I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, November 14, 2012

Pergi Kerja Pakai Baju Mengandung Yang Singkat

Saya ni bukanlah seorang yang "image-freak". Asalkan apa yang dipakai tu kemas, bersih, sedap mata memandang, kira cukuplah. Tapi apabila hari ini saya perlu pergi kerja dengan memakai baju mengandung yang singkat, oh sungguh tidak sedap mata saya memandangnya.

Minggu lepas, saya pergi ambil baju mengandung (lebih kurang macam maxi) kat tailor. Saya tempah semua sekali ada 4 pasang, masih ikut ukuran yang lama, cuma labuh baju tu saya mintak kurangkan 2 inci, sebab baju mengandung yang saya tempah sebelumnya tu labuh sangat-sangat. Tak syok pulak nak dibawa sembahyang sebab was-was tak bersih.

Tailor tu ada cakap, kurangkan 1 inci pun dah ok, kalau 2 inci jadi singkat sangat.

Tapi saya kan memang degil nak ikut kepala saya jugak, jadinya saya request suruh dia potong 2 inci jugak kat bahagian labuh kain tu, atas alasan saya pakai baju ni masa sembahyang kat ofis, jadi saya taknak labuh hingga kotor. So tailor tu pun ikut je lah.

Pada hari saya pergi ambil baju tu, tailor tu suruh saya try lah baju tu kat rumah dia. Saya malas nak buka-buka baju bagai, so terus sarung je blaus mengandung tu. Dalam hati, "Eh, apsal singkat nih. Singkat sangat nih?"

Saya pun terus cakap kat akak tailor tu, "Akak, macam singkat sangatlah.."

"Akak dah kurangkan 2 inci macam yang awak nak. Inilah hasilnya..."

"Mmm... ye eh...Oklah kalau gitu" Saya fikir mungkin sebab saya pakai baju mengandung tu 2 lapis (termasuk baju yang memang saya tengah pakai), sebab tu lah jadi singkat.

Dan hari ni bila saya pakai, aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....









MEMANG SINGKAT HOCCAYY!!!!!!



Haihhh....tak best tul lah...Bila tengok kat cermin, Ya Allah, singkatnya kain aku ni..dah rasa macam pakai baju orang lain lah pulak..

Bila kat tempat kerja, rasa kurang cun pulak bekerja dengan pakai baju berkain singkat ni.

Saya terus call tailor, mintak tolong dia tambahkan lagi kain kat bawah ni, supaya labuh sikit. Nego punya nego, nasib baiklah akak tu setuju sebab kain lebihan tu memang ada lagi.

Kesimpulannya, hari ni saya bekerja dan berjalan ke sana ke mari dengan kain yang singkat ini...

Petang ni pulak ada Environmental Talk kat cafe. Maka berjalanlah saya dengan kain yang singkat ini.






Oh tidak!!!

3 comments:

elanie*Q said...

Salam perkenalan jugak Uni :) em, nak tanya, dah buat diet eliminati0n pada anak lum? Maksud nanie, if anak still bf, uni dh cube st0p dulu makan makanan berdasarkan tenusu mcm susu lembu, keju? Seafood? Atau kalo ank dh start minum formula, cube btukar kepada susu soy-based/HA. Kalo anak dah makan, elak bg makan sayur yg berwarna selain warna hijau. Sometimes memang ada kaitan jugak. Kdg2 bkn salah krim, tapi kita xperasan pemakanan anak kita. Cubela awk/anak stop mkn sesuatu dimulai dgn dairy product dan start introduce 1 benda sekali dlm 1 masa selama 4 hari. 4 days rule. Bila ada eczema, mmg byk kena try and error dan semua org xsama. If sume diatas awk dh buat tp maseh xdpt kenalpasti jugak, mungkin dustmite kat tilam atau habuk. Kalo dustmite, selain bli cadar anti-dustmite, awak bleh jugak kerap tukarkan cadar tilam tmpt anak tido. Krim tu, kalo anak awk selalu gatal2 dan menggaru2, better beli Irritable Skin Balm. Kalo setakat merah2 keradangan tapi xgatal2, MSM pun boleh. Harga MSM yg tub besar pun lebih kurg harga ISB. Tahan lama pun iye.

Uni said...
This comment has been removed by the author.
Uni said...

Hai Nanie. Lebih kurang je bunyi nama kita kan? Hehehehe... cerita pasal diet elimination, rasanye macam tak relevan gitu, sebab alkisahnya anak saya ni dah start merah-merah dan gatal-gatal masa dari dalam pantang lagi. So memang takde kaitan dengan pemakanan la, sebab masa dalam pantang cuma bf je.

Doc cakap anak saya ni ekzema nye akan jadi teruk bila dia kat tempat panas. itu jelah puncanya. Faktor pemakanan rasanya takde kot.

Selain daripada tu, saya tukar cadar dan sarung bantal 1x/week, dan juga dah pasang cadar anti dust mite tu.

Btw, saya baru dapat tau yg Moogoo dah ada kat Watson JTC. So haruslah saya serbu Moogoo kat JTC nanti! :)

Uni recently posted...

Nak Senang Punya Pasal, Akhirnya Rebah Taubat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *