I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, December 19, 2012

Update Status : Pregnant 36 Weeks

Wowowowo...Saya dah masuk ke fasa 37 weeks hari ini. Tapi saya nak cerita pasal 36 weeks yang lepas ye. Baca tau jangan tak baca. Hehehe..


Masuk je 35-36 weeks, saya dah mula rasa sakit kat bahagian bawah rahim ni. Tapi takdelah sakit sangat sampai tak boleh buat kerja. Saya masih bekerja seperti biasa, masih lagi drive ke tempat kerja seperti biasa dan  masih lagi dukung my baby Haziq kalau dia still tido waktu sampai kat rumah babysitter.


Cuma yang bestnya saya direhatkan seketika daripada membuat kerja-kerja rumah. Boleh dikatakan semua kerja rumah my hubby lah yang buat (Thank you I love you). Saya punya part cuma lipat kain dan letak kat rak je. Gosok baju pun kadang-kadang aje. Hihihi...Enjoy lah dulu masa-masa ni, sebab lepas dah habis pantang nanti kena kembali lah buat kerja-kerja rumah seperti biasa. Tak boleh nak perasan macam mem BESAR lagi. ^_^


Masa last check-up kat Penawar (05/12/12), doktor cakap my baby dah mula menurun masuk ke ruang pelvis, proses ini dipanggil 'engagement', dan juga berlaku peringanan (lightening) yang mana apabila baby dah menurun, maka bahagian dada saya rasa lebih lapang dan lebih selesa bernafas. Mmm...yeke? Rasanya saya makin mengah sekarang ni, naik turun tangga sikit je dah mengah macam lari pecut 100 meter. Tettt!!!


Pastu, disebabkan baby dah masuk ke ruang pelvis, saya selalu sangat pergi bilik air. Kejap-kejap nak kenc, kejap-kejap nak kenc. Pergi jalan kat mana-mana, mesti kene singgah stesen minyak sebab nak kenc. Yang paling ketara lagi, bahagian rahim saya ni selalu sangat dah mengeras dan ini dipanggil Braxton Hicks contraction. Keras betul. Tapi tak sakit.


Haaaa...itu bezanya dengan contraction real time nak bersalin nanti, sebab yang itu konfem sakit (fuh! nak kene bersiap sedia menghadapi contraction nih!). Saya dah mula merasai Braxton Hicks contraction ni kalau tak silap masa 27 weeks lagi. Dengan konfiden saya tanya kat doktor, "Apsal baby saya selalu mengeras kat dalam ni?" Doktor cakap, itu bukan baby yang mengeras, tapi uterus yang mengeras. Reason? Sebagai persediaan untuk proses kelahiran nanti. Hehehe, malu I di situ.


Mengikut pembacaan saya di Baby Center, pada masa ini, baby dah mula gugurkan rambut/bulu lembut dan verniks kaseosa di sekeliling badannya. Verniks ni kira macam bahan berminyak yang melindungi baby semasa dia dalam kandungan.


Jadi bila semua rambut/bulu lembut dan verniks ni digugurkan, baby akan telan pulak semua tu yang akhirnya bertukar menjadi mekonium. Mekonium ni warnanya hitam, kita boleh tengok masa first time baby kita buang air besar nanti.


Selalunya first time buang air besar ni berlaku kat hospital, sebab sebelum seseorang ibu dan baby tu dibenarkan balik ke rumah, baby tu mestilah dah boleh menyusu serta boleh buang air kecil dan air besar dulu (ini syarat-syaratnya). Masa time Haziq, saya kena tahan kat wad 1 malam lagi, sebab Haziq tak buang air kecil lagi. Esok paginya baru buang air kecil, so by tengahari tu baru boleh balik ke rumah.


Jadi begitulah kisah perkembangan diri saya di usia kandungan 36 weeks. Actually hari ni happy sikit, sebab kawan-kawan cakap walaupun saya pregnant, tapi body masih maintain (maintain ker? padahal dah naik banyak kilo nih!), muka tak sembab, kaki tak bengkak, badan sentiasa aktif dan bertenaga, badan pun tak gemuk, cuma tang perut je yang naik. Hehehehe...mau tak happy mendengarnya kan.. Hahahahaha...(opss, kene control gelak besar, kena maintain comel ni). Kui kui kui... ^_^


p/s : Malam nanti check-up lagi. Stay tuned for the updates ya!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *