I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, November 10, 2012

Saiz Baju Baby

Dulu masa saya mula-mula nak beli baju untuk Haziq, saya amatlah konpius nak memahamkan saiz baju baby yang dijual tu. Saya ingatkan saiz baju baby ni macam saiz baju orang dewasa, ada saiz XS, S, M, L, XL dan seterusnya.

Rerupanya, saiz baju baby ni lagi special dari kita orang dewasa ni, sebab ia dinyatakan mengikut nombor dan juga usia baby, iaitu mengikut bulan.

Jadi untuk yang first time mommies yang akan menyambut kelahiran baby yang mungkin terkonpius-konpius tentang saiz baju baby, kat sini saya nak share kan tentang saiz-saiz baju baby, agar mudah mommies semua nak buat anggaran nak beli saiz apa time shopping nanti! ^_^

Saiz newborn
Saiz 12 (0 - 6 m)
OK, kita mulakan dengan saiz newborn iaitu saiz 12. Kebanyakan baby lahir dengan berat puratanya 2.8 - 3.4 kg, jadi saiz 12 ni amat sesuailah. Kalau katakan baby tu lahir kurang 2.8 kg, still boleh pakai baju saiz 12 ni, sebab inilah baju yang terpaling kecik yang didesignkan khas untuk newborn.

Pengalaman saya sendiri, saiz 12 ini ada juga yang berbeza antara brand. Contoh macam brand Disney tu, cuttingnya macam agak kecil sedikit, tapi kalau brand Baby Kiko, Anakku, Pureen dan lain-lain, sume tu cutting standard.

Disney brand pulak die ada detail lagi iaitu 0-3m dan 3-6m, jadi to play safe, beli lah saiz 3-6m, sebab saiz 0-3m tu teramatlah kecik, pakai beberapa kali je dah terus tak muat dah.

Untuk makluman, saiz 12 ini juga bermaksud untuk baby berumur 0-6 m (0-6 bulan).


Saiz 14 (6-12 m)
Seterusnya saiz 14, yang ini untuk baby berumur 6-12m.

Ada sesetengah baby bila masuk umur 5 bulan je dah boleh pakai saiz 14, ada pulak yang umur 7-8 bulan baru pakai saiz 14. Semua ni terpulang kepada saiz baby itu sendiri.


Saiz 16 (12-18 m)
Bila baby masuk usia 1 tahun, bolehlah bertukar ke saiz 16 seperti gambar di atas.

Tapi untuk baju yang kat dalam gambar ni, saiznya agak kecil sedikit, saya pun tak pasti kenapa sebab selalunya brand Baby Kiko ni cuttingnya standard dan sedap dipakai. Tak silap saya, masa Haziq umur 10 bulan dia dah start pakai baju ni dan fit cun-cun untuk dia.


Saiz 18 (18 m & above)
Saiz 18 ni sesuai untuk baby berumur 18 bulan ke atas. Cuma berdasarkan pengalaman saya sendiri, agak rugi bila membeli baju saiz 18 ni sebab agak ketat bila dipakai dan tak tahan lama.

Sebaik-baiknya bila baby dah berusia 1 tahun, teruskan membeli baju yang bersaiz 1-2 years atau saiz S atau M sebab itu lebih jimat dan lebih berbaloi untuk dipakai sebab tahan lebih lama.

Happy shopping mommies! ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *