I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, October 31, 2012

Dah Install LinkWithin (Anda Mungkin Juga Meminati)

Saya berjaya install widget LinkWithin! Yeay!!!

Apa yang bestnya pasal widget ni ye?

Ok, let me share with you.

Pertama sekali, bayangkan kita adalah tuan punya blog ye.

Apabila pembaca / pengunjung baca sesuatu entry di blog kita, selalunya lepas habis baca kita mengharapkan mereka akan scroll down ke bawah untuk baca entry-entry sebelumnya. (Yelah, kita kan dah rajin menaip panjang lebar, selain untuk kepuasan diri sendiri, naklah jugak kalau orang baca dan follow blog kita, betul tak?) 

Kalau entry-entry kita menarik, pembaca blog akan teruskan pembacaan dan lagi dan lagi. Tetapi jika sebaliknya, mereka akan terus klik button "x" di hujung belah kanan kat atas tu dan beredar daripada blog tersebut. Opsssiee!!

Ruginya kita, belum apa-apa pembaca blog dah "blah". Kalau dia teruskan pembacaan dan jumpa maklumat berguna yang kita dah sharing di blog kita, berkemungkinan mereka akan follow blog kita dan bertambahlah follower kita, betul tak?

Jadi bagaimanakah caranya untuk kita memastikan pembaca blog terus stay tuned di satu-satu blog itu (blog kita lah terutamanya).

Sebenarnya, ada banyak cara, salah satunya ialah dengan klik kepada entry-entry berkenaan (related post) yang terpapar di bahagian bawah entry yang telah kita publish.

Mmm...tak faham? Ok ini dia related post itu ataupun dikenali sebagai widget LinkWithin, sila tengok pada gambar-gambar di bawah ayat "Anda mungkin juga meminati : "



Haaa, dah nampak kan? Jadi bila kita install widget linkwithin ni, entry-entry kita sebelum ini akan terpapar secara rawak dan kebarangkalian untuk pembaca blog klik di salah satu antara 5 entry itu adalah tinggi, seterusnya dapat meningkatkan pageviews dan interest pembaca blog terhadap blog kita.

Untuk makluman, sekurang-kurangnya letaklah 1 keping gambar untuk setiap entry, lagi banyak lagi bagus, supaya senang entry tu appear kat widget tu dan senang juga untuk orang klik kat entry tersebut.

Ok dah faham kan? Bagus anak-anak, dapat 10 markah ye...

Dah tak sabar-sabar lagi nak install widget ni? Ye, jangan berlengah lagi, silalah ke LinkWithin sekarang juga! ^_^

p/s : Ini bukan entry berbayar ye.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *