I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, December 25, 2012

Cerita Hari Cuti

Hari cuti adalah hari untuk bermalas-malasan rehat. Memang saya takde buat apa pun pagi ni. Just makan, jaga anak, main dengan anak, bersukaria dan baca majalah. Agak-agak dah boring sikit, terus online.


Actually pagi tadi dah on laptop ni, tapi berebut pulak dengan Haziq, dia pun nak main laptop gak, siap cakap "Itop Ajiq punye" (Laptop Haziq punye). Padahal saya dah kasi dia main Ipad. Tapi still nak main laptop Mama gak ye. Last-last terus off laptop, sekarang ni baru on balik sebab dia tengah syok main kejar-kejar dengan mak sedara kecik dia. ^_^


Disebabkan dah beberapa hari saya tak berkesempatan nak update blog, saya buat summary la ye storymory yang nak diupdate. Hehehe...


Myself

  • Pregnant kali ini saya jadi "gila membaca". Setiap masa nak membaca, tak kisahlah buku ke, majalah ke, suratkhabar ke. Kalau masuk bilik air pun, habis saya baca semua label kat belakang botol syampu dan shower cream. Baca, baca dan baca. Pembawakan budak ke apa ni?
  • Malam tadi saya sakit sangat kat bahagian ari-ari. Tapi bangun pagi ni dah ok dah. Mmm...belum masa nak bersalin lagi ni.
  • Dah 37 weeks sekarang ni, saya mula amalkan minum Virgin Coconut Oil keluaran Tanamera. Baru je start pagi ni, minum 1 sudu. Kalau ikut aturannya, kene minum 3 kali sehari. Tujuannya untuk memudahkan proses melahirkan nanti dan mengurangkan risiko pengoyakan faraj.  Saya juga dah start sapu VCO tu di bahagian perineum bermula minggu ke-33 lagi. Semua atas tujuan yang sama.
  • Tak berapa selera sangat nak makan. Masa lunch kat ofis semalam, makan pun tak abis sebab tiba-tiba rasa loya sangat nak muntah. Malam tadi pun takde rasa nak makan, tapi Mama suruh saya makan jugak sebab takut kena gastrik pulak nanti.
  • Ada masa saya rasa letih sangat-sangat rasa nak tido je. Perlukan bantuan orang lain untuk take care my Haziq seketika.


Haziq

  • Haziq sekarang kena ruam lampin. Puncanya - masa Ahad malam Isnin yang lepas, dia tercirit masa tido. Bangun pagi tu dah bau busuk sangat. Bila dah ganti pampers semua, nampak ok lagi. Tapi bila balik keje petang semalam, tengok habis merah dah bahagian pampers tu. Malam tadi pulak, dia uuk tapi tak bagitau saya. Saya pulak dah tertido sebab letih sangat. Tau-tau je saya tersedar dengar adik saya cakap, ada bau busuk macam bau muntah. Bila cek kat Haziq, lerr...ni bukan muntah, tapi uuk. Bila dah ganti pampers semua, tengok memang merah la kat bahagian tu. So saya sapu Drapolene. Harap-harap cepat baik.
  • Emotional attachment - "Ma, nak kong, Ma, nak kong". Kejap-kejap Haziq mintak didukung. Saya takde hal, terus dukung Haziq, tapi my hubby dan Mama risau tengok saya dukung Haziq dalam keadaan dah sarat macam ni. Tapi pada saya, takde masalahnya, selagi tak sakit apa-apa, saya masih boleh bertahan. Lagipun bila dukung Haziq, terasa sangat mother-child bonding. ^_^


Persiapan Bersalin

  • Dah siap 100%. Takde apa lagi yang perlu dibeli.
  • Beg untuk bawa bersalin di hospital dah siap sedia.
  • Beg untuk bawa balik berpantang kat rumah Mama pun dah siap sedia, cuma belum dihantar ke rumah Mama je.
  • Duit untuk bersalin pun dah sedia. Semoga saya dapat bersalin secara normal tanpa sebarang komplikasi kepada saya dan baby.
  • Abah ada tanye pasal arrangement untuk bersalin. Maksudnya, sekarang kan saya dah duduk sendiri dan dah ada anak sorang, kalau tiba waktu saya sakit nak bersalin nanti, kalau masa tu kat ofis, macamana arrangementnya, anak kat babysitter. Kalau sakit kat rumah, anak nak hantar ke babysitter ke macamana. Sebab Abah dan Mama sama-sama bekerja jadi sapa pulak nak jaga Haziq kan. Kalau sakit bersalin waktu siang macamana, kalau sakit bersalin waktu malam macamana. Semua ni Abah suruh saya dan my hubby fikirkan apa plannya. Betul jugak kan, selama ni kami berdua langsung tak terfikir pasal tu. Yelah, masa time bersalin yang dulu, saya dah my hubby masih tinggal di rumah Mama. Belum ada anak. So sekarang ni, saya dan hubby kene fikir pasal arrangement bersalin sebab kami dah ada Haziq. ^_^


Set Berpantang dan Breastfeeding
  • Kali ni saya beli set bersalin Tanamera, complete set. Semua barangnya untuk kegunaan luaran, hanya ada satu je untuk diminum iaitu Teh Herba.
  • Sekarang saya busy mencari info pasal set berpantang Shaklee. Ingat nak beli trial pack dulu.


Working Machine

  • Saya sangat-sangat takde mood nak keje. Pressure dengan bos, ikutkan hati rasa nak amik MC terus sampai tiba hari bersalin nanti. EDD saya 11 Jan 2013, tapi selagi saya tak cuti, selagi tu lah dia nak lambakkan semua keje kat saya. First week Jan 2013, dia suruh saya arrange few meetings dan siapkan report/summary yang related untuk meeting tu. Hampeh kan? Sampai bila nak habis keje macam ni? Pastu any correspondence by e-mail, hanya saya yang ada in the loop, yang sorang lagi colleague tu die tak masukkan namanya in the loop, padahal budak tu yang akan in-charge sume keje masa saya cuti bersalin nanti. Eiiii...banyak lagilah yang stress pasal bos ni. Sangat takde mood nak keje. Buhsan!

Itulah serba sedikit apa yang berlaku setakat ni. Nanti saya update blog lagi ye.

2 comments:

awanungu said...

Semoga selamat semuanya. jgn stress2. bos awak mcm takde hati n perasaan je. awak tak mintak cuti seminggu sebelum bersalin ke?

Uni said...

Kalau apply cuti seminggu sebelum bersalin, nanti kene naik keje pun awal seminggu. Tak syok pulak rasanya. Dalam hati ni nak MC je few days before bersalin. Mmmmm.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *