I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, December 14, 2012

Dah Ada Nama Untuk Baby Baru, Yeay!!

Tiada lagi dilema, tiada lagi gundah gulana.


Malam tadi lepas dah puas tengok tv menyaksikan kekalahan Malaysia kepada Thailand, saya dan my hubby sama-sama berhempas pulas menyiapkan 'assignment' kami, iaitu memilih nama untuk baby baru. Hari tu my hubby dah siapkan list nama, semalam saya pun dah siapkan list nama, jadi malam ni kami sama-sama berbincang menentukan gabungan nama yang terbaik untuk anak kami.


Setiap orang sama-sama berhujah menyatakan kebaikan nama yang dipilih. Yang kelakarnya, Haziq pun join sekaki jugak. Satu perkara yang saya observe dalam proses perkembangan anak ni, kalau kita sebagai ibu bapanya jenis yang verbal, means senang bercakap, senang berkomunikasi maka tak mustahil anak pun akan jadi macam tu jugak.


Kalau kita ni jenis pendiam, jenis berat mulut, susah nak melontarkan idea dan pendapat sendiri, nanti anak pun jadi macam tu jugak. Kalau ibu bapanya salah seorang verbal, salah seorang non-verbal, maka anak akan ikut siapa yang lebih dominan.


Jadi sambil-sambil kitorang berhujah tu, Haziq pun turut sama berhujah jugak. Yang pasti, memang tak berbutir langsung apa yang dia cakapkan sebab dia cakap macam orang dewasa but in his own baby language. Hahahaha... Siap dengan mimik muka, kerut-kerut dahi, pastu mengeluh kejap, pastu tunjuk isyarat good, pastu senyum tepuk tangan, pastu cakap lagi, siap jarinya tunjuk-tunjuk kat kertas yang kami tengah hadap tu. Hahahaha.... saya dan my hubby enjoy sangat moment ni, sebab macam kami bertiga sama-sama terlibat dalam proses memilih nama anak / Haziq untuk adiknya. Oh I love this moment so much!! ^_^


Cukup setengah jam, kami tiba di akhir perbincangan.


Seia sekata sehati sejiwa, kami telah bersepakat dengan nama ini untuk anak kami. Nama yang hebat, nama yang mempunyai maksud yang baik, nama yang kami harapkan akan membentuk segala kebaikan dari segi jiwa, peribadi, rohani, karakter dan tingkah laku anak kesayangan kami hingga ke akhir usianya nanti. Nama yang kami sukai dan kami cintai. Dan paling penting, kami YAKIN dengan nama ini, tiada lagi masalah tersasul atau terbalik balik nama seperti sebelum ini.


"Untuk anak Mama yang Mama kandungkan, yang Mama cintai dan rindui setiap masa, yang sentiasa menemani Mama dalam apa jua keadaan Mama selama ni, Mama dah siapkan nama yang terbaik untukmu sayang. Mama menanti masa kelahiranmu ke dunia ini dengan penuh harapan, dan Mama akan sentiasa melindungimu dengan kehangatan cinta dan kasih sayang Mama...."

2 comments:

Fiza Rahman said...

Apalah nama nya tu yer ☺☺

Uni said...

Kena tunggu baby kuar baru boleh announce.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *