I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, October 25, 2012

Kenapa Saya Berblogging?

Sebenarnya, saya tak pernah minat nak berblogging. Tak pernah pun ada impian atau cita-cita nak ada blog. Dulu saya berfikir, ada blog ni, lagi-lagi kalau yang personal, habis semua cerita isi perut dalam kain diceritakan dalam blog.

Daripada takde sape yang tau, terus satu dunia tau (itupun kalau blog nya popular lah). Senang kata, dalam hidup saya ni saya tak pernah fikir pun lah pasal blogging-blogging ni. Kind of wasting time jugaklah pada saya.

Tapi bila saya dah ada anak, dan sekarang ini nak masuk anak kedua, saya terasa ada sesuatu yang hilang. Yang mana, bile saya melalui semula fasa kehamilan ini, saya sepatutnya lebih bijak dan lebih bersedia kerana dah ada pengalaman, tapi sayangnya ada bahagian-bahagian tertentu "hilang" or should I call it "the missing pieces"??

Hilang sebab - saya dah lupa. Ada pengalaman atau masalah masa lalu yang saya dah lupa bagaimana cara saya mengatasinya, dan saya rasa tak seronok bila jadi macam ni.

Hilang sebab - buku / kertas catatan saya dah hilang tak tau ke mana. Dulu masa pregnant, semua benda tentang pregnant saya tulis dalam satu notebook, tapi bila dah berpindah rumah, saya dah lupa buku tu kat mana. Buku tu tak dapat dikesan. Entah-entah dah selamat kat tong sampah. Haddui. Contohnya, bab nak beli barut atau bedung, saya dah buat list kedai online yang jual dan apa ciri-ciri yang perlu ada pada barut atau bedung. Saya betul-betul dah buat my own homework for every single thing siap buat notes lagi, masalahnya bila notes tu hilang, saya jadi helpless!

Apabila saya hamil lagi kali ini, saya tak dapat nak rujuk semula notes-notes tu, syahdu sungguh rasanya, huhu, sebab rasa macam kene start all over again. Even all the feeling and experiences that  I've gone through, it just remain deep inside my heart. Hanya untuk dikenang sendiri, itupun banyak benda dah lupa lagi-lagi kalau small-small things. Haiyaaa...

Atas kesedaran ini, saya membuat keputusan untuk BERBLOGGING. Yes, BLOGGING, percayalah uols!!!

Saya berblogging sebab :

1) Taknak tulis kat kertas / buku lagi, kalau pindah rumah atau notes hilang lagi, sedihlah saya.

2) Saya nak catat semua pengalaman hidup saya sebagai seorang wanita, ibu, anak, kakak, isteri (haa yang bab isteri tu saya kene filter lah, privacy tetap privacy ok!)

3) Saya nak kongsi bagaimana cara saya menyelesaikan atau menghadapi sesuatu masalah, sebagai panduan di kemudian hari.

4) Saya nak kongsi pengetahuan dan pengalaman hidup saya dengan sesiapa yang mungkin memerlukannya, yang mana sedikit sebanyak dapat membantu mereka beroleh manfaat atau penambahbaikan dalam hidup mereka di atas perkongsian ini.

5) Saya nak anak-anak saya memahami dan menyayangi Mama mereka, lebih lagi.


Begitulah alkisahnya.... ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *