I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, October 27, 2012

Supplemen Yang Diambil Semasa Hamil

From left : Calcium, Neurogain, Ferrocom

Pregnant kali ini, saya betul-betul ikut cakap doktor. No degil-degil like before. ^_^

Ini adalah supplemen yang saya ambil semasa kehamilan kedua kali ini. Untuk pengetahuan, sebaik sahaja saya disahkan hamil (masa tu usia kandungan 8-9 weeks), doktor terus bagi saya makan Folic Acid. Apabila kandungan dah masuk 13 weeks, saya stop ambil folic acid dan continue dengan supplemen seperti di atas, as advised by my doctor.

1) Ferrocom Tablet (Ferrous Fumarate)
Sebenarnya ibu-ibu yang hamil ni selalu ada masalah anemia (low hemoglobin), termasuklah saya. Apabila seseorang itu ada low Hb, maksudnya dia mempunyai paras hemoglobin yang rendah. Hasilnya, ibu-ibu akan jadi letih, pucat dan tak bermaya.

Untuk pengetahuan, spec untuk hemoglobin adalah 11.5 - 16.5 g/dl. Semasa saya mengandungkan Haziq dahulu, result saya adalah 10.2 sahaja, itupun lepas dah makan ferrous fumarate ini lah. Tapi kali kedua ini, result saya adalah 11.2, kira oklah kan.

Ferrous fumarate ini juga dikenali sebagai iron tablet. Tabletnya kecil je warna oren. Bila ambil iron tablet, stool kite jadi warna hitam ok! SANGAT HITAM.

Dalam iron tablet ni pun, ada folic acid jugak.


2) Neurogain
Neurogain ini merupakan fish oil, kaya dengan EPA dan DHA yang penting untuk pembentukan otak dan tumbesaran bayi. Ada jugak orang cakap, untuk dapat anak yang bijak. Haaa, haruslah Mama makan Neurogain ni demi kebaikan anak Mama kan. Hehehe...

Bila nak start makan Neurogain ini? Doktor saya advise makan Neurogain bila masuk trimester kedua dan teruskan hingga ke minggu terakhir kehamilan.


3) Calcium Tablet
Saya ni kalau minum susu, kejap minum kejap tak, sangat tak berdisiplin ok! Jadinya saya request kat doktor nak pil kalsium ni. Tapi doktor cakap kalau pemakanan seimbang, cukup minum susu dan sebagainya, sebenarnya tak perlu ambil pil kalsium pun. Tapi, seimbangkah pemakanan saya? Hahahhaa.. Big question mark di situ ye.

Jadinya, makan jelah pil kalsium ni. Habis cerita.


Setiap satu tu dimakan 1 biji setiap hari. Boleh ambil kat doktor ataupun beli kat farmasi. Saya terus ambil kat doktor je, masa monthly check-up. Senang dan mudah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *