I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, December 21, 2012

Maternity Pad Pilihan Saya

Another few days to go. Yeahh!! Selamat bersalin to myself. ^_^


Sebelum bersalin, saya nak sharing pasal maternity pad yang saya sangat suka. Apa brandnya?

INTIMATE!!

Kenapa saya suka maternity pad brand INTIMATE ni?

  • Saiznya panjang 28 cm. Actually pad-pad yang biasa pun ada yang lagi panjang, sampai 32 cm pun ada, tapi beza dengan Intimate ni ialah, Intimate ni TEBALLL, jadi selesa bila dipakai, tak rasa darah mengalir ke tepi-tepi tu.
  • Pad ni takde wings tau. Jadi, buka pelekat dan terus tampal kat panty. Apsal entah saya masa first bersalin dulu, macam geli nak pakai pad yang ada wings (sedangkan kalau period mesti nak pakai pad with wings!)
  • Siap ada disposable bag. Jadi lepas dah cuci bersih pad tu, tak payah pening kepala nak cari surat khabar ke apa, terus je lipat, masukkan dalam disposable bag tu dan buang! Senang sangat kan. 

Jangan risau, selain daripada Intimate ni, banyak lagi brand lain kat pasaran. Contohnya macam :

Pureen Madame
Pureen Madame - Saya pernah cuba brand ni. Tapi tak suka, pakai berapa keping je pastu discard usage. Tapi saya dah lupa kenapa saya tak suka brand ni. Kui kui kui...


Pureen Madame

Yang ini Pureen Madame jugak, 32 cm, panjang tuuu... Saya tak pernah cuba lagi.


Kotex Maternity Loop & Adhesive Maternity Pad

Yang ni brand Kotex lak. Ada 2 jenis, satu tu Maternity Loop. 


Haiihhh, sebut perkataan loop ni teringat masa kat hospital dulu. Lepas dah siap jahit kat bahagian bawah sana (awww sakitnya!), doktor pakaikan saya pad lekat kat loop ni, die macam tali tau, sangkut kat pinggang saya,  lepas tu terus tutup dengan kain dan setel.


Mak oi, menderu-deru darah saya keluar tau. Rasa macam takde protection langsung dan amat amat tidak selesa. Saya tak reti nak describe macamana, yang penting pad tu tak stay fit kat saya 'punya', macam tak kemas, macam longgar, tu pasallah darah pun keluar menderu-deru bak Ombak Rindu. So terus saya ban jenis loop ni.


Yang lagi satu Adhesive Maternity Pad. Saya rasa ini lebih kurang macam pad-pad yang lain jugaklah kan. Saya tak pernah cuba brand ni.


M2B dan mommies semua pakai brand apa pulak? Sharing-sharinglah ye.. ^_^

5 comments:

fifi tiez said...

pakai yg madame tu sbb mak suruh.hehe.xtau lak intimate ada..nurse pun pakaikan sy yg ada tali.adoh,bcinta dlm toilet nak mbukanya..

Uni said...

takpe, pasni if preggy lagi leh try intimate lak. hehehe..

Rinah said...

kali ini guna stayfree je..dedulu tak ingat dah guna brand apa..suka guna stayfree!wangi dan senang nak basuh..plus lembut..hrp tak ngilu bila kena jahitan..

Uni said...

Saya pun suka stayfree, guna time period, second alternatif kepada kotex. :)

nini said...

My fren pon cakap yang madame tak best,,,,taoi nini dah beli...hahahah sebab tak de choice...nasib beli 1 je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *