I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, December 28, 2012

Seventh Pregnancy Checkup (38 Weeks) di Hospital Penawar

Pagi tadi saya pergi checkup lagi, untuk minggu ke 38. Mengikut rekod saya, bila masuk 32 weeks, perlu checkup dengan doktor setiap 2 minggu, dan bila masuk je 38 weeks, kena checkup dengan doktor setiap minggu.


Kali ni berat badan saya naik sikit je, dalam 0.1 kg je, jadi berat saya sekarang ialah 61.6 kg dengan tekanan darah 100/60. Berat baby pulak 3.043 kg, tapi doktor cakap plus minus, means berat baby saya ni kemungkinan dalam 2.8 kg++. Kalau ikutkan berat badan baby ni tak sama ikut jantina, kalau baby boy selalunya lebih berat daripada baby girl, so perkembangan baby saya ni adalah normal.


Takde banyak yang dibincangkan dalam checkup kali ni, cuma saya perlu beri perhatian untuk mengira fetal kick. Doktor suruh saya kira berapa kali baby saya kick dalam tempoh 12 jam. Jika 10 kali kick dan ke atas, itu adalah normal, tapi kalau kurang, kena terus datang ke hospital untuk buat pemeriksaan. 1 kali kick tu bersamaan dengan satu kali pergerakan baby, kalau baby gerak banyak-banyak kali dalam 1 masa, itu dikira 1 kali kick juga, bukan banyak-banyak kick.


Next checkup saya adalah pada hari Jumaat depan 04/01/2013. Tapi doktor cakap saya sekarang dah dikira "term", maksudnya dah cukup masa, dan anytime pun dah boleh bersalin. Rasa tak sabar pulak nak bersalin, nak peluk cium my baby sayang banyak-banyak. Hehehehe...


Masa scan tadi, nampak muka baby (daripada bahagian sisi/tepi), dan terus dalam hati saya rasa macam rindu sangat nak peluk cium anak yang saya kandung selama ini.... ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *