I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, October 2, 2012

Update Status : Pregnant 25 weeks

Minggu ke-25 kehamilan saya bermula pada 26 September hingga 2 Oktober 2012.

Dalam tempoh seminggu ini, saya melalui fasa kehamilan saya dengan baik, Alhamdulillah.

Saya telah menjalani second check-up di Hospital Penawar, boleh baca kisah saya di SINI.

Proses pembuangan air seperti biasa, tiada lagi masalah sembelit. Makan pun dah makin berselera, ada je rasa nak makan itu dan ini. Nasib baiklah setakat ni takde lagi mengidam benda yang pelik-pelik atau jauh-jauh sampai ke negeri lain. Hahaha..

Cuma disebabkan kesibukan urusan kerja dan peribadi sehari-hari, saya tak minum susu mengikut yang sepatutnya. Selalunya saya minum paling kurang 1 gelas sehari, tapi dalam minggu ini rasanya cuma 2 atau 3 gelas je saya minum susu, itupun kat ofis. Kat rumah memang tak sempat langsung, kadang-kadang tak minum susu, tapi minum milo pulak.

Baby pula aktif kicking setiap masa. Kadang-kadang saya rasa geli bila baby kick, lepas dah geli tu rasa nak terkucil lah pulak. Hehehhe... Boleh dikatakan sekarang saya selalu bercakap dengan baby, terutamanya masa bangun tidur, selepas sembahyang Subuh dan Maghrib dan masa nak tidur. Cerita tentang hari saya, cerita tentang abahnya, abang Haziq dan cerita tentang kami sekeluarga yang rindu nak berjumpa dengannya nanti. Cerita tentang bila nak pergi shopping barang baby, cerita ari ni nak makan apa, haihhh...macam-macam ceritalah, ada je topik nak diceritakan...hihihi...

Mama miss u baby, Mama love you so much, Mama rasa nak cium dan peluk baby puas-puas nanti.. Mama sayang baby sangat-sangat.. ^_^

Lagi satu perubahan ketara, kat tekak ni rasa pijarlah sangat. Asal makan je, mesti rasa pijar, walaupun tak makan yang pedas, Yang lagi best, lepas makan aiskrim pon boleh rasa pijar jugak. Hehehehe.. Takpelah, saya anggap ini perubahan-perubahan biasa semasa hamil. Tak ada apa yang perlu dirisaukan.

Selain daripada itu, saya selalu rasa panas. Sekarang kalau tidur, selimut pun dah tak tau terbang ke mana, sebab saya cuma tidur dan peluk bantal peluk je. Takde dah selimut-selimut ni, panas sangat. Suami saya cakap, kadang-kadang dia rasa badan saya berpeluh-peluh waktu malam tu dan dia akan kuatkan kipas. Dan semestinya, tak adalah sesi berpeluk-berpeluk ni. Kalau dah panas, nak peluk macamana kan? Sorilah ye sayang... ^_^

Dalam minggu ini juga, saya dan suami ditimpa musibah, kereta saya terlibat dalam kemalangan (alhamdulillah kami semua selamat) dan kos membaiki kereta je dah RM1225. Haihhhhhhhh.... banyak sangat tu. Pulak tu kereta yang kami terlanggar kat depan tu (teksi) mintak ganti rugi RM800. Padahal kalau ikutkan dia yang sudden break, dia yang salah, kita pulak yang kena. Rules of road - ada je yang buat saya tak puas hati. ^_^

Lepas dah nego, kami bayar RM600, itupun bila mintak resit die baiki teksi dia, banyak pulak dalih. Geram tau. Tak kisahlah kalau kos baiki tu betul-betul RM600 / RM800, kami akan bayar dengan syarat tunjukkan bukti, tunjukkan ketelusan tu. Ini tak, berdalih macam-macam sampai suami saya sakit telinga nak dengar, last-last kami bayar je dan terus blah. Tak kuasa nak tengok orang tu lagi.

Tapi pepun saya anggap musibah ini sebagai tanda Allah sayangkan kami sekeluarga. Insya-Allah ada hikmah tersembunyi yang baik di sebalik semua ini. Sabar ye Uni... ^_^

Looking forward to the next week. Pejam celik pejam celik, lagi 3 bulan je nak bersalin! ^_^

1 comment:

IntaNBerliaN said...

ooo tgh prgnnat ek.. samalah kita.. tp saya dah tunggu masa... insyaAllah due 3/11 ni.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *