I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, December 21, 2012

Sixth Pregnant Check Up (36 Weeks) Di Hospital Penawar

Hari Rabu lepas (19 December 2012) saya berjumpa doktor lagi untuk checkup.


Kali ini jumpa sekejap je, dalam setengah jam, doktor pun macam rushing sikit, coz kat luar tu macam ramai patient. Tak banyak yang saya dapat tanya doktor kali ni, padahal dah ada 5 soalan untuk ditanya. Huhu...


Kedudukan baby saya tepat 36 weeks, maksudnya perkembangan baby selari dengan perkembangan minggu. Saya tanya doktor, ada buat scan 3D/4D tak, dia kata ada, tapi disebabkan saya ni dah di akhir third trimester, susah sikit nak capture imej baby sebab bahagian kepala baby pun dah masuk ke ruang pelvis saya.


Cuba punya cuba, memang tak dapat pun. Mmmm.. frust jugak saya dibuatnya. Apsal lah selama ni langsung tak terfikir nak tanya doktor pasal scan 3D/4D ni tapi sibuk-sibuk pergi survey klinik sampai ke JB nun nak cari pasal scan 3D/4D. Mmm.. sabar jelah. Yang lagi frust tu, doktor cakap, caj untuk scan RM11 je, dapat print gambar tapi takde CD. Yang saya survey kat JB tu, scan 3D/4D sampai RM80-RM100. Mahal tu. Huhuhu....


Oh ye, berat saya naik lagi kepada 61.5 kg, masa checkup 34 weeks, berat saya 59.5 kg. Mudah-mudahan, tak over sangatlah berat badan kali ni. Masa mengandungkan Haziq dulu, berat badan saya 63 kg hingga ke waktu bersalin. So yang kali kedua ni macam lebih kurang jelah.


Heartbeat baby pulak 140 beats/minit. Alhamdulillah, suka sangat dengar degupan jantung baby sayang ni. Doktor cek berat baby 2.7 kg. Mmm...macam jauh lagi kan kalau nak sampai ke 3 kg? Doktor cakap kalau betul-betul nak sampai ke 3 kg, maybe saya kena overdue lah (mengandung lebih daripada 40 minggu). Tapi takkanlah nak bersalin sampai minggu ke 41 pulak kan. Ish ish ish...


Saya dimaklumkan bahawa contraction sebenar akan bermula apabila saya merasa sakit di bahagian pinggang terus ke bahagian bawah abdomen. Sakitnya akan berterusan, kalau Braxton Hicks contraction tu, kejap-kejap je rasa sakit dan kalau saya beralih kedudukan, sakit tu akan hilang. Itulah bezanya. Kalau dah mula rasa sakit yang sebenar tu, bolehla bersiap sedia pergi ke hospital. Buat masa sekarang, saya cuma rasa sakit di bahagian bawah abdomen je. Langsung takde rasa sakit pinggang lagi.


Lepas ni kene jumpa doktor setiap minggu. So next checkup saya pada 28/12/12 (Jumaat).

2 comments:

Rinah said...

samalah.. dah start braxton hicks..

Uni said...

mesti due date kite dekat-dekat ni kan... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *