I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, December 26, 2012

Berkain Batik Semasa Berpantang

Saya bukan jenis orang yang pakai kain batik.

Saya tak reti pakai kain batik.

Saya tak suka pakai kain batik.

Dan dari kecil (remaja), saya tak dibiasakan pakai kain batik.

Alih-alih bila dah bersalin dan masa berpantang, saya KENA pakai kain batik.

Sebelum tu KENA pergi beli kain batik.

Untuk orang yang zero pasal kain batik ni, apalah yang saya tau, nak cari brand apa, jenis kain macamana, apa-apa ke, langsunglah saya tak tahu.

So saya hentam jelah, beli kain batik yang murah pun jadilah.


*****


Masa first berpantang dulu, saya beli 5 helai kain batik dengan harga RM10 sehelai, dan sekarang, 2 helai daripadanya masih ada kat rumah saya, 2 helai dah jadi alas kat rak baju rumah saya dan lagi sehelai dah jadi alas kat iron board rumah Mama. Hahahaha...

Bila nak berpantang kali kedua ni, mana cukup dengan 2 helai yang ada tu je kan, so saya tambah lagi 6 helai.

Semangat nak berpantang dengan adanya kain batik baru.

Saya beli kain batik ni kat Kota Tinggi. Range harga dalam RM18.90 ke RM19.90, saya nego-nego nak RM10 sehelai, tapi tak dapat, last-last saya beli juga dengan harga RM13 sehelai. Oklah tu kan.

Masih lagi seperti dulu, tiada kriteria khas diperlukan semasa membeli kain batik, hentam jelah, yang penting murah dan coraknya tak geli (saya ni ada alergik dengan corak-corak tertentu, boleh geli sampai tergaru-garu badan kalau tengok corak yang menggelikan. Hahahaha...)

Balik kat rumah, terus masuk washing machine then sidai. Lepas dah kering, sekali pegang, mak oi kerasnya kain ni macam kanvas!! Apa nak buat yek dengan kain keras macam ni? Nak kena basuh lagi sekali ke apa?

Esoknya kat ofis, terus tanya kat kawan-kawan macamana nak lembutkan kain batik yang keras. Rerupanya, kain batik ni ada lilin, sebab tu lah dia keras untuk maintainkan bentuk dia (bentuk apa pun saya tak taulah, dan tak rasa pun nak amik tau). So diorang suruh saya rendam semua kain-kain tu guna softener. Biarkan dalam 2-3 jam, pastu bilas dan sidai. Gerenti kain akan jadi lembut.

Balik rumah, pening, nak kene pegi beli softener ke? Untuk makluman, kat rumah saya ada sabun basuh je, tak pernahnya basuh baju guna softener-softener ni. Takkanlah nak pergi beli softener hanya kerana nak rendam kain batik je? Membazir je kan. 

Fikir punya fikir, baru teringat yang saya ada dapat sampel softener jenama Comfort Ultra. Apalagi, terus guna sampel tu. Jimat dan selamat duit saya. Hahahaha...

Kawan-kawan cakap rendam 2-3 jam je, saya pulak gi rendam sampai satu hari! Gila melampau! Hahahaha... Saya nak kain tu semua lembut dan sedap dipakai nanti. Pergi kerja rendam dalam baldi, balik kerja baru bilas dan sidai.

Hasilnya, kain batik ku dah jadi lembut! Ahhh...macam tak caya je kan. Lembut sikit je pun. Tapi sekurang-kurangnya, dapatlah satu ilmu kali ni. Pasni kalau kain keras ke apa ke, rendam je dalam softener. Tak payah pening kan kepala.

Bab kain batik dah setel. So, selamat berpantang to myself! ^_^


2 comments:

Fiza Rahman said...

Jarang pakai kain batik. Masa pantang aritu pon byk pakai seluar ☺☺

Uni said...

Masa pantang pakai seluar? Abis tu bengkung macamana?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *