I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, December 25, 2012

Memahami Breast Pump Rumble Tuff

Petang tadi saya dan my hubby sama-sama meluangkan masa untuk memahami breast pump (BP) Rumble Tuff yang kami beli di Fab Mom tempohari. Kami belajar tentang bahagian / komponen Rumble Tuff (RT) dan bagaimana cara ia berfungsi.

Breast Pump Rumble Tuff

Lepas tu saya try la guna RT ni. Dia ada dua cycle, pertama sekali Stimulation Cycle (SC) dan kedua ialah Expression Cycle (EC). Yang SC tu ialah cycle dia mana stimulate / rangsang breast kita (miss b) supaya berlakunya let-down reflex. Let-down reflex ni adalah situasi di mana miss b dah ready untuk mengeluarkan susu. SC ni mengambil masa selama 2 minit. Masa tadi testing SC ni, saya rasa geli lah pulak. Hehehe...almaklumlah belum pernah guna BP sebelum ni. Hahahaa..


Lepas dah abis SC, dia terus automatik masuk ke EC. EC ni dia terus pam susu kita ke dalam botol. Disebabkan belum bersalin lagi, maka my hubby teruslah off RT. Takde maknanya nak EC buat masa sekarang kan. Hehehe..


So far, kami berdua faham komponen dalam RT dan juga fungsinya. Tadi siap praktis buka dan pasang semula bahagian-bahagian dalam RT tu biar senang faham dan ingat. Dah sudah tu, saya packing semula RT untuk simpan. Bila nak guna nantilah baru basuh. Kalau basuh sekarang pun takut berhabuk jugak kan.


Eh, tetiba rasa tak sabar la pulak nak mengepam pam pam nanti! ^_^

2 comments:

Rinah said...

Sis, bila nak review nie? hehehe

Rinah kira-kira nak beli breastpump letrik, guna manual.. lenguh tangan..

Uni said...

A'ah ek. Lupa pulak nak buat review pasal pam ni. Nasib baik awak ingatkan. OK tunggu my next post ye. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *