I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, December 11, 2012

At 35 Weeks - Persiapan Bersalin dan Berpantang

Waaaaa!!!! Dah 35 weeks dah!! Cepat betul masa berlalu, rasa baru je cek UPT positive. Hahahaaha... Busy betul Mama kali ni kan.


Jom tengok apa yang saya dah siapkan pada usia kandungan 35 weeks ni :


Persiapan Bersalin

1) Beg bersalin baju baby - 100% siap. Baju untuk bagi kat nurse nanti pun dah siap packing dah.

2) Beg bersalin baju Mama baby - 80% siap. Belum masukkan kain batik dan tudung je.

3) Bakul nak bawa ke hospital - Barang-barang nak letak dalam bakul dah siap dah, macam milo peket, sudu, cawan, termos, etc. Masalahnya - bakul belum dibeli lagi!! Hahahaha... Nampak gaya pakai jelah bakul yang sekarang ni digunakan untuk letak barang-barang susu Haziq time balik umah Mama / MIL.

4) Air zam-zam - Dah ada (dalam tong besar). Cuma nak tuang dalam botol air kecil dan letak dalam bakul je.

5) Air selusuh - Belum buat lagi. Tapi katanya Virgin Coconut Oil dalam Set Bersalin Tanamera tu pun boleh dijadikan sebagai air selusuh jugak.

6) Tuala nak gigit kat labour room nanti - Dah standby siap dah. Kali ni standby tuala kaler biru pulak. Nak menahan sakit contraction, sakit meneran, sakit bersalin, saya memang perlukan tuala untuk gigit bagi menahan sakit! Di samping tu, saya juga gigit tangan suami. Oppss!!

7) Stokin nak pakai kat labour room - Dalam labour room tu sejuk tau. Aircond. Saya mana lah tahan sejuk. Jadi sama macam bersalinkan Haziq dulu, saya tetap akan pakai stokin juga.

8) Kain batik - Ada 2 helai je, kena beli lagi ni nampaknya.

9) Maternity Leave - dah apply dan dah approve pun. Kiranya sekarang tunggu masa nak bersalin je. Kadang-kadang bila gi ofis tu, dah tak rasa nak keje dah. Kaki dan bahagian bawah rahim ni dah mula sakit. Braxton Hicks contraction most of the time.


Persiapan Berpantang

1) Dulu saya guna Set Bersalin Leesa Formula. Kali ni saya guna Set Bersalin Tanamera pulak. Dah beli complete set.

2) Kali ni berpantang di rumah Mama, jadi minggu lepas (34 weeks), saya dah hantar barang-barang kat bawah ni ke rumah Mama yang akan digunakan masa berpantang nanti :
- Set Bersalin Tanamera
- Nursing Pillow
- Mattress Set
- Drypers 2 peket (Newborn & Saiz S)

Barang-barang lain macam breastfeeding items dan lain-lain akan dihantar dalam minggu depan.

3) Tukang urut - Kali ni saya dah booking tukang urut awal-awal iaitu masa usia kandungan 25 weeks.

4) Bilik untuk berpantang - kali ni saya tumpang bilik adik, sebab bilik dia kat tingkat bawah.  Actually ada bilik kosong kat tingkat atas tapi tak kuasalah nak naik turun tangga time berpantang ni. Saya nak cepat sihat! :)


Itulah dia persiapan saya setakat ini. Alhamdulillah kebanyakannya dah siap, cuma tinggal 2 ke 3 benda je lagi. Saya berharap akan bersalin pada EDD iaitu 11 January 2013, tapi doktor ada cakap selalunya untuk kehamilan kali kedua ni, ada kemungkinan baby akan keluar lebih awal. Plus minus 2 minggu from EDD.


Heeee...nervous lah pulak. Tapi harapnya saya akan bersalin pada bulan January. Bulan baru, tahun baru. ^_^

2 comments:

awanungu said...

semoga semuanya selamat

Uni said...

Amin Ya Rabbal Alamin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *