Berpantang di rumah Mama saya. Kali ini saya ambil suplemen Shaklee dan guna produk Tanamera.

March 
  • Bawak Aimi checkup kat HSI due to high jaundice.

April 
  • Agak stress di tempat kerja. Macam-macam hal.
  • Meneruskan tugas baru sebagai bf mom.

May
  • First time mengundi iaitu Pilihan Raya ke-13.
  • Berdepan dengan masalah gemuk dan buncit selepas bersalin.
  • Adik lelaki saya bernikah.
  • Celebrate wedding anniversary di Gold Coast Morib, Banting, Selangor.

June
  • Hadiri seminar Empayar Perniagaan Internet.

July
  • Berlaku insiden yang membuatkan jantung saya seakan berhenti berdegup. Situasinya semasa shopping untuk hari raya.

August
  • Tahun ini sambut raya di rumah mertua. Pertama kali menyambut raya dengan 2 orang anak kecil. Sangat kelam kabut dan berpeluh-peluh saya dibuatnya. Takde nak bermekap bagai. Hahahaha...
  • Buat majlis hari raya di rumah. Sangat kelam kabut dan memenatkan sebab hanya saya dan suami yang sediakan semuanya di samping menjaga 2 orang anak kecil. Rasa tobat, malas dah nak host any majlis if tenaga kerja terhad plus takde orang boleh tengok-tengokkan anak.

September 
  • Dapat hadiah hari jadi yang tak disangka-sangka, sampai menangis woooo...

Oktober
  • Pertengahan bulan, saya nekad berhenti mengepam susu di ofis kerana badan ini sudah rasa tidak larat lagi. Breastfeeding is quite demanding. Walaupun berhenti pam susu, saya masih teruskan bf Aimi secara direct.
  • Aimi warded kat HSI due to viral fever. Maka saya EL selama 4 hari. Citer pasal EL ke, AL ke, memang tak best lah. Sapa yang memang follow blog saya, pasti korang faham kan?

November
  • Suami saya menjalani pembedahan di bahagian lutut, tidak begitu serius tapi doktor belum benarkan dia bekerja dan dapat mc. Bila suami sakit, semua urusan rumahtangga menjadi tanggungjawab saya. Alhamdulillah, Allah beri saya kekuatan untuk menghadapinya.
  • Bermula urusan pembelian rumah.

Disember
  • Rasa agak letih dengan tanggungjawab rumahtangga. Suami masih belum sihat sepenuhnya. Maka entry blog pada bulan ini sangatlah sedikit sebab saya takde masa nak berblogging.
  • Di tempat kerja, saya dipindahkan ke workstation baru. Sebelum ni kat ofis, sekarang dipindahkan ke bahagian plant. Sedang dalam proses menyesuaikan diri dengan perubahan besar ini.
  • Tamat sudah pembayaran bulanan untuk kereta saya. Bebas!


Satu perkataan yang boleh saya simpulkan untuk tahun 2013 ini adalah "penat". Ye, saya betul-betul rasa penat dengan urusan keluarga, kerja, diri sendiri, rumah dan macam-macam lagi. Agak kerap juga saya diserang gastrik pada tahun ini. Badan pun selalu rasa letih-letih. Mungkin sebab saya menyusu badan dan Aimi pula jenis yang tak boleh berenggang dengan saya. Harus melekat 24 jam. My princess lah katakan. :)


Selamat tinggal tahun 2013, banyak sungguh pengajaran dan kenangan yang terlakar pada tahun ini.


Harapan saya semoga tahun baru 2014 ini, pengurusan masa saya akan menjadi lebih baik, apatah lagi tahun depan Haziq akan masuk tadika, maka pengurusan masa bukan lagi menjadi penting, tapi sudah menjadi SUPER KRITIKAL. Moga mental dan fizikal saya terus kuat bekerja dari segenap penjuru.


Selamat datang tahun baru 2014. Ya Allah, panjangkanlah umurku, suami dan anak-anakku, ibu bapaku, ibu bapa mertuaku dan semua insan yang ku sayang serta lindungilah mereka di mana jua mereka berada. Amin... 

Bila Tukar Template, Nuffnang Ads Pun Hilang

Baru saya tau, rupanya bila tukar template blog, nuffnang ads pun akan hilang sebab kod html dah berubah. Jadi setiap kali tukar template, kena add in nuffnang ads sekali lagi supaya iklan sentiasa appear kat blog kita ni.


Ads yang hilang tu adalah yang jenis Leaderboard (atas blog) dan Large Rectangle (selepas setiap entry terkini di blog).


Sebab sebelum ni saya guna template apa entah, background pink. Bila asyik tengok pink je, mata sendiri pun pening. So saya tukar template lain yang lebih simple, background putih, font color hitam. Senang dan tak sakit mata membacanya.


So kepada yang suka tukar-tukar template tu, jangan lupa add in nuffnang ads setiap kali blog korang bertukar template ya.

Monday, December 30, 2013

Kaedah Penaksiran Sendiri Zakat

Seperti yang dijanjikan sebelum ini, hari ini saya akan kongsikan tentang Kaedah Penaksiran Sendiri Zakat. Ini adalah contoh sahaja untuk panduan. Harap maklum.


Contoh yang dibuat ini adalah untuk Zakat Pendapatan. Saya buat contoh untuk seorang ibu yang bekerja dengan gaji RM3500 sebulan dan ada anak seorang. Elaun makan RM100 sebulan. Dapat bonus 2 bulan gaji, lepas tolak EPF dan SOCSO dapatlah RM6130. Ada buat bisnes online yang jumlah pendapatan setahun ialah RM1000.


Bahagian A : Pendapatan Kasar

Gaji x 12 bulan =  RM3500 x 12 bulan = RM42000
Elaun x 12 bulan  = RM100 x 12 bulan = RM1200
Bonus = RM 6130
Pendapatan Lain = RM1000
Jumlah Pendapatan (A) = RM50330


Bahagian B : Perbelanjaan Yang Dibenarkan

Sara Diri Sendiri = RM9000 (jumlah ini tetah ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Negeri). 
Isteri = RM3000 x bilangan isteri = RM0
Anak = RM1000 x bilangan anak = RM1000 x 1 = RM1000
Ibu Bapa (berdasarkan jumlah RM yang disumbangkan setahun) = RM200 x 12 bulan = RM2400
Pendidikan (berdasarkan jumlah RM yang dibayar setahun) = RM0 (sebab anak belum sekolah)
Perubatan (berdasarkan jumlah RM yang dibayar setahun) = RM500 (rawatan di klinik / hospital)
Jumlah Perbelanjaan (B) = 12900


Bahagian C : Pendapatan Dikira Zakat

Pendapatan (A) - Perbelanjaan (B) = Pendapatan Dikira Zakat (C)

RM50330 - RM12900 = RM37430

* Kadar nisab untuk zakat bagi negeri Johor contohnya RM11, 668.44. Maksudnya sesiapa yang bahagian (C) tadi jumlahnya lebih daripada RM11,668.44, maka dia wajib membayar zakat.

* Nisab bermaksud jumlah minima harta yang perlu seseorang Islam miliki sebelum dia diwajibkan membayar zakat.


Bahagian D : Jumlah Zakat Setahun

Jumlah (C) x 2.5% = Jumlah Zakat Setahun (D)

RM37430 x 2.5% = RM935.75



Bahagian E : Jumlah Zakat Sebulan

Jumlah (D) / 12 = Jumlah Zakat Sebulan (E)

RM935.75 / 12 = RM77.98


Jadi di sini, jumlah zakat yang wajib dibayar ialah RM935.75 setahun dan perlu dibayar sebelum tarikh 31 Disember pada tahun tersebut. Kalau pilih nak bayar bulan-bulan, jumlahnya adalah RM77.98 pada setiap bulan.


Selepas selesai pembayaran zakat, anda akan beroleh resit yang membuktikan bahawa anda telah membayar zakat.


Diharap tutorial ringkas ini akan membantu korang yang nak buat taksiran zakat sendiri. :)

Tukar Header Baru Sempena Nak Masuk Tahun Baru

Feeling nak masuk tahun baru, sinonim dengan nak buat perubahan. Dari segi blog tersayang ni, benda pertama yang saya buat perubahan adalah dengan menukar header blog. Saya ni bukanlah jenis yang rajin sangat nak godek sana nak godek sini.


Tapi bila saya dah godek tu, pasti ada sebabnya dan bukan sebab sekadar saja-saja nak godek demi mengisi masa lapang (sekarang susah betul nak jumpa masa lapang, sebab setiap masa sekarang adalah sangat berharga!).


Ini header lama :



Header ini diupdate pada bulan April 2012. Masa ni Haziq berumur 1 tahun 8 bulan. Daripada banyak-banyak gambar, saya pilih gambar ini sebagai header kerana Haziq merupakan sumber inspirasi paling utama bagi saya untuk ada sebuah blog peribadi.


Sebagai anak yang sulung, banyak kenangan "pertama" tercipta bersama Haziq. Contohnya, pertama kali pregnant, pertama kali morning sickness, pertama kali melalui pengalaman di labour room, pertama kali sakit bersalin, pertama kali cium dan dakap Haziq sebaik sahaja dilahirkan dan 1001 lagi kenangan pertama bersama Haziq yang akan jadi kenangan manis saya sampai bila-bila.


Ini pula header baru sempena tahun 2014.



Ahli keluarga dah bertambah seorang, syukur alhamdulillah dengan kelahiran Aimi pada Januari 2013 yang lalu dan itulah sebabnya saya rasa saya mesti tukar header blog. Nanti kecik ati Aimi tengok muka dia takde kat header blog Mama dia. Hehehe...


Masih lagi mengekalkan tagline "I Love You... You Love Me... We Are Happy Family". Lagu ini adalah lagu yang sentiasa saya nyanyikan semasa dalam perjalanan nak pergi hantar Haziq ke rumah babysitter (dulu-dulu) dan semasa dalam perjalanan pulang ke rumah lepas abis kerja. Haziq pula seronok bila saya nyanyi lagu ni, siap goyangkan kepala, goyangkan tangan dan nyanyi ikut yang mana dia boleh.


Ada juga nyanyi lagu-lagu lain beserta zikir dan nasyid, tapi lagu ini yang begitu terkesan di hati saya, walaupun cukup ringkas senikatanya.


I love you
You love me
We are happy family
With a great big hug
And a kiss from me to you
Won't you say you love me too


Apa perubahan yang korang buat pada blog sempena tahun baru? :)

Pencarian Bloglist Bulan Januari 2014



Jom join ramai-ramai. Klik kat bawah ye :



Saturday, December 28, 2013

Berpindah Ke Ofis Baru - Apa Perasaan Saya?

Semalam adalah hari saya berpindah ke ofis baru. Saya masih lagi bekerja di syarikat yang sama, cuma berpindah workstation sahaja. Disebabkan hari ini hari kerja half day, saya dan colleague masih belum sempat unpack semua fail-fail untuk disusun di kabinet sebab kami sibuk dengan kerja dan persiapan untuk mesyuarat Isnin nanti.


Hari ini saya nak share sikit tentang apa perasaan dan review saya tentang berpindah ke ofis baru. Ini pendapat peribadi saya dan tidak mewakili organisasi atau individu di tempat saya bekerja ye. Saya buat dalam bullet point supaya senang korang nak faham apa yang saya nak sampaikan. Hehehehe...


Workstation Lama
  1. Lokasi - workstation saya di main building company first floor. 
  2. Suasana - ramai orang, ramai kawan, meriah. Aircond sejuk, pengudaraan yang baik.
  3. Dari segi kerja - senang nak berjumpa dengan orang sebab kebanyakannya duduk kat main office. Mana-mana yang kat plant tu, kita boleh jumpa je kat main office, terutamanya pada waktu petang.
  4. Dari segi pakaian - sebab saya duduk kat office, selalunya saya pakai baju kurung dan kasut.
  5. Dari segi kemudahan - di main office ada pantry, toilet, ada printing dan photostat machine yang besar gedabak tu, dekat dengan surau dan kantin, dekat dengan parking lot kereta saya.


Workstation Baru
  1. Lokasi - workstation saya di sebuah bilik / ofis kecil di plant di first floor.
  2. Suasana - hanya 3 orang di sini, senyap dan sunyi. Aircond agak panas, pengudaraan yang tak berapa baik.
  3. Dari segi kerja - kalau nak jumpa orang, saya kena pergi menapak ke main office. Kalau orang nak jumpa saya, pun diorang tunggu saya pergi ke main office. Saya jangkakan ada sedikit delay in work bila jadi macam ni.
  4. Dari segi pakaian - sebab saya duduk di area plant, saya perlu pakai safety jacket, helmet dan safety shoes setiap masa. Cuma yang syoknya, boleh pakai jeans setiap hari. Disebabkan saya pakai jacket, boleh pakai tshirt je kat dalam. Tak perlu fikir nak pakai apa setiap kali bangun pagi nak pergi kerja.
  5. Dari segi kemudahan - tiada pantry, toilet jauh, ada printing dan photostate machine 3 in 1 bukan yang besar gedabak tu, jauh dari surau, kantin dan parking lot kereta saya.

Kelebihan Apabila Berpindah ke Workstation Baru
  1. Akan lebih fokus terhadap kerja sebab cuma 3 orang je kat sini, kurang nak berborak, tak macam masa kat main office dulu.
  2. Kurang sikit dengar gosip-gosip (hahahahaa..)
  3. Tak perlu share printing dan photostate machine dengan ramai orang, in Shaa Allah kurang risiko rosak atau hang.

Keburukan Apabila Berpindah ke Workstation Baru
  1. Aircond panas, pengudaraan tak berapa baik, rasa stuffy dan lemas dalam bilik ni. Huhuhuhu..
  2. Tiada pantry, maka tiada air untuk diminum, takde air panas kalau tetiba lapar and rasa nak minum milo. Tak dapat nak rehat bila tiba waktu rehat. Saya ni dahla ada gastrik, perlu kerap makan walaupun sikit.
  3. Kalau nak gerak ke mana-mana, perlu pakai safety shoes. Agak berat dan sakit kaki rasanya.
  4. Setiap kali nak pergi toilet, kena pakai complete PPE (Personal Protective Equipment) iaitu jacket, helmet dan safety shoes. Kena turun tangga dan berjalan menuju ke building sebelah hanya untuk menunaikan hajat. Dah sudah tu, pusing balik je ofis. Very time consuming. So kene jaga makan supaya tak cirit birit (toilet jauh tuuuuu).
  5. Sampah dikutip hanya seminggu sekali. So kalaulah saya makan biskut ke, roti ke coklat ke, maka bungkusan makanan tu akan dikutip seminggu sekali. Mau bersemut dan berulat. Geli tau. 

Cara Mengatasi Keburukan Tersebut
  1. Keep on following up dengan Maintenance Dept. untuk setelkan bab aircond yang panas ni. Tadi diorg datang cek, katanya gas dalam aircond tu dah abis, Isnin baru contractor datang to do the job. Ok, tunggulah sampai Isnin sampai diorang buat keje tu sampai siap sampai aircond sejuk. Hahahaha.. Tapi bab poor ventilation tu, tak tau nak buat macamana. Ventilator fan tu ada, tapi memandangkan bilik ni kecik dan cuma ada tingkap kecik di atas which is kita tak nampak apa yang berlaku di luar, still saya rasa lemas. Dahlah ada tekanan darah rendah, cepat je rasa pening melayang.
  2. Angkutlah botol air dan termos dari rumah, isi air kat pantry dan angkutlah ke plant. Bila waktu rehat, buatlah air secawan. Bila nak basuh, toilet pulak jauh. 
  3. Terfikir nak beli safety shoes yang baru yang lebih selesa bila pakai. Tapi perlukah? Selagi boleh bertahan, pakai jelah apa yang ada. Banyak lagi urusan penting yang perlu pakai duit.
  4. No idea. Terpaksa lah sesuaikan diri.
  5. Bawak bungkusan makanan tu ke kantin atau pantry dan buang kat sana. Oh yeahh!!

Pada saya, yang saya paling kisah sangat adalah :

  1. Problem aircond maklumlah aircond lama. Bilik tu macam confined space, so stuffy, lemaslah.
  2. Toilet yang jauh sangat-sangat dari workstation saya.

Tapi, takde apa yang boleh saya buat. Semua ni di luar kawalan saya. Apa yang boleh saya buat, ialah belajar menyesuaikan diri dan belajar menyukai workstation baru ni. 


p/s : Korang, please jangan tanya kenapa saya dipindahkan ke workstation baru ni, sebab alasan perpindahan ini sebenarnya sangat menjengkelkan. Huhuhuhu....

Friday, December 27, 2013

Saya Ada Blog Baru, Marilah Lawat Blog Saya, Kalau Follow, Lagi Saya Suka!

Bismillahirrahmanirrahim.


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Mengambil keberkatan hari Jumaat 27 Disember 2013 ini, saya di sini dengan sukacitanya ingin mengumumkan akan blog saya yang baru iaitu "Jana Wang Dengan Bisnes Online" di SINI


Blog ini masih lagi dalam proses penambahbaikan di sana sini namun alhamdulillah, sudah pun mula menjana pendapatan melaluinya, sesuailah dengan tajuk blog tersebut. Hehehe...


Di sana saya berkongsi sedikit sebanyak tentang cara menjana pendapatan dengan menggunakan blog dan fan page sebagai kedai online. Juga ada disediakan Kelas Asas Blog, Penulisan dan Fan Page khusus untuk mereka yang ingin berniaga secara online.


Selain daripada itu, jika anda semua ada bisnes/produk/servis yang ingin diiklankan, boleh beriklan di SOHO Directory yang disediakan.


Bagi anda yang mendaftar masuk ke Kelas Asas Blog, Penulisan dan Fan Page, anda akan mendapat 4 ebook menarik bertajuk :

1) Belajar Asas Blog
2) Super WAHM, Super Mom
3) Mula Bisnes Butik Online / Offline
4) 101 Idea Home Bases Business


Serta layak mengiklankan bisnes / produk / servis anda di SOHO Directory secara PERCUMA selama setahun. Juga dapat menyertai kumpulan sokongan untuk terus mendapat motivasi dan network dalam perkongsian ilmu dan perniagaan di alam maya.


Tinggal beberapa hari sahaja lagi ke tahun 2014. Usah tangguhkan masa untuk mencuba, merancang dan mengusahakan sesuatu perkara yang anda minati.


**********************************


Saya sangat-sangat hargai jika selama ini rakan-rakan yang menyokong dan mengikuti saya di blog www.mystorymory.com, dapat terus menyokong dan mengikuti saya di blog yang baru iaitu di www.munirahmalek.com. (eh, terbesar pulak size ayat ni, tapi kalau korang faham maksud saya, hehehhee... sukanya saya...saya saaaaaaaaaayanggggggg korang semua!!)


Jangan risau, blog mystorymory ni akan terus kekal sebab kat sinilah ruang untuk saya pot pet pot pet tentang life saya sehari-hari. Kat blog munirahmalek tu lebih kepada perkongsian secara ilmiah gitu. Bahasa pun ala-ala Bahasa Melayu formal kat sekolah, namun tetap mengamalkan konsep santai. Mana boleh stress-stress bila berblogging ni kan kan kan...


So, pada sesapa yang nak belajar cara buat blog dan fan page sebagai kedai online, cara nak jual produk dengan betul, cara nak menulis dengan betul, nak iklankan produk yang korang jual, atau nak beli ebook sebagai panduan, boleh layari blog saya di SINI


Sekian, terima kasih. :)

Friday, December 20, 2013

Topik Perbualan Berubah Seiring Dengan Peningkatan Usia Perkahwinan

Petang semalam saya dan suami pergi spend time di Old Town Kopitiam di Jusco Permas.


Sambil minum dan makan, kami berborak-borak.


"Abg, dah lama kita tak cerita tentang kita"

"Ye sayang, belum sempat nak cerita tentang kita, Haziq dah cakap - Mama, Haziq berak, tolong ganti pampers"

Dan saya terus gelak berdekah-dekah.


"Abg, kalau malam-malam lepas anak dah tidur, boleh lah kita cerita tentang kita"

"Abg boleh. Tapi sayang boleh ke? Sebab sayang baru gerak sikit je tapi Aimi dah terjaga sebab miss n dah beralih kedudukan, dah takde dalam mulut dia"

Dan saya terus gelak berdekah-dekah. Nasib baik tak bergegar Old Town tu.


"Abg, ok sekarang kita 2 orang je. Jomlah kita cerita tentang kita, abang sayang sayang tak"

"Ye, abg sayang. Sayang bucuk abang ni"

"Hujung minggu ni jomlah kita pergi jalan-jalan. Dah lama tak jalan-jalan dengan abg. Raon-raon dalam kereta je pun takpe"

"Hujung minggu ni? Tapi kan sayang cakap nak pergi bayar yuran kat tadika Haziq. Pastu ada jemputan kenduri kahwin, kenduri berkhatan, kenduri kesyukuran, bla bla bla..."

"Aah la. Lupa pulak. So hari Sabtu nanti kita nak gerak pukul berapa?"

"Tak kisahlah"

"Eh bang, lupa pulak, kan kena amik gambar passport Haziq. Cikgu cakap kene bagi gambar passport masa nak bayar yuran nanti"

"Yelah, so bila nak pergi kedai gambar tu? Nak Haziq pakai baju mana?"

"Baju kolar la. Rasanya yang kolar hitam tu ok kot. Tapi muka mesti bedak tau"


Bla

Bla

Bla

Bla

Bla


"Abg, tadi cakap nak cerita tentang kita? Sekarang dah cerita pasal kenduri lah, gambar pasport lah, yuran lah, cuci kereta lah, barang dapurlah, epf lah, renovate lah, bila nak cerita tentang kita ni?"


Terus suami saya gelak berdekah-dekah. Nasib baik tak bergegar Jusco Permas.


Saya pun gelak berdekah-dekah sama.


Hahahahahahaha....


*******************


Inilah kehidupan selepas perkahwinan. Dulu masa-masa awal kahwin, memang tak putus-putus ungkap rasa kasih sayang cintan cintun madah pujangga dan yang sewaktu dengannya. Pastu bila dah setahun kahwin tapi tak dapat anak, sibuk cerita pasal cara nak dapat anak. Berubat sana, supplemen sini. Pastu bila dah dapat anak, cerita pasal taska dan babysitter. And the list continues.


Topik perbualan sememangnya akan berubah seiring dengan peningkatan usia perkahwinan. Tapi topik ini takkan sama untuk setiap pasangan. Macam kami, masa mula-mula kahwin, kami fikir nak menyewa rumah dulu baru nak beli rumah. Ada orang, dah kahwin je terus masuk rumah baru yang dibeli. Ada orang, lepas kahwin nak merancang dulu, 2 tahun lepas kahwin baru bersedia nak dapat anak. Ada orang lepas kahwin, terus bunting pelamin. Ada orang tak fikir pun pasal anak, kalau ada rezeki, alhamdulillah, kalau belum tiba rezeki, terus bersabar.


Namun, dalam kesibukan harian, saya dan suami masih punya masa untuk bergurau senda sesama kami. Itulah terapi kami suami isteri. :)

Dear husband, i love you so much... :)

Bank, Lawyer, EPF

Kalau nak beli rumah ni, tak kisahlah beli rumah dengan pemaju (rumah baru) atau beli dengan orang perseorangan (rumah subsale / secondhand), pasti akan melibatkan 3 pihak penting iaitu :

Pihak 1 : Bank - untuk buat loan
Pihak 2 : Lawyer - untuk Sales and Puchase Agreement (SPA)
Pihak 3 :  EPF - untuk pengeluaran wang daripada Akaun 2 bagi tujuan bayar deposit rumah


Semalam saya pergi jumpa pihak EPF. Dah siap dah semua dokumen yang diperlukan dan juga saya dah konfirm 2-3 kali dengan lawyer tentang dokumen tersebut.


Sekali cek punya cek, permohonan saya tak dapat diproses. Katanya borang KTN14A belum lengkap. Konfiuslah saya, sebab lawyer cakap semua dokumen dah complete dan dah boleh jumpa pihak EPF.


Malas nak panjang cerita, saya pergi semula ke pejabat lawyer. Saya explain pada pembantu lawyer tu (sebab lawyernya tengah busy). Dan ini jawapan pembantu lawyer itu.


"Oh Siti tak bernasib baiklah nampaknya"

"Err..tak bernasib baik? Apa maksudnya? Saya tak faham"

"Kadang-kadang walaupun dokumen tak complete, EPF boleh proses permohonan dan boleh keluarkan duit daripada akaun 2. Tapi Siti tak bernasib baiklah, sebab kali ni EPF tak boleh proses pulak sebab dokumen tak complete"

"Kalau dah tau dokumen tak complete, kenapa hari tu cakap dokumen ni dah complete dan cakap saya dah boleh pergi ke EPF?"

"Sebab tu saya cakap tadi Siti tak bernasib baik, selalunya diorang akan proses aje".


Saya rasa macam #$$#%$^$%.


Macamanalah orang ni buat kerja ye?


Jadi kesudahannya saya kenalah tunggu pihak lawyer siapkan / kumpulkan dokumen yang berkenaan tu dan lepas tu barulah saya boleh bawak semua dokumen tu ke EPF.


Kesimpulannya, terbazir begitu sahajalah cuti saya 1 hari untuk urusan EPF. Tak boleh buat apa-apa pun. Sudahnya, kami suami isteri pergi spend time kat Old Town Kopitiam di Jusco Permas.

Thursday, December 19, 2013

Bulan 12 Sinonim Dengan Bulan Membayar Zakat

"Bentengkanlah harta kamu dengan berzakat dan ubati pesakit-pesakit kamu dengan bersedekah serta hadapilah gelombang bala dengan menangis dan mengadu (kepada Allah)".
(Maksud Hadis Riwayat Abu Daud, At-Tabrani dan Ail-Baihaqi)


"Dan pada harta-harta mereka, ada pula bahagian yang mereka tentukan menjadi hak untuk orang yang miskin meminta dan orang miskin yang menahan diri (daripada meminta)"
(Maksud Surah Adz-Dzariyaat Ayat 19)


Hari ini sudah 19 Disember 2013. Berapa ramai di antara kita yang sudah membayar zakat? Kalau sudah, alhamdulillah, anda sudah melaksanakan dan menunaikan kewajipan untuk membayar zakat. Kewajipan berzakat akan menerbitkan rasa keimanan, kesyukuran, pengorbanan, penghargaan dan kasih sayang.


Untuk saya sendiri, setakat ini saya belum lagi menunaikan zakat untuk tahun 2013 ini. Tapi saya sudahpun mengambil borang Kaedah Penaksiran Zakat Sendiri di Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAIJ) di cawangan Pasir Gudang iaitu di Kompleks Pusat Bandar aras bawah (berdekatan dengan butik Anakku).


Mudah sahaja sebenarnya nak menunaikan zakat. Dulu saya rasa macam susah sangat nak bayar zakat ni, tapi bila dah tahu caranya, alahai, mudahnya. Mudah sangat.


Ada 2 cara nak bayar, iaitu bermula dengan membuat taksiran zakat yang perlu dibayar. Kita boleh pergi ke MAIJ dan minta mereka kirakan, atau pun kita buat taksiran sendiri. Sesudah tu, kita buat pembayaran zakat yang telah ditaksirkan, mengaminkan doa yang dibaca oleh pegawai MAIJ dan diberikan resit pembayaran. Resit pembayaran ini pula boleh digunakan untuk pengecualian cukai / e-filing yang biasanya dilakukan pada bulan April setiap tahun (bagi mereka yang bekerja makan gaji).


Tunggu entry saya yang selanjutnya ya. Saya akan share tutorial Kaedah Penaksiran Zakat Sendiri. Sangat mudah! :)

Body Massage - Hilangkan Penat, Hilangkan Stress, Hilangkan Lenguh

Malam tadi badan saya diurut oleh seorang tukang urut professional. Urut dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Nikmatnya alahai.... Actually dah 2-3 minggu saya mengadu kat suami yang badan saya ni letih sangat-sangat. Beberapa hari lepas pulak, sakit kat urat belikat belah kanan ni. Puncanya, sebab menyusu badan sambil mengiring masa nak tido malam.


Memang tiap-tiap malam pun menyusu Aimi setiap kali nak tidur. Dah puas belah kiri, tukar ke belah kanan pulak. Begitulah bergilir-gilir hingga ke pagi. Memang agak letih sebenarnya bila menyusukan anak. Tapi itu bukan alasan untuk saya berhenti menyusu. Yang penting, once in a while, saya perlu ruang dan masa untuk body massage. Alhamdulillah, suami sangat memahami.


Kalau ikutkan rancangan, sepatutnya saya pergi ke rumah tukang urut tu malam tadi. Means, urut kat rumah dia. Tapi tak taulah apa halnya, tukang urut cakap nak datang ke rumah saya. Saya pun ok aje. Lagi senang sebab tak payah keluar rumah nak drive ke rumah dia.


Tukang urut sampai kat rumah saya dalam pukul 8 lebih. Terus kami naik ke tingkat atas. Untuk makluman, tukang urut ni adalah tukang urut yang sama yang urut saya selepas bersalinkan Aimi awal tahun ni. Saya memang suka urut dengan dia. Adik saya yang bersalin bulan 3 tahun ni pun amek pakej urutan lepas bersalin dengan dia. Mak saya pula amik pakej body massage dengan dia. Semua pun sangat puas hati.


Mula-mula dia urut di bahagian kaki (belakang) dan bahagian badan (belakang) saya. Fuh, memang banyak angin kat badan saya ni. Urat-urat semua dah keras ketung. Itulah sebabnya saya nak sangat berbody massage. Nikmatnya tak terkata. Satu badan saya ni diurutnya termasuklah dada, muka dan kepala. Ringan rasa badan tau!


Untuk sesapa yang ada masalah susu badan tak keluar lepas bersalin, salur susu tersumbat dan sebagainya, saya cadangkan baik korang pergi cari tukang urut. Pengalaman saya, bila tukang urut ni urut badan saya kat belakang badan dan miss b tu (masa dalam pantang), susu keluar memancut-mancut punyalah banyak! Terkejut dan ternganga saya masa tu tau sebab ini adalah satu "pemandangan" baru yang tak pernah saya lihat seumur hidup saya. Cuma malam tadi, saya tak mintak tukang urut tu urut kat miss b ni sebab sekarang pengeluaran susu dah memang lancar.


Selepas dah diurut selama sejam lebih, badan saya rasa lebih bertenaga dan lebih segar. Ringan je rasa badan ni. Pastu terus rasa nak terkencing (tukang urut tu cakap tu pembuangan toksin). Suami tengok saya pun dia happy, katanya saya nampak sangat segar dan sangat bertenaga selepas diurut.


Pada saya, kita orang perempuan ni sekali sekala harus diurut dan dimanjakan. Bukan apa, keje kita ni memang penat memang menuntut banyak tenaga. Tak kisahlah kita ni suri rumah tangga sepenuh masa ke, atau suri yang berkerjaya ke, memang badan kita ni perlu diurut. Kalau yang menyusukan anak tu, lagi harus extra urutnya sebab menyusukan anak memang menuntut tenaga yang banyak.


Apatah lagi kalau lepas bersalin, urat-urat semua dah tegang sebab "berperang" dengan sakit contraction, tegang sebab menanggung baby dalam perut selama 9 bulan, maka tukang urut akan urut kat pangkal paha tu dan masa tu korang akan taulah betapa sakit dan sengalnya kat situ. Tapi lepas dah urut, pasti akan rasa lega dan selesa.


Okey, kalau sesiapa berminat nak dapatkan perkhidmatan tukang urut ni, boleh e-mail kat saya ye. Saya tak publish nama or fon num dia kat sini. Tapi, one thing for sure, perkhidmatan urutan dia memang terbaikkk!!!! :)

Tuesday, December 17, 2013

SOHO - Small Office Home Office Impian Saya

Malam tadi saya meluangkan sedikit masa untuk mengemas SOHO (small office home office) saya. Itupun selepas saya sudah menidurkan anak-anak dan sesudah memastikan mereka tidur lena, barulah saya memulakan aktiviti saya. 

SOHO saya merupakan sebuah bilik di rumah saya yang saya khususkan untuk segala aktiviti penulisan dan pembacaan saya. Bilik ini tidaklah begitu besar, tidak juga begitu kecil, bagi saya sederhana sahaja namun ia amat-amat selesa buat saya.

Apa yang ada di dalam SOHO saya ini? Pastinya ada sebuah kerusi ergonomik empuk berwarna biru, ini kerana saya ingin mengelakkan rasa sakit belakang sekiranya duduk terlalu lama. Juga ada sebuah meja tulis stail pejabat. Di atasnya ada laptop, alatulis, buku-buku dan alatan yang berkaitan, termasuklah barang-barang kraftangan saya. 

Selain daripada itu, ada sebuah kipas berdiri di dalam SOHO ini, juga dilengkapi dengan sebuah rak buku yang saya letakkan bahan-bahan bacaan dan fail-fail. Ada juga sebuah printer berdekatan dengan rak buku tersebut.

Itulah dia SOHO saya buat masa ini. Agak ringkas, tiada sebarang hiasan yang sarat-sarat. Namun, di sinilah tempat saya berkarya.

Satu masa nanti, saya bercadang ingin membeli sebuah wing chair untuk saya letakkan di SOHO ini. Saya beroleh inspirasi untuk meletakkan wing chair, semasa saya mendapatkan pemeriksaan bulanan kehamilan di Hospital Penawar, Pasir Gudang pada tahun lepas.

Wing chair di sana empuk-empuk dan gebu sungguh, terus hati rasa teringin nak memilikinya walaupun cuma sebuah. Dapat saya bayangkan yang saya duduk dan bersandar di wing chair sambil membaca buku-buku kegemaran sambil minum Milo panas, untuk melepaskan lelah selepas bertungkus lumus memerah otak untuk bisnes saya. Aduh, nikmatnya!

Saya seorang yang ringkas, begitulah juga hasilnya di SOHO saya. Ringkas saja susun aturnya. Biarlah ringkas, kerana saya tidak mahu berlebih-lebih dalam menghias. Pada saya, yang penting adalah hasil akhir (outcome) daripada SOHO itu.

Alhamdulillah, setakat ini, SOHO saya telah menghasilkan pendapatan yang sedikit sebanyak dapat membantu saya menambah simpanan di bank, membeli susu dan pampers anak, menyelesaikan bil-bil, makan sedap-sedap di restoran dan shopping serba sedikit. 

Moga-moga impian saya untuk menambah sebuah wing chair di SOHO saya akan tercapai tidak lama lagi!

Saturday, December 7, 2013

Satu Minggu Tak Update Blog, Apa Cerita?

Lamanya saya tak update blog ni. Rindu yang teramat sangat. Apatah lagi, banyak perkara yang berlaku akhir-akhir ini. Sebelum saya mula berstorymory, jemput tengok gambar menu minum petang saya dan suami hari ni.

Goreng pisang special!
Menu petang hari ini suami belikan goreng pisang special. Apa yang specialnya? Special sebab goreng pisang ni ditabur dengan keju yang diparut halus-halus, pastu letak chocolate rice dan juga susu manis serta serbuk milo sikit. Sebungkus banyak macam ni, harganya cuma RM3. 


Tak taulah untung ke tak peniaga tu jual RM3, pada saya macam murah gitu. Tapi gerainya memang tak putus-putus dengan pelanggan yang datang bertali arus.  Ini kali kedua saya makan goreng pisang ni. First time makan masa saya berkunjung ke rumah adik ipar. Punyalah suka saya makan masa tu. Hehehehe...


Sebelum korang cakap apa-apa, saya bagitau dulu yang menu minum petang ni pada saya termasuk dalam kategori "tidak sihat". Pisang digoreng secara deep fry, letak pulak cheese, chocolate rice dan susu manis siap milo lagi tu, memang tak sihat pun. Tapi sesekali makan apalah salahnya kan. Teringin....


Ok, satu minggu tak update blog ni, apa cerita? Well, saya masih lagi dengan rutin yang sama, cuma kali ini lebih sibuk. Baru-baru ini kan suami saya baru je dioperate kat lutut dia, so kami memang duduk kat rumah jelah setiap hujung minggu. Banyak urusan pun tergendala sebab saya tak boleh tinggalkan anak-anak untuk suami jaga sebab dia sendiri pun perlu dijaga dalam keadaan yang tak sihat tu. 


3 minggu lamanya kami sekeluarga berkampung di rumah Mama saya, sebab bila suami sakit, saya perlukan bantuan ahli keluarga lain dalam saya menguruskan rumahtangga. Jauh di sudut hati, saya bersyukur sebab duduk dekat dengan rumah ibu bapa. Apa-apa hal, senang nak minta bantuan vice versa. Bila saya perlukan bantuan, ibu bapa ada. Bila ibu bapa perlukan bantuan, saya ada untuk mereka. 


Cukup 3 minggu, kami balik ke rumah kami pula. Rasa macam lama sangat tinggalkan rumah. Rindu pula rasanya.


Cerita terkini :

1) Urusan pembelian rumah
  • 25 November 2013 yang lepas, saya pergi berjumpa lawyer. Ini langkah kedua selepas saya berjumpa bank dan mendapatkan letter offer (surat loan approved). Lawyer yang saya jumpa ni muda lagi orangnya, tapi sangat baik dan terangkan satu persatu setiap dokumen yang perlu ditandatangani dan the whole process of buying a house. Bersyukur sangat saya dan suami bila berurusan dengan lawyer tersebut. 
  • Semalam 6 Disember 2013, saya call EPF HQ di KL untuk konfemkan senarai dokumen yang diperlukan untuk proses pengeluaran wang di Akaun 2 EPF saya untuk tujuan pembelian rumah. Pun staff yang jawab call ni sangat baik dan sangat jelas penerangannya. Saya sangat suka berurusan dengan orang-orang yang sebegini kerana kelancaran dan kejelasan dalam komunikasi amat penting supaya tiada salah faham bagi mana-mana pihak. 
  • Memandangkan saya beli rumah second house (saya tak mampu nak beli rumah baru kat area sini sebab paling murah pun nak jejak harga RM400K. Tak kisahlah rumah second hand pun yang penting saya ada rumah yakni harta sendiri), maka pihak EPF perlukan geran rumah pula. Jadi itu pihak tuan rumahlah kena berurusan dengan bank / pejabat tanah pula.
  • Bila selesai yang pihak tuan rumah tu, barulah saya akan pergi ke EPF JB ni untuk serahkan semua dokumen yang diperlukan.
  • In shaa Allah saya akan update satu label berkaitan pembelian rumah ni. Senang untuk rujukan saya di kemudian hari, juga senang untuk rakan-rakan yang baru pertama kali nak beli rumah.

2) Kindergarten hunting
  • Tahun depan Haziq akan berumur 4 tahun. Jadi saya plan nak masukkan Haziq ke tadika. Khamis lepas 5 November 2013 kami pergi ke Tadika Nuri di Taman Bukit Dahlia, pergi berjumpa cikgu untuk dapatkan maklumat lanjut. Panjang ceritanya. Nanti saya cerita ok.
  • Minggu depan pulak sambung lagi kindergarten hunting ke Tadika Addin.

3) Dapat cek daripada Nuffnang
  • Alhamdullah, rezeki dari Yang Maha Esa. Pertama kali terima cek daripada aktiviti pengiklanan dan sponsored post from Nuffnang. Berapa jumlahnya? Nanti saya cerita ok. Sabar menunggu tau.

4) Dapat job offer lagi
  • Alhamdulillah, rezeki yang tidak disangka-sangka. Saya dapat satu lagi job offer. Tapi setelah ditimbang tara sehabis baik, saya tolak tawaran tersebut dengan sebaiknya. Salah satu faktor, sebab jauh dengan rumah. 
  • Sebenarnya saya memang sedang mencari peluang kerja yang lebih baik, namun semestinya di Pasir Gudang. Ada sapa-sapa tak yang nak offer saya kerja di area Pasir Gudang? ^_^

5) Haziq pandai mengungkapkan kata-kata yang menunjukkan he's a big boy right now.
  • Haziq baru berumur 3 tahun 3 bulan, tapi dia amat bijak berbicara. Contohnya dia cakap macam ni "Mama, semalam kan, Haziq makan mi kat rumah mak, sedaaaappp". Ok, ayatnya simple sahaja, but he said it with full expression. Dan itu yang membuatkan saya makin rindu dan makin mencintainya.
  • Contoh lain : 
  • "Mama, Haziq nak baring kat Mama. Mama gosok perut Haziq macam ni tau". 
  • "Aimi tak boleh main ni. Aimi kecik lagi"
  • "Mama, Aimi nangis nak susu puting Mama. Cepatlah Mama, Aimi dah lapar".
  • "Mama, jangan cakap kuat-kuat. Aimi tidur. Aimi kan penat".
  • "Mama, Haziq berak. Mama tolong cebokkan".
  • "Mama, Haziq nak nyanyi ABC...Mama dengar tau"
  • And the list continues. Saya rasa macam Haziq dah big boy sangat dah. Tahun depan dah nak masuk tadika dah. Biarpun Haziq makin besar, tapi pada saya, dia tetap baby saya sampai bila-bila.

6) Aimi dah mula tunjuk skill
  • Aimi sekarang berumur 10 bulan. Dah mula berdiri dan lepas tangan. Saya kira ada lah dalam 10 saat dia kekal berdiri tanpa pegang apa-apa, lepas tu pada saat yang ke-11, dia jadi dah tak balance dan terus paut kat saya. In shaa Allah, ada rupa nak start jalan tu tak lama lagi. Sekarang saya dah ajar Aimi bertatih sikit-sikit.
  • Gigi sekarang ada 4 batang. Sangat suka makan. Apa orang makan, dia pun nak jugak. Kalau kita tak bagi dia makan, sampai meleleh-leleh air liur Aimi jadinya. Hihihi, my cute princess. Sekarang Aimi makan nasi panas yang diblender together dengan sayur. Memang banyak dia makan.
  • Macam biasa, langsung takleh berenggang dengan saya. Mama dan Mimi (nama manja Aimi), berpisah tiada.
  • Bila saya jauh sikit / hilang dari pandangan matanya, mulalah merengek dan menangis. Slogan saya buat masa ni "Mama sentiasa sedia berkhidmat untuk Aimi dan Haziq anak-anak Mama yang tersayang" maksudnya, anak didahulukan, lain-lain kerja tu lain kali boleh buat. Hahahaha.

Oh, panjangnya cerita. Tapi saya rasa itu ringkasan je. Hahahaha. Teruskan bersama saya. Follow me, ya?


p/s : Terima kasih kepada rakan-rakan dan pengunjung yang sudi klik iklan yang berkelip-kelip di blog saya ini. Terima kasih juga kepada yang sudi tinggalkan komen. Worry not, I will do the same for your blog, too. (Eh, apsal speaking omputeh pulak ni? Hihihihihi)

Friday, November 29, 2013

Antara Keyword Yang Hit di Blog Saya

Keyword pada hari Khamis 28 November 2013

Hari Khamis lepas saya buka akaun Nuffnang dan tengok antara keyword yang hits di blog saya. Bila dah tengok senarai tu, tetiba teringin pulak nak buat entry tentang keyword.


Cuba korang tengok beberapa keyword yang saya tandakan dalam gambar di atas :


1) ada nadi dalam perut
Mmm...rupanya ada juga orang yang google "ada nadi dalam perut". Actually perkataan tu saya tulis dalam entry saya tentang usaha dan ikhtiar saya untuk hamil. Masa tu saya pergi berurut dengan Mak Aji dan beliau cakap ada nadi dalam perut. Kalau nak tau lebih lanjut pasal ni, boleh baca kat sini.


2) level suction sesuai untuk rumble tuff
Ok tentang level suction ni, sebenarnya ia bergantung kepada ketahanan diri masing-masing. Untuk breastpump Rumble Tuff, ia ada 8 level suction. Saya sendiri pernah guna sampai level 5 je sebab tak tahan sakit. Boleh baca ceritanya di sini.


3) ambil spirulina elken waktu hamil
Saya memang amalkan makan spirulina elken dalam usaha saya untuk hamil dan saya teruskan lagi pengambilannya sepanjang saya mengandungkan Haziq. Satu hari saya makan 20-30 biji spirulina. Hasilnya, Haziq lahir tanpa sebarang masalah dan bebas daripada jaundis. Boleh baca ceritanya lebih lanjut di sini.


4) nak buat apa setahun lebih kahwin tapi tak mengandung lagi.
Well, rasanya saya takde entry yang sesuai untuk dilinkkan kepada keyword ni. Tapi jawapan saya ada 2. Pertamanya, kalau dah setahun lebih kahwin, dah berusaha untuk hamil tapi tak hamil juga, boleh mulakan rawatan yang sewajarnya. Boleh mula amalkan supplemen, berurut dengan bidan ataupun jumpa doktor untuk kenalpasti masalah yang sebenar. Keduanya, kalau dah setahun lebih kahwin, dah berusaha untuk hamil tapi tak hamil juga, sila alihkan fokus dan tenaga anda suami isteri untuk lebih menikmati hidup. Maksud saya, rancang percutian romantik, pergi bercuti dan berjalan-jalan serata Malaysia dan dunia dan cuba spend lebih banyak masa bersama. Takpun buat aktiviti-aktiviti bersama yang menyeronokkan contohnya macam pergi daki gunung ke, rock climbing ke, belajar buat kraftangan ke, hadiri kursus-kursus masakan ke dan lain-lain. Satu benda je kene ingat, tak boleh stress-stress kalau nak anak ini. Have fun and enjoy life. Baby will surely come at the right time, Allah knows the best! :)


5) barang perlu dibawa ke hospital bersalin
Ini memang keyword yang paling hit zaman berzaman. Selagi ada wanita yang nak pergi bersalin, selagi tu lah keyword ni akan terus hit. Ceewahhh!! Apa lagi, jom terjah kat sini.


6) jadual waktu makan ibu mengandung
Memang bagus siapa yang search tentang keyword ni sebab dengan jelas menunjukkan bahawa dia sangat prihatin tentang bab-bab mengandung. Very good. Kalau nak tahu jadual saya, boleh tengok kat sini.


7) review pam susu rumble tuff
Ye, saya dah buat review tentang breastpump Rumble Tuff. Boleh baca kat sini.


8) set bersalin tanamera
Pun, dah ada entry berkaitan. Boleh baca kat sini.


Ok, itu dia keyword yang hit yang sempat saya capture di akaun Nuffnang pada hari Khamis yang lepas. Harap-harap apa yang saya kongsikan di blog saya ini memberikan manfaat kepada rakan-rakan yang membacanya.

^_^

Kalau-kalau

Pernah tak korang terfikir, kalau-kalau rakan sekerja korang tau yang korang ada blog? (Ataupun diorang memang dah tau?)


Korang kisah ke? Atau tak kisah ke? Atau macamana?


Sila tinggalkan komen ye. Serius saya betul-betul nak tahu apa pandangan korang tentang hal ni.


p/s : Tak tau nak letak tajuk apa. Sebab tu entry ni bertajuk "Kalau-kalau".

Thursday, November 28, 2013

Hadiah Dari Mekah, Hadiah Dari Vietnam

Ingat tak ari tu saya cerita yang ibu bapa mertua saya pergi menunaikan haji? Alhamdulillah mereka dah selamat pulang ke rumah pada hari Jumaat 15 November yang lepas. Kejap je kan masa berlalu.


Ini hadiah pemberian daripada Mak dan Abah untuk kami sekeluarga. Happynya!! Terima kasih Mak! Terima kasih Abah!



Saya dah rasmikan Al-Quran ini iaitu dengan membaca surah Al-Fatihah, ayat Kursi dan surah Al-Waqiah. Kemudian sambung dengan surah an-Nisa' sebab sekarang sedang baca surah tu.


Aimi my sweet princess
Jubah hitam ni untuk Aimi. Sedang elok je saiznya, memang padan dengan Aimi. Pandai Mak pilih untuk cucunya. Cuma, kainnya agak singkat sebab Aimi ni jenis tinggi memanjang. Hehehe..


Haziq sedang berucap sepatah dua kata

Jubah putih ni pulak untuk Haziq, kain cotton. Yang ini memang sedang elok untuk Haziq, rasa macam nak terus bawa dia pergi sembahyang kat surau. :)


For us suami isteri

Yang ini pula jubah untuk kami suami isteri. Yang hitam untuk saya, yang putih untuk suami. Memang sedang elok dan padan dengan kami berdua. Begitulah ye, naluri ibu ni memang hebat. Pandai mengagak saiz badan anak menantu dan cucu-cucunya walaupun tak ada di depan mata. Tabik spring untuk Mak! :)


Baru-baru ni juga, adik saya pergi mengikuti rombongan cik kiah sekolah ke Vietnam. Bestnya alahai, saya paling jauh pun pergi Singapore je. Hehehehe... Dan ini hadiah yang dia belikan untuk kami :

Suka! Suka! Suka!

Tshirt biru tu untuk suami, beg Vietnam tu untuk saya dan bantal leher pink hijau tu untuk Aimi dan Haziq. Memang seronok sangat kami bila terima hadiah ni. Hihihihi...


p/s : Nak pergi holiday jugak.

Wednesday, November 27, 2013

Berapa CPUV Setakat Ini? (Part 2)

Agak lama jugalah saya tak dapat CPUV yang 'kencang' daripada Nuffnang. Mungkin sebab saya jarang update blog agaknya. Takpelah, rezeki orang lain buat masa ni. In Shaa Allah lain kali ada pulak rezeki untuk saya kan?


Klik SINI kalau nak tengok CPUV yang saya dapat daripada bulan January hingga August 2013.


Sekarang saya nak update status jumlah CPUV yang saya dah terima setakat ini untuk blog My Story, My Life.


Terima kasih Nuffnang!!! :)


September 2013
#22 - Olay JAS Bundle
#23 - Digi Prepaid Project Zoom


October 2013
#24 - Thor 2 GSC Partnership
#25 - Xaxis - #0150


November 2013
#26 - International Autoparts
#27 - Mah Sing Southville Discovery Extravaganza




Moga-moga bulan December nanti, makin banyak CPUV berderet untuk blog kesayangan saya ni. Aminn!!

Tuesday, November 26, 2013

Ajar Anak Buat Kerja Rumah

Perlukah ajar anak buat kerja rumah? Saya rasa, perlu.


Pada pandangan saya, ini kebaikan yang diperolehi oleh kedua-dua ibu dan anak, bila sama-sama terlibat dalam membuat kerja rumah :


Kepada ibu
1) Ibu ajar anak buat kerja rumah yang kalau diikutkan sebenarnya adalah kemahiran hidup. Ibu bertanggungjawab untuk mendedahkan anak tentang apakah sebenarnya yang dia akan lalui apabila dia besar nanti. Anak akan mudah ikut apa yang diajar oleh ibu kerana ibu adalah role model untuk setiap anak.


2) Kalau ibu jatuh sakit dan anak dah biasa buat kerja rumah, maka rumah tetap akan kemas seperti biasa. Ibu boleh berehat dan proses penyembuhan akan lebih cepat apabila kerja-kerja rumah diambil alih sementara oleh anak-anak dan suami.

3) Ibu boleh melihat sendiri potensi dan kelebihan yang ada pada seseorang anak itu. Contohnya antara kerja rumah membasuh pinggan mangkuk yang kotor, menyapu sampah dan vakum karpet, dan membasuh+menyidai+melipat kain baju, yang mana anaknya cekap buat. Ibu takkan tahu potensi seseorang anak kalau ibu tak turut sama terlibat dalam proses mendidik anak.


Kepada anak
1) Membina perasaan suka membantu ahli keluarga dan rasa dirinya penting apabila terlibat dalam urusan kerja rumah keluarga. Kalau perasaan suka membantu tu dah terbina dalam diri anak, maka sampai bila-bila pun dia akan menghulurkan tangan dan bantuan tanpa diminta.

2) Belajar membina kemahiran hidup dan menyesuaikan diri walau ke mana pun dia pergi. Contohnya, kalau dia dah biasa basuh pinggan kat rumah sendiri, maka bila berkunjung atau berziarah ke rumah saudara mara, tidaklah dia berasa kekok untuk turut serta kat dapur.

3) Memberikan kepuasan apabila dapat menyiapkan sesuatu tugasan. Contohnya, lantai rumah bersih setelah disapu, karpet bersih setelah divakum, cadar tegang dan selimut berlipat di bilik tidur dan pelbagai lagi.


Tapi perlu diingat, didiklah anak buat kerja rumah, sesuai dengan usianya!!


Hujung minggu lepas, saya ajar Haziq buat kerja rumah.


Kerja Rumah 1 - Vakum karpet (ini kali ketiga atau keempat Haziq vakum karpet)

"Haziq, Mama tengok karpet ni macam dah kotorlah. Macam ada banyak sampah. Mama nak bersihkan. Haziq nak tak tolong Mama vakum karpet?"

"Haziq nak!!"

"OK! Terima kasih Haziq"

"Sama-sama Mama cantik"

Dan saya pun mula vakum karpet. Saya buat dulu. Dah siap semua, saya bagi peluang pada Haziq untuk vakum karpet tu. Untuk nampak lagi real, saya koyakkan tisu menjadi cebisan dan tabur kat karpet.


Bila Haziq vakum dan tengok tisu tu hilang (hilang disedut), maka dia rasa seronok sangat!


"Mama, tengok. Haziq dah bersihkan tisu!"

"Wah, pandainya Haziq"

Anak Mama yang rajin. Nampak tak cebisan tisu yang berwarna putih-putih tu?

Bila habis semua tisu disedut dek vacuum cleaner tu, saya ingat selesailah kerja. Rupa-rupanya..


"Mama, letak lagi tisu. Haziq nak bersihkan ni"

"Err... ok"


Proses mengoyak tisu dan menabur cebisan tisu di karpet untuk Haziq bersihkan, memerlukan modal sebanyak 5 helai tisu! :)



Kerja Rumah 2 - Basuh baju (dah banyak kali Haziq tolong saya basuh baju)

"Haziq, Mama nak basuh baju Mama, baju Abah, baju Haziq dan baju Aimi yang kotor ni. Boleh Haziq tolong Mama basuh baju?"

"Aah lah Mama. Kotor sangat baju. Jom basuh baju"

"OK. Terima kasih Haziq tolong Mama".

"Sama-sama Mama cantik".


Bab basuh baju guna washing machine ni, Haziq memang dah expert. Dia tahu setiap langkah-langkahnya. Tapi saya tetap kena monitor. Anak baru umur 3 tahun tuuu...

Masukkan baju kotor dalam mesin basuh.
Kerana tak cukup ketinggian, maka Haziq guna kerusi kecik.

Haziq tau kat mana tempat nak masukkan sabun. 

Muka gembira bahagia sebab dapat tolong Mama basuh baju


Kerja Rumah 3 - Isi air masak dalam botol supaya senang nak minum (Pertama kali)

"Haziq, air kat dalam botol purple dengan botol hijau ni dah habislah. Mama haus nak minum ni. Macamana ya?

"Jom kita isi air. Haziq tekan yang putih eh? Sebab yang merah tu panas. Mama je tekan" (putih tu maksudnya air suam, merah tu maksudnya air panas kat water filter tu. Kalau merah, Mama dengan Abah je boleh tekan, Haziq tak boleh).

"Mama isi yang hijau, Haziq tolong isi yang purple. Boleh?"

"Boleh Mama".

Punyalah tekun Haziq isi air.
Saya cakap kalau Haziq bergerak, nanti air tumpah. :)


=======================================================================


Saya bukanlah ibu yang sempurna. Saya juga punya kelemahan dan kekurangan. Tapi apapun, saya tetap berusaha sedaya upaya memberikan yang terbaik untuk anak-anak saya. Kemahiran hidup seperti ini tidak diajar di sekolah. Semuanya bermula dari rumah.


Moga Haziq dan Aimi nanti mengerti bahawa saya tidak bermaksud membebankan mereka dengan meminta tolong mereka membuat kerja-kerja rumah. Apa yang saya buat nanti adalah untuk memudahkan mereka di kemudian hari. Hidup ini adalah satu perjalanan yang panjang. Moga-moga apa yang saya ajar mereka hari ini akan membantu memudahkan kehidupan mereka di kemudian hari apabila mereka mula hidup sendiri dan berkeluarga kelak.


Mama sayang Haziq & Aimi, selama-lamanya.... :)

Monday, November 25, 2013

Sumbangan Untuk Penduduk Filipina akibat Taufan Haiyan

Mudahnya nak bersedekah. :)


Tadi saya buka akaun Nuffnang. Tengok-tengok ada info terbaru tentang kutipan derma untuk penduduk Filipina yang terjejas akibat taufan Haiyan. Saya tak fikir panjang, terus aje donate / sedekah. Dah ada jalan yang mudah kan. :)


Berapa sedekahku? Biarlah hanya Allah yang tahu

Johor Mula Cuti Hujung Minggu Jumaat dan Sabtu Bermula 1 Januari 2014

Daulat Tuanku!

Berita hangat terkini di negeri Johor iaitu berkenaan penukaran cuti hujung minggu daripada Sabtu dan Ahad kepada Jumaat dan Sabtu. Apa komen anda? Apa komen saya?


Secara jujurnya, saya menyambut baik titah Sultan Johor iaitu Sultan Ibrahim Sultan Iskandar akan penukaran hari cuti hujung minggu ini yang dibuat setelah Baginda meneliti pelbagai pandangan. Apatah lagi, Baginda sendiri bertitah yang hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan keberkatan hari itu hendaklah diambil peluang oleh umat Islam untuk memperbanyakkan amalan yang dituntut dan disunatkan.


Tengok jelah sekarang ni, kebanyakan orang lelaki terkejar-kejar ke masjid untuk solat Jumaat pada waktu rehat yang singkat, waktu khutbah pula sering dijadikan sebagai waktu untuk rehat dan tidur. Titah Baginda lagi, selepas selesai solat Jumaat pula, mereka bergegas bangun dan meninggalkan masjid sehingga ada yang tidak sempat untuk menunggu iman membaca doa.


Sebenarnya kat Johor ni, dulu pun pernah cuti hujung minggu Jumaat dan Sabtu. Tapi selepas tahun 1994 barulah ditukar kepada Sabtu dan Ahad. Kira sekarang ni tukar semula kepada Jumaat dan Sabtu lah.


Saya dan suami, kedua-duanya bekerja swasta. Rasanya tidak begitu terkesan atau sebenarnya rasa biasa sahaja dengan penukaran cuti hujung minggu ni, kerana melalui laporan di akhbar Mingguan Malaysia bertarikh 24 November 2013 (Ahad) mukasurat 4, cuti ini hanya untuk kerajaan negeri, means untuk mereka yang kerja dengan kerajaan Johor  sahaja, termasuklah sekolah kerajaan.


Bagi pihak swasta pula terpulang sama ada nak tukar cuti mingguan kepada Jumaat dan Sabtu atau ingin kekal pada hari Sabtu dan Ahad. Rasa-rasanya kedua-dua syarikat tempat saya dan suami bekerja akan mengekalkan cuti mingguan Sabtu dan Ahad. Tapi tak tahulah camne nanti.


Kalau tengok kat media sosial, rancak sungguh orang bercerita tentang cuti mingguan ni. Ada yang setuju, ada yang kurang setuju, ada pulak yang buat lawak nak cuti dari hari Jumaat hingga Ahad pada setiap minggu. Haiii, berangan jelah kan. Apapun, ini titah Sultan Johor.


Saya ok sahaja. Korang pula bagaimana?

Sunday, November 24, 2013

Aimi Taknak Minum Susu S26

Masalah! Aimi taknak minum susu tepung S26 Langkah 2 lagi dah. Bayangkan, masa cuti public holiday birthday Sultan Johor 22 November 2013 (Jumaat), Aimi hanya minum 4 oz susu S26 dalam tempoh sehari tu!


Saya susah hati. Lepas bincang dengan suami, petang tu kami kasi Aimi cuba susu Gain Plus Langkah 3 iaitu susu Haziq. Saya buat susu 4 oz. 


Percaya tak, Aimi minum terus habis 4 oz tu!!


Dan selang beberapa jam lepas tu, dia minum lagi 4 oz!!


Dan sebelum tidur, minum lagi 2 oz!!


Susu Gain Plus.

Inilah susunya. Tapi ni gambar lama tau.

Esoknya saya bagitau Mama saya yang saya bagi Aimi minum susu Gain Plus.


"Ma, Uni kasi Aimi minum susu Gain Plus Haziq tu"

"So, dia minum tak?"

"Minum"

"Hah, baguslah. Minum berapa banyak?"

"Overall, 10 oz"

"Haaaaa.. oklah tu. Terus jelah bagi Gain Plus. Yang penting kita nak Aimi minum susu banyak. Taknak dia underweight" (nampak tak betapa concernnya Mama saya terhadap cucu pompuannya yang sorang tu).

"Tapi Aimi baru 10 bulan. Susu tu untuk 1 tahun ke atas. Takut nanti jadi pape ke kat perut dia kalau minum susu tak ikut umur ni.."

"Abis tu, nak tunggu Aimi umur 1 tahun 1 minit ke baru nak bagi minum susu Gain Plus??"


Wakakakakakakakaka.. Terus spontan saya gelak besar. Rasa macam kelakar sangat dengar pertanyaan Mama saya tu. Hahahahaha...


"Kenapa ketawa pulak? Takkan Uni nak tunggu Aimi umur 1 tahun 1 minit baru nak bagi?"


Hahahaha... Saya ketawa lagi.


"Ok ma, Uni follow cakap Mama. Mama memang terbayeeekkk!!"


Mama saya pulak yang ketawa kuat berdekah-dekah. Hahahahaa...


So kesimpulannya, Aimi dah mula minum susu Gain Plus ni pulak. Hari ni 24 November 2013 (Ahad) setakat siang tadi, dia dah minum 8 oz, consider banyak dah tu kalau nak compare dengan S26 kan. Poo poo dia pun cantik, kalau yang minum S26 tu, macam berketul-ketul sikit.


p/s : Susu Gain Plus 1.8 kg dah naik harga. Naik RM8 untuk satu tin. Oh yeahh!!!

Happy Birthday Mama!

Happy 55th Birthday Mama!!!


10 November 2013 (Ahad) yang lalu merupakan harijadi Mama saya yang ke-55. Macam biasa, dalam family saya ni, wajib beli kek setiap kali birthday. Birthday is equal to cake, cake is equal to birthday. Itulah perumpamaannya. 


Celebrate birthday Mama tahun ni memang meriah. Meriah dengan cucus (cucu-cucu). Ada satu masa tu kami nak ambil gambar Mama dengan cucus tapi cucus semua tak reti duduk diam. Sorang umur 9 bulan (Aimi), sorang umur 7 bulan (Edhany - anak sedara saya) dan umur 3 tahun (Haziq). Memang kelakar sangat masa tu.


Tahun ni saya tak sempat nak belikan apa-apa hadiah untuk Mama, sebab memang saya tak sempat langsung nak ke mana-mana, apatah lagi suami baru je lepas operation.


Walaupun begitu, saya telah ucapkan selamat hari jadi kat Mama.


"Ma, selamat hari jadi. Uni nak bagitau yang Uni sayang sangat kat Mama. Jasa dan pengorbanan Mama dalam membesarkan Uni dan adik-adik sehingga berjaya sekarang ini takkan dapat Uni balas, dan takkan Uni lupa sampai bila-bila. Uni doakan semoga Allah panjangkan umur Mama, kurniakan Mama kesihatan yang baik, beri kesenangan dan kelancaran dalam semua urusan Mama, melimpahruahkan lagi rezeki Mama dan moga Mama sentiasa selamat dan dilindungi oleh-Nya. Amin Ya Rabbal 'Alamin".

Thursday, November 21, 2013

Tawaran Kerja Sebagai QMS Manager

Tengahari semalam saya menerima panggilan telefon daripada seseorang yang ingin menawarkan saya kerja sebagai QMS Manager.


What??!!! QMS Manager?!!!


Terkejut badak mak dibuatnya. Tak pernah pula berangan sampai ke tahap tu. Orang tu buat interview melalui phone sahaja. Semuanya nampak meyakinkan, dan saya rasa saya ni ada peluang cerah untuk dapat kerja tu. Apatah lagi orang tu beritahu yang ada somebody (orang tu agak berpengaruh juga) telah rekemenkan nama saya kat dia.


Kemudian saya tanya, kat mana office / plant you. Jawabnya, kat Pelabuhan Tanjung Pelepas. Aduhai, jauhnya dari rumah, jawab saya dalam hati.


Lepas tu dia tanya-tanya lagi, then saya tanya, berapa yang you boleh offer saya untuk jawapan ni? Dia bagitau berapa gajinya. Dan saya macam terkejut sangat, sebab dia offer saya gaji 2 kali ganda daripada gaji saya sekarang ini. Mak rasa nak pengsan sebab tak percaya!!!


Ok, saya dah excited dah ni. Tapi rupa-rupanya, saya sangkut kat soalan terakhir...


Dia tanya tentang pengalaman saya berkaitan FDA. Err... secara jujurnya, saya langsung takde tahu menahu pasal FDA. Saya sempat fikir, nak jawab tahu ke tak. Tapi, saya memilih untuk bercakap jujur, iaitu saya takde pengetahuan dan pengalaman tentang FDA tapi saya bersedia untuk belajar dan menguasai tentang FDA seperti yang syarikat perlukan.


Dan...jawapan orang itu buat saya akur. Dia perlukan seseorang yang amat mahir tentang selok belok FDA sebab ini adalah syarikat farmaseutikal. Jadi, takde rezeki buat saya lah nampaknya.


Orang tu pun cakap, sayangnya tak dapat you untuk bersama kita di syarikat ni, sebab you tak tahu tentang FDA.


Saya cakap, takpelah, mungkin peluang ni untuk orang lain dan bukan untuk saya. Then, we ended the phone interview.


Bila ingatkan gaji yang ditawarkan, memang syok sangat. Tapi bila ingat kene keje kat PTP, rasa tak mampu nak pergi ke sana sebab jauh dari rumah, apatah lagi anak-anak masih kecil.

Wednesday, November 20, 2013

Haziq Menangis Taknak Pergi Rumah Babysitter

Pagi tadi saya keluar rumah agak lewat. Nasib baik jalan lancar takde jem. Sampai kat rumah babysitter (bs) dah pukul 7.55 am. Ye, memang dah lewat pun nak sampai ofis pukul 8.00 am.


Lepas saya bagi Aimi kat bs, saya nak turunkan Haziq pula. Tapi hari ini dia meragam pulak. Menangis-nangis taknak turun, taknak pergi rumah mak katanya.


Puasa saya pujuk, siap cakap Mama pergi work kejap je, nanti Mama amik Haziq, tapi dia taknak jugak. Puas saya tanya, Haziq sakit ke, Haziq tak suka ke, tapi  Haziq tak cakap pape, cuma menangis je. Dalam kepala ni, mula lah fikir, kenapa pulak Haziq taknak turun kat umah bs ni?


Dalam menangis tu, Haziq dok cakap,


"Haziq taknak pergi rumah Mak. Haziq nak ikut Mama pergi work. Haziq nak ikut Mama pergi work".


Diulang-ulang ayat tu berkali-kali.


Ah, sudah! Gawat nih!


Saya tutup pintu, saya cakap kat bs, saya nak buat pusingan kat lorong rumah dia ni 1 kali.


Sambil buat pusingan tu, saya cakap,


"Mama rasa laparlah. Mama nak sarapan. Tapi Mama tak tau nak beli apa. Haziq boleh tolong Mama tak? Apa Mama nak makan ye?"


Terus Haziq senyap.


"Mmmm... Haziq rasa Mama makan mi je. Sebab Haziq nak makan mi. Purut (perut) Haziq dah lapar ni".


"Ok. jom kite beli mi. Haziq turun and teman Mama beli ye. Boleh Haziq?"


"Ok boleh. Haziq suka tolong Mama".


Then, saya singgah kat satu gerai. Layankan Haziq tengok pilih makanan. Padahal mata saya ni dok tengok jam. Haziq pilih nak makan mihun goreng.


Dah sudah tu, terus saya pusing balik ke rumah bs. Masa ni Haziq dah tak nangis, tapi siap senyum sengih seperti biasa.


"Mak, Haziq dah datang. Mama beli mi. Haziq nak makan mi".


"Yelah yelah, jom kita makan ye Haziq" ucap bs.


Lepas ucapkan salam pada bs, saya terus bergegas ke ofis.


Saya sampai ofis pukul 8.20 am. Oh yeah!!!

Tuesday, November 19, 2013

Haziq Penghibur Hati


My handsome boy

Haziq sekarang berumur 3 tahun 3 bulan. Dari segi berat, rasanya dalam 16-17 kg. Dari segi tinggi, rasanya lebih kurang kanak-kanak lain yang sebaya dengannya. Dari segi badan, Haziq ni umpama bantal peluk saya. Saya suka sangat peluk Haziq sebab dia gebus. :)


Haziq sekarang amat petah bercakap. Alhamdulillah, dia cakap lancar dan jelas, langsung takde pelat-pelat. Memang dari kecik Haziq takde cakap pelat, sebab kami ibu bapanya tak pernah cakap pelat dengan Haziq. Kami juga usahakan supaya orang di sekeliling Haziq juga tidak bercakap pelat dengan Haziq.


Dari segi makan, Haziq memang suka makan. Makanan favouritenya ialah nasi dan mi. Apa-apa sajalah jenis masakan, semua dia makan, paling suka makan mi.


Dari segi minuman, Haziq memang suka minum air masak. Alhamdulillah, dia tak reti nak mintak air sejuk peti ais tu, sebab memang kami tak biasakan dia minum air sejuk. Tapi dia sebut air masak tu sebagai "air sejuk" pada dia, kalau air suam pulak dia akan panggil "air panas". Hehehehe.. Selain daripada tu, Haziq suka minum air milo. Pantang singgah kat stesen minyak, mesti dia mintak Abahnya belikan air milo. "Abah, Haziq nak air milo. Satu je. Abah tak payah beli dua" kata Haziq. Hahahaha...


Kartun favourite nya ialah Upin dan Ipin. Siap hafal semua dialog, siap boleh kenal mana Upin, mana Ipin, mana Ehsan, mana Jarjit, mana Kak Ros, senang kata memang kenal semua watak dalam cerita tu. Lagi satu Haziq suka sangat tengok kartun Pocoyo kat Disney Junior channel 613. Siap boleh gelak sendiri tengok kartun. Tapi kartun Pocoyo tu memang kelakar pun, saya pun gelak jugak. Hahahaha... Semua kartun kat 613 memang Haziq suka, contoh  macam Pororo, Handy Manny, Sofia the Princess, Jack and the Never Land Pirate, Doc Mc Stuffin dan macam-macam lagilah.


Haziq masih pakai pampers lagi. Saya belum mula lagi potty training. Tak taulah bila nak mula, sebab rasa sangat kesuntukan masa sekarang ni. Huhuhu. Sekarang pakai saiz XXL, tu pun macam dah tak muat dah.


Antara perkara yang buat saya happy ialah, Haziq suka baca buku, kadang-kadang tulis kat buku. Bukan tulis apa pun, lebih kepada conteng. Tapi dia cakap dia lukis gambar Mama cantik, Abah hensem dan Aimi comel, walaupun lukisannya sekali tengok rasa macam tengok raksasa je. Hihihihi... Pantang nampak saya menghadap laptop, dia pun sibuklah nak buat kerja jugak. Kerja menulis. :)


Haziq ni jenis yang sayang sangat dan geram sangat kat adik dia, Aimi. Dia suka sakat Aimi, suka amik permainan yang Aimi tengah main. Bila Aimi nangis, dia akan pulangkan semula permainan tu dan cium pipi Aimi. Oh Tuhan, bahagia sungguh saya melihat kedua-dua mereka. Doa saya, moga mereka akan terus saling sayang-menyayangi sampai bila-bila.


Satu benda yang saya perasan, Haziq ni jenis memilih dengan siapa yang dia suka. Heran betul saya, tak taulah apa kriteria pemilihan dia tu. Contohnya macam ni, saya ada adik seramai 5 orang. Antara 5 orang ni, Haziq suka dan rapat dengan 3 orang je. Siap salam cium tangan, siap cium pipi, siap boleh main dan borak sama-sama. Yang lagi dua tu, memang dia taknak langsung. Apsal entah, saya pun tak faham. 


Samalah juga kat rumah babysitter (bs). Bs saya ada anak 4 orang, dia rapat dan suka sangat 3 orang je. Yang lagi sorang tu, dia langsung taknak rapat. Pelik kan? Tapi bila saya perhatikan, Haziq ni akan rapat dan sayang seseorang tu yang sentiasa layan dan sayang dia. Yang layan dia sebagai budak berumur 3 tahun. Yang layan dia sesuai dengan usianya. :)


Kadang-kadang Haziq ni akan terkasar sikit dengan saya. Contohnya, dia main lompat-lompat sambil tepuk tangan dan tangan dia terkena saya. So saya spontan akan cakap, "Aduh, sakitnya Mama". Then Haziq mesti akan terus cakap "Suri (sori) Mama, Haziq suri Mama. Mama sakit ke? Haziq suri Mama. Haziq suri". Terus hilang rasa sakit saya. Hahaahahha...


Rutin kami anak beranak sebelum tidur ialah, kami akan salam cium tangan, cium pipi kiri kanan 4 kali dan peluk erat-erat. Bila Haziq salam dan cium tangan saya, cium pipi kiri kanan dan peluk saya erat-erat, saya rasa bahagia sangat. Rasa indah sangat. Terima kasih Ya Allah kerana mengurniakan Haziq untuk saya dan suami. 


Tambah terharu, bila Haziq ucapkan "Haziq sayang Mama tau, Mama tidur tau" sebelum dia lepaskan pelukan. Saya pun cakap "Mama pun sayang Haziq, sayang Haziq banyak-banyak". Sebab tu lah, saya tidur lena setiap malam alhamdulillah, kerana saya tahu suami dan anak-anak sentiasa cinta dan sayangkan saya.


Entry ini khas untuk Haziq, moga-moga bila Haziq dah besar nanti dan Haziq baca entry ini, Haziq akan tahu betapa Mama cinta dan sayangkan Haziq. ^_^

Saturday, November 16, 2013

Best Tak Buku Mudahnya Menjemput Rezeki?

Buku yang sedang saya baca sekarang

Sebagai seorang yang suka membaca buku, saya tidak lepaskan peluang untuk membaca sebuah buku bertajuk "Mudahnya Menjemput Rezeki" yang begitu hangat diperkatakan. Kisahnya, akhir bulan Oktober yang lepas, saya tergerak hati untuk menghubungi pengedar buku ini dan beli 3 naskah buku. Kenapa beli sampai 3 naskhah buku yang sama?


Satu buku tu untuk saya, satu buku tu saya hadiahkan untuk adik perempuan saya dan satu buku lagi tu saya hadiahkan untuk seorang sahabat saya. Entah mengapa, Allah gerakkan hati saya untuk hadiahkan buku tu kat sahabat saya.


Untuk makluman, anak sulung sahabat saya itu telah disahkan menghidap kanser tahap 4 dan sekarang sedang menjalani rawatan kemoterapi. Tak banyak yang boleh saya tolong sahabat tu. Selain bantuan kewangan yang semampunya, saya harap dengan buku ini dapat membantu dia di saat-saat sukar seperti ini.


Anyway, best tak buku Mudahnya Menjemput Rezeki ni? Setakat saya baca ni (belum habis baca lagi), buku ni memang sangat best! 


Pertamanya, kerana cara penyampaiannya begitu santai dan bersahaja namun mesej yang dibawanya begitu kuat. Keduanya, kerana isi kandungannya yang amat bersesuaian dengan fitrah dan naluri seseorang manusia iaitu membawa kita kepada pergantungan kita kepada Allah s.w.t. Ketiganya, sebab ia menerangkan betapa mudahnya untuk menjemput rezeki hanya dengan cara melakukan amal ibadat yang memang wajib kita buat, tapi diterangkan bagaimana amal ibadat tersebut membuka jalan kepada rezeki kita.


Juga dinyatakan dalam buku ini, bahawa rezeki kita yang kita dapat tu, bukan semuanya milik kita. Di dalam rezeki tersebut ada milik orang lain. Percaya tak?


In Shaa Allah, bila ada kelapangan, saya akan berkongsi kisah teladan yang saya perolehi daripada buku ini.


Saya suka baca buku. Korang macamana pula?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *