I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, November 27, 2012

Berjaya Hamil Apabila Diurut (Part 2 of 3)

(Kalau nak tau kisah Part 1 of 3, sila klik SINI). ^_^


Stok vitamin yang Mak Aji bagi tu untuk dimakan selama 30 hari.

Memandangkan saya ni bolehlah dikatakan amat desperate untuk pregnant, maka saya betul-betul ikut nasihat Mak Aji, tak pernah miss makan vitamin yang dia bagi tu. Pada masa yang sama saya juga makan folic acid yang dibeli di klinik. Semuanya dengan satu tujuan - untuk menimang cahaya mata sendiri...

Cukup 30 hari, tiada sebarang tanda. Saya masih macam tu jugak. Mmm.. apalagi, mula lah rasa frust.


Rasa kecewa...


Rasa sedih...


Rasa macam nak berputus asa...


Tapi my hubby tak putus-putus bagi semangat. Dialah yang menenangkan jiwa wanita saya ni yang begitu mudah emosi. Apatah lagi, bila dengar orang bercerita pasal anak je, mulalah saya mendiamkan / menjauhkan diri. Taknak campur dengan orang. Sebab saya rasa rendah diri sangat. Sangat-sangat... huhuhu...

Akhirnya kami bertemu lagi dengan Mak Aji untuk kali kedua. Masa jumpa Mak Aji tu, saya cakaplah yang saya masih belum pregnant. Dia tanya,


"Kamu berhubungan dengan suami macamana?"


"Macam biasa je. Lebihkan buat dalam seminggu tu.."


"Mmmm..ok baring. Mak Aji nak tengok apa masalah kamu sebenarnya.."


Macam biasa, Mak Aji cuma usap-usap perut saya. Still takde urut-urut. Baguslah, sebab saya malas nak menahan sakit diurut. Tiba-tiba dengar dia cakap...


"Haaaa... ni ada nadinya ni..."


Dalam hati saya, "Haihhhh...nadi lagi??? Nadi sape ni???"


Masa tu saya tak pedulilah kalau Mama nak sound sebab saya kepoci ke ape. Saya terus tanya kat Mak Aji tu, nadi siapa yang dia maksudkan ni.


"Mak Aji, boleh saya tahu, nadi siapa yang Mak Aji maksudkan ni?"


"Nadi baby..." 


"Haaaa?? Nadi baby? Saya dah pregnant ke apa?!" Saya konpius, konpius tahap beribu juta milion bilion trilion lemon in the world.


"Spermnya kuat, aktif, laju, bagus, takde masalah yang itu. Ni nadi baby lah yang Mak Aji rasa ni. cuba kamu rasa pulak" 


Saya rasa lah kat tempat yang Mak Aji suruh rasa. Kat bahagian perut bawah sikit. Memang ada denyutan nadi, tapi saya tak retilah pulak nak bezakan nadi saya or nadi baby.


"Rahim kamu ni senget sikit. Itu sebablah susah nak lekat sebelum ni. Tapi alhamdulillah, berkat apa yang kita usahakan masa jumpa pertama kali dulu tu, dah lekat dah ni".


Dah lekat? Dah pregnant? Nadi baby? Perasaan saya masa tu bercampur baur. Tak taulah nak menjerit happy atau melompat riang ke awan atau tersenyum meleret atau nak buat apa. Saya konpius (tak habis-habis konpius nye..)


"Jadi saya dah boleh buat test urin ke Mak Aji?


"Nanti dulu. Kamu makan lagi vitamin ni, biar kuatkan sikit rahim kamu tu. Bila dah tak datang bulan nanti, kamu buatlah test urin tu. Insya-Allah positif. Lepas tu jangan lupa confirmkan kehamilan kamu dengan doktor"


"Oh, kena sambung makan vitamin lagi ye?"


"Ye..."


"Kalau lepas ni saya tak pregnant jugak macamana, datang sini lagi ke?"


"Insya-Allah kamu pregnant kali ni. Ikut pesan Mak Aji dan yang penting doa banyak-banyak kat Allah. Semua yang berlaku ni atas izin Allah. Kalau Dia nak bagi, kamu dapatlah. Kalau Dia taknak bagi, kamu tak dapatlah..."


"Ohhhh...."


Selepas tu saya pun minta izin nak balik.


Dalam kereta, saya diam je, my hubby jadi risau..


"Kenapa ni sayang? Mak Aji cakap apa?"


Saya diam je. Tak tau nak cakap apa. Fikiran berkecamuk.


"Ada masalah ye? Takpe, papehal kita setel sama-sama ye. Sekarang sayang rest dulu. Lelapkan mata. Nanti-nantilah baru kite cerita ye.."


Bagus juga my hubby ni. Takde paksa-paksa saya dalam keadaan macam ni. Saya takde mood nak bercakap langsung. Rasa nak cepat balik rumah dan tido.


Apa kesudahannya cerita saya ni?


Eh, ada part 3 la pulak. Tunggu ye!



UPDATED : 4 MARCH 2017

Detail Mak Aji
Taman Rinting, Masai, Johor
07-2528755
013-7449771


p/s : Saya jumpa Mak Aji kali terakhir pada tahun 2009. Selepas itu, tak berjumpa atau berhubung lagi. Sebarang pertanyaan, boleh terus berhubung dengan nombor yang telah diberikan. Saya tiada alamat penuh rumah Mak Aji. Harap maklum.

12 comments:

fiza said...

Alaaa...sambung lagi ☺☺

wan nurul hezrina said...

Sabar menunggu.bleh bikin sinetron NIH.h uhuhu

Uni said...

Dah abis dah sinetron nye.

Ini last episod : Berjaya Hamil Apabila Diurut (Part 3 of 3 - Finale)

Indahnya Kau & Aku said...

salam sis uni leh x bg no ke ape ke untuk sy gi rumah Mak Aji...saya pun dh xsabar2 ni

Uni said...

Hai. Emel kat saya dulu ye. z.munirah@gmail.com. Nanti saya reply kat emel.

che man said...

Hi...boleh email akak contact numbr mak aji tak. Mraa19gp@ gmail.com

Kenari Putih said...

syukur alhamdulillah dpt husbang yg understanding, cool bila hati kita tgh resah n gundah. :)

Zawiah Abdul Wahab said...

Askm..khdpn uni yg dikasihi...sudilah kiranya memberi saya no phne mak aji berserta alamat penuh...ke tomyamkungwest77@gmail.com

bos said...

Boleh email pd sy tentang mak aji tu sis.. Ni email sy fatahdinho@gmail.com..tq

Syafiqah_Irwan said...

Email dkt dkt zy ttg mak aji ika.alonk@yahoo.com

Syafiqah_Irwan said...

Boley email pda sy ttg mak aji ika.alonk@yahoo.com

Syafiqah_Irwan said...

Boleh email pda sy ttg mak aji ika.alonk@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *