I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, September 29, 2012

Second Pregnant Checkup (25 weeks) di Hospital Penawar


26/09/12 adalah second pregnant checkup saya di Hospital Penawar.

Sebelum tu, petangnya agak kelam kabut sikit, plannya nak keluar rumah betul-betul lepas Maghrib, so that saya jadi orang yang pertama jumpa doktor. Saya diberitahu malam yang sama ni ada 3 orang nak jumpa doktor jadi saya taknaklah menunggu lama-lama kan.

Tapi disebabkan dah kelam kabut tu (ada hal yang tak dapat dielakkan), pukul 7.45 pm baru saya keluar rumah dan sampai di hospital pukul 8.05pm. Bila check dengan nurse, haihhh...saya lah orang yang ketiga jumpa doktor. Sabar jelah, lama tu nak menunggu.

Pukul 8.20 pm, saya nampak doktor sampai. Saya buat tak tahu jelah, sebab yelah turn saya kan lambat lagi.

Tup-tup nurse panggil nama saya, katanya saya masuk jumpa doktor dulu sebab saya yang first buat appointment petang tadinya. Ohhhhhhhhh...lega sungguh hati saya, dan lepas tu nurse terus panggil nama saya masuk bilik doktor. Saya berjalan dengan penuh semangat, sampai doktor cakap,

"Wah, cergas ye awak malam ni. Nampak bertenaga".

"Err..yeke doktor? Saya cergas sebab excited dapat masuk jumpa doktor dulu".

Semua orang ketawa - doktor, nurse dan saya sendiri. Haihhh...malulah pulak.

Kali ini sesi checkup berjalan seperti biasa. Test urine okay, no sugar no albumin. Berat saya naik 1.3 kg berbanding first checkup dulu. Doktor cakap kenaikan yang normal ialah 0.5 kg / week, means sebulan naik 2kg adalah ok. Kalau 1.3 kg tu kira macam rendah sikit tapi doktor cakap fizikal saya memang dah kecik jadi 1.3 kg tu kira oklah.

Selepas doktor dapatkan beberapa maklumat asas iaitu seperti ada demam atau apa-apa penyakit tak selepas dari first checkup tu, makan ok atau tak, perut rasa macamana, saya terus disuruh baring untuk scan.

Doktor scan baby saya dan confirmkan jantina baby. Actually masa first check up dulu, doktor dah cakap dah, tapi saya nak doktor confirmkan lagi kali ini, sebab saya plan bulan depan nak start shopping barang baby. So, jantina dah confirm. Alhamdullillah... Saya happy sangat... Mama rasa tak sabar nak peluk cium baby... ^_^

Perkara penting yang doktor highlight kali ini ialah berkenaan kepala dan jantung baby.

Saya diberitahu bahawa di bahagian kepala baby, yang perlu ditekankan adalah saiz kepala baby. Doktor tunjukkan kepada saya bahawa saiz kepala baby normal, ada garisan hitam di tengah - itu menunjukkan pembahagian sekata otak kiri dan otak kanan, kandungan air juga adalah normal. Alhamdulillah.

Keduanya berkenaan jantung baby. Doktor beritahu apabila scan, kita bukan sekadar nak tengok dan dengar degupan jantung baby saja, yang penting ialah kita nak tengok struktur jantung itu sendiri. Doktor zoom dan tunjukkan kepada saya yang ada 4 injap jantung dan semuanya normal, insya-Allah tiada masalah berkaitan jantung. Alhamdulillah.

Selain itu, doktor buat scan macam biasalah. Perkembangan baby setara dengan 24-25 minggu. Membesar dengan baik. Sekarang berat baby 785 g. Alhamdulillah.

Kali ini saya bertanya doktor tentang pengambilan spirulina ketika hamil. Dipendekkan cerita, doktor advise saya tak perlu ambil spirulina, katanya cukuplah dengan Neurogain, Ferrous Fumarate dan pil kalsium yang memang saya tengah ambil sekarang ini. Jadinya, saya pun ikutlah cakap doktor.

EDD saya ialah 11 January 2013. Doktor beritahu saya boleh bersalin bila-bila masa, bermula 37 minggu ke atas. Pada masa ini dipanggil "term" atau cukup bulan. Kalau lahir kurang daripada 37 minggu maksudnya tak cukup bulan. Jadi kalau macam ni, start akhir bulan 12 nanti saya dah kena bersedia dah. Kalau ikut masa lahirkan Haziq dulu, saya bersalin masa kandungan berusia 39 weeks. Hanya cepat 2 hari daripada tarikh jangkaan doktor.

Yang paling best, doktor cakap yang penting banyakkan berdoa dan amalkan surah-surah tertentu dalam Al-Quran supaya dipermudahkan segala urusan semasa hamil dan bersalin nanti. Sejuk hati saya mendengarnya. Thanks doctor.

Masa nak balik, nurse bagi lagi goodie bag. Haih, dah penuh dah rumah saya dengan macam-macam jenis goodie bag.

Dapat pampers brand Baby Love, Drypers dan Mamy Poko. Lain-lain tu macam biasalah.

Saya ada banyak sampel susu Friso Mum, Enfalac dan Anmum. Tak tau nak buat apa dengan semua sampel ni sebab saya minum susu Mamil Mama je. Kalau ada siapa-siapa yang nak, send e-mail to me ya? Sampel boleh dipos, cuma tolong bayar duit setem dan envelope je. ^_^

Friday, September 28, 2012

Antenatal Class di Johor Specialist Hospital

Pic taken from HERE

Saya baru sahaja menghadiri Antenatal Class yang dianjurkan oleh Johor Specialist Hospital pada hari Sabtu yang lepas (22 September 2012). Walaupun ini kehamilan kali kedua, saya tetap teruja untuk menghadiri kelas antenatal, ini kerana, pengalaman pertama saya menghadiri kelas antenatal di Hospital Penawar dulu tidak begitu memuaskan hati. Takpelah, past is past.

Yuran pendaftaran untuk kelas ini ialah RM32 / couple dan dijelaskan pada hari tersebut. Untuk makluman, saya telah pun membuat reservation untuk kelas ini di mana saya telah menghubungi pihak hospital sebelum cuti hari raya lagi. Nama pun excited kan, haruslah booking awal-awal, tak gitu?

Saya dan suami sampai di sana dalam pukul 1.45 pm. Sampai-sampai je kami terus booking tempat duduk yang strategik, haruslah duduk depan-depan sikit almaklumlah kelas berbayar ni, mesti nak grab semua maklumat kan. Lepas dah booking tempat, kami pergi sembahyang Zohor di Tingkat 1, suraunya sebelah Restoran Marrybrown. Surau bersih dan selesa. Alhamdullillah.

Kami masuk semula ke dewan dalam pukul 2.10 pm. Tengok-tengok, tak ramai orang pun. Tunggu punya tunggu, pukul 2.30 pm kelas bermula. Masa tu peserta pun dah ramai dah. Keadaan dewan tu pada saya, amatlah panas macam langsung tak rasa aircond. Tapi saya maintain, takdelah sampai berpeluh mencurah-curah.

Ini ringkasan topik-topik yang diterangkan dalam kelas tersebut :

1) Type of Delivery
- Tanda-tanda awal bersalin dari bukaan 0 cm hingga ke 10 cm. Kenapa 10 cm? Ada diterangkan dalam kelas ini.
- Kenapa ada Braxton Hicks? Apa tujuannya?
- Apakah tanda-tanda bersalin yang bahaya?
- Contraction Stage 2 dan Stage 3 : bila masa kena push dan bila masa jangan push
- Perlu episiotomi atau tidak?
- After birth pain (lepas bersalin ingatkan dah selesai, rupanya ada sakit lagi)
- Alat bantu bersalin : Forseps dan vakum
- Bersalin normal dan czer
- Nak bersalin normal tapi akhirnya kena czer : Apa penyebabnya?


2) Pain Relief in Labour
- Apa beza pain dan contraction?
- Apa penyebab pain dan apa penyebab contraction?
- Sedatives dan analgesic
- Entonox, epidural dan kos

Pada pendapat saya, topik 1 dan 2 SANGAT BEST DAN SANGAT BERGUNA untuk saya.


3) Nutrition During Pregnancy
- Makan ikut piramid makanan
- Senang cakap, topik ini biasa-biasa jelah. Boring sebab kebanyakannya saya dah tau daripada pembacaan dan search kat internet.


4) Preparation for Delivery
- Apa barang nak bawa ke hospital masa bersalin?
- Persiapan untuk ibu, baby yang akan lahir, termasuk juga bapa
- Keluarga dan rakan-rakan
- Topik ini pun biasa-biasa jelah. Mungkin sebab saya dah ada pengalaman bersalin. Tapi bagi mereka yang baru first time nak bersalin, topik ni sangat berguna tau.


5) Antenatal Exercise
- Ini merupakan topik yang paling saya tunggu-tunggu selepas topik 1 dan 2 tadi.
- Masalahnya, nurse yang buat penerangan tu hanya baca saja teknik nak buat exercise tu, bajet kita boleh baca nota dan exercise sendiri. Hellooo... saya bayar RM32 untuk both theory and practical, tapi end up kena baca nota je. Sabar jelah.
- Saya ingat kami semua para peserta berpeluang buat exercise tu, apa taknya exercise tu penting mase kat labour room nanti masa contraction tu. Tapi apa nak buat, dah nurse tu tak tunjukkan, terpaksalah baca dan buat sendiri.


6) Care of newborn
- Ada demonstrasi cara mandikan dan siapkan baby (guna patung).
- Topik ini pun biasa-biasa saja sebab saya dah ada pengalaman.


7) Feeding your baby
- Ini pun antara topik best. Nurse yang bagi penerangan tu memang terangkan dengan penuh details dan bersemangat. Sangat-sangat berguna untuk saya yang dulu hanya mampu breastfeed anak sehingga umur 2 bulan sahaja (sebab sakit nipple + tiada ilmu tentang breastfeed + macam-macam masalah negara pada masa tu).
- Saya makin teruja nak fully BF my second baby nanti. Semoga Allah permudahkan keinginan saya ini. Amin.


8) Vaccine / Immunization
- Suntikan yang perlu untuk anak dari lahir hingga umur 2 tahun.


9) Visit to delivery Suite dan Nursery
- Kami semua dibawa melawat ke Premier Ward Tingkat 7. Katanya ini wad bersalin yang baru. Fuh, memang canggih, memang best, memang cantik! Setiap bilik harganya berbeza-beza. Walaupun sedap mata memandang, rasanya saya tetap nak bersalin kat HSI je sebab dekat dengan rumah dan dekat dengan tempat kerja. Wad pun open jer, kalau kat JSH ni, rasa macam jauh je dengan nurse, takutlah pulak. Hahahaha...


Kelas ini berakhir lebih kurang pukul 6.40 pm. Ini pula antara goodie bags dan barangan yang saya dapat semasa kelas tersebut :
Goodie bag from Johor Specialist Hospital
Ada nota, pamplets from Nurture House, 2 biji muffin coklat (kami tak makan sebab manis + tak sedap), 2 peket sandwic telur dan 2 kotak air soya (yang ini kami makan abis licin)
Goodie bag from Baiboo. Hari tu dah dapat beg yang sama mase check up pregnant kat Penawar.
Ada minuman, botol kecil Neurogain, Sudocream nappy rash cream, pampers MamyPoko, softener Comfort, baucer Mom's Care dan macam-macam lagilah

Goodie bag from Stem Cell. So-called penaja pada hari itu. Banyak maklumat baru yang saya dapat tahu tentang stem cell ini. Nanti saya cerita di lain entry ya.

Dapat 2 sticker kereta, 2 pcs hp charm dan nota/profile tentang Stem Life. Bila lama-lama tengok gambar baby yang ada rama-rama kat hidung dia ni, kepala saya rasa pening dan hidung rasa gatal. Apsal entah...

Itulah dia pengetahuan dan pengalaman yang telah saya perolehi semasa menghadiri antenatal class tempohari. Pastinya lepas ini saya lebih rajin berexercise dan berlatih teknik pernafasan untuk bersalin nanti. Semoga semuanya dipermudahkan. Amin...

Thursday, September 27, 2012

How Many Days / Weeks Pregnant Am I?

Saya jumpa satu website ini, sangat best sebab dia ade detail tentang kandungan saya bermula dari conception hinggalah ke due date nanti. Saya nak kongsikan di sini, sebagai ingatan dan kenangan saya di masa hadapan.

All pics kredit to :  Pregnology

Your due date: Wed, January 9th ,2013

Ovulation date: Thu, April 19th ,2012
Conception date: Thu, April 19th ,2012
Implantation date: Sat, April 28th ,2012
Due date: Wed, January 9th ,2013
Still to go:

105 days to go

Your pregnancy begins at conception. (Thu, April 19th ,2012) Your due date is 266 days (38 weeks) later. (Wed, January 9th ,2013) We will use the more popular numbering, starting 14 days before your conception. According to this, you are already 2 weeks pregnant at the time of conception, making your total pregnancy last 40 weeks, or 280 days.
DateWeeks pregnantTrimesterProgress

1st trimester

Your first trimester is from
Wednesday, April 18th ,2012 to
Tuesday, July 3rd ,2012.
April 18th ,20122 weeks & 0 days.1st trimester 266 days to go.2 weeks pregnant
April 19th ,20122 weeks & 1 days.1st trimester 265 days to go.
April 20th ,20122 weeks & 2 days.1st trimester 264 days to go.
April 21st ,20122 weeks & 3 days.1st trimester 263 days to go.
April 22nd ,20122 weeks & 4 days.1st trimester 262 days to go.
April 23rd ,20122 weeks & 5 days.1st trimester 261 days to go.
April 24th ,20122 weeks & 6 days.1st trimester 260 days to go.
April 25th ,20123 weeks & 0 days.1st trimester 259 days to go.3 weeks pregnant
April 26th ,20123 weeks & 1 days.1st trimester 258 days to go.
April 27th ,20123 weeks & 2 days.1st trimester 257 days to go.
April 28th ,20123 weeks & 3 days.1st trimester 256 days to go.
April 29th ,20123 weeks & 4 days.1st trimester 255 days to go.
April 30th ,20123 weeks & 5 days.1st trimester 254 days to go.
May 1st ,20123 weeks & 6 days.1st trimester 253 days to go.
May 2nd ,20124 weeks & 0 days.1st trimester 252 days to go.4 weeks pregnant
May 3rd ,20124 weeks & 1 days.1st trimester 251 days to go.
May 4th ,20124 weeks & 2 days.1st trimester 250 days to go.
May 5th ,20124 weeks & 3 days.1st trimester 249 days to go.
May 6th ,20124 weeks & 4 days.1st trimester 248 days to go.
May 7th ,20124 weeks & 5 days.1st trimester 247 days to go.
May 8th ,20124 weeks & 6 days.1st trimester 246 days to go.
May 9th ,20125 weeks & 0 days.1st trimester 245 days to go.5 weeks pregnant
May 10th ,20125 weeks & 1 days.1st trimester 244 days to go.
May 11th ,20125 weeks & 2 days.1st trimester 243 days to go.
May 12th ,20125 weeks & 3 days.1st trimester 242 days to go.
May 13th ,20125 weeks & 4 days.1st trimester 241 days to go.
May 14th ,20125 weeks & 5 days.1st trimester 240 days to go.
May 15th ,20125 weeks & 6 days.1st trimester 239 days to go.
May 16th ,20126 weeks & 0 days.1st trimester 238 days to go.6 weeks pregnant
May 17th ,20126 weeks & 1 days.1st trimester 237 days to go.
May 18th ,20126 weeks & 2 days.1st trimester 236 days to go.
May 19th ,20126 weeks & 3 days.1st trimester 235 days to go.
May 20th ,20126 weeks & 4 days.1st trimester 234 days to go.
May 21st ,20126 weeks & 5 days.1st trimester 233 days to go.
May 22nd ,20126 weeks & 6 days.1st trimester 232 days to go.
May 23rd ,20127 weeks & 0 days.1st trimester 231 days to go.7 weeks pregnant
May 24th ,20127 weeks & 1 days.1st trimester 230 days to go.
May 25th ,20127 weeks & 2 days.1st trimester 229 days to go.
May 26th ,20127 weeks & 3 days.1st trimester 228 days to go.
May 27th ,20127 weeks & 4 days.1st trimester 227 days to go.
May 28th ,20127 weeks & 5 days.1st trimester 226 days to go.
May 29th ,20127 weeks & 6 days.1st trimester 225 days to go.
May 30th ,20128 weeks & 0 days.1st trimester 224 days to go.8 weeks pregnant
May 31st ,20128 weeks & 1 days.1st trimester 223 days to go.
June 1st ,20128 weeks & 2 days.1st trimester 222 days to go.
June 2nd ,20128 weeks & 3 days.1st trimester 221 days to go.
June 3rd ,20128 weeks & 4 days.1st trimester 220 days to go.
June 4th ,20128 weeks & 5 days.1st trimester 219 days to go.
June 5th ,20128 weeks & 6 days.1st trimester 218 days to go.
June 6th ,20129 weeks & 0 days.1st trimester 217 days to go.9 weeks pregnant
June 7th ,20129 weeks & 1 days.1st trimester 216 days to go.
June 8th ,20129 weeks & 2 days.1st trimester 215 days to go.
June 9th ,20129 weeks & 3 days.1st trimester 214 days to go.
June 10th ,20129 weeks & 4 days.1st trimester 213 days to go.
June 11th ,20129 weeks & 5 days.1st trimester 212 days to go.
June 12th ,20129 weeks & 6 days.1st trimester 211 days to go.
June 13th ,201210 weeks & 0 days.1st trimester 210 days to go.10 weeks pregnant
June 14th ,201210 weeks & 1 days.1st trimester 209 days to go.
June 15th ,201210 weeks & 2 days.1st trimester 208 days to go.
June 16th ,201210 weeks & 3 days.1st trimester 207 days to go.
June 17th ,201210 weeks & 4 days.1st trimester 206 days to go.
June 18th ,201210 weeks & 5 days.1st trimester 205 days to go.
June 19th ,201210 weeks & 6 days.1st trimester 204 days to go.
June 20th ,201211 weeks & 0 days.1st trimester 203 days to go.11 weeks pregnant
June 21st ,201211 weeks & 1 days.1st trimester 202 days to go.
June 22nd ,201211 weeks & 2 days.1st trimester 201 days to go.
June 23rd ,201211 weeks & 3 days.1st trimester 200 days to go.
June 24th ,201211 weeks & 4 days.1st trimester 199 days to go.
June 25th ,201211 weeks & 5 days.1st trimester 198 days to go.
June 26th ,201211 weeks & 6 days.1st trimester 197 days to go.
June 27th ,201212 weeks & 0 days.1st trimester 196 days to go.12 weeks pregnant
June 28th ,201212 weeks & 1 days.1st trimester 195 days to go.
June 29th ,201212 weeks & 2 days.1st trimester 194 days to go.
June 30th ,201212 weeks & 3 days.1st trimester 193 days to go.
July 1st ,201212 weeks & 4 days.1st trimester 192 days to go.
July 2nd ,201212 weeks & 5 days.1st trimester 191 days to go.
July 3rd ,201212 weeks & 6 days.1st trimester 190 days to go.

2nd trimester

Your second trimester is from
Wednesday, July 4th ,2012 to
Tuesday, October 16th ,2012.
July 4th ,201213 weeks & 0 days.2nd trimester 189 days to go.13 weeks pregnant
July 5th ,201213 weeks & 1 days.2nd trimester 188 days to go.
July 6th ,201213 weeks & 2 days.2nd trimester 187 days to go.
July 7th ,201213 weeks & 3 days.2nd trimester 186 days to go.
July 8th ,201213 weeks & 4 days.2nd trimester 185 days to go.
July 9th ,201213 weeks & 5 days.2nd trimester 184 days to go.
July 10th ,201213 weeks & 6 days.2nd trimester 183 days to go.
July 11th ,201214 weeks & 0 days.2nd trimester 182 days to go.14 weeks pregnant
July 12th ,201214 weeks & 1 days.2nd trimester 181 days to go.
July 13th ,201214 weeks & 2 days.2nd trimester 180 days to go.
July 14th ,201214 weeks & 3 days.2nd trimester 179 days to go.
July 15th ,201214 weeks & 4 days.2nd trimester 178 days to go.
July 16th ,201214 weeks & 5 days.2nd trimester 177 days to go.
July 17th ,201214 weeks & 6 days.2nd trimester 176 days to go.
July 18th ,201215 weeks & 0 days.2nd trimester 175 days to go.15 weeks pregnant
July 19th ,201215 weeks & 1 days.2nd trimester 174 days to go.
July 20th ,201215 weeks & 2 days.2nd trimester 173 days to go.
July 21st ,201215 weeks & 3 days.2nd trimester 172 days to go.
July 22nd ,201215 weeks & 4 days.2nd trimester 171 days to go.
July 23rd ,201215 weeks & 5 days.2nd trimester 170 days to go.
July 24th ,201215 weeks & 6 days.2nd trimester 169 days to go.
July 25th ,201216 weeks & 0 days.2nd trimester 168 days to go.16 weeks pregnant
July 26th ,201216 weeks & 1 days.2nd trimester 167 days to go.
July 27th ,201216 weeks & 2 days.2nd trimester 166 days to go.
July 28th ,201216 weeks & 3 days.2nd trimester 165 days to go.
July 29th ,201216 weeks & 4 days.2nd trimester 164 days to go.
July 30th ,201216 weeks & 5 days.2nd trimester 163 days to go.
July 31st ,201216 weeks & 6 days.2nd trimester 162 days to go.
August 1st ,201217 weeks & 0 days.2nd trimester 161 days to go.17 weeks pregnant
August 2nd ,201217 weeks & 1 days.2nd trimester 160 days to go.
August 3rd ,201217 weeks & 2 days.2nd trimester 159 days to go.
August 4th ,201217 weeks & 3 days.2nd trimester 158 days to go.
August 5th ,201217 weeks & 4 days.2nd trimester 157 days to go.
August 6th ,201217 weeks & 5 days.2nd trimester 156 days to go.
August 7th ,201217 weeks & 6 days.2nd trimester 155 days to go.
August 8th ,201218 weeks & 0 days.2nd trimester 154 days to go.18 weeks pregnant
August 9th ,201218 weeks & 1 days.2nd trimester 153 days to go.
August 10th ,201218 weeks & 2 days.2nd trimester 152 days to go.
August 11th ,201218 weeks & 3 days.2nd trimester 151 days to go.
August 12th ,201218 weeks & 4 days.2nd trimester 150 days to go.
August 13th ,201218 weeks & 5 days.2nd trimester 149 days to go.
August 14th ,201218 weeks & 6 days.2nd trimester 148 days to go.
August 15th ,201219 weeks & 0 days.2nd trimester 147 days to go.19 weeks pregnant
August 16th ,201219 weeks & 1 days.2nd trimester 146 days to go.
August 17th ,201219 weeks & 2 days.2nd trimester 145 days to go.
August 18th ,201219 weeks & 3 days.2nd trimester 144 days to go.
August 19th ,201219 weeks & 4 days.2nd trimester 143 days to go.
August 20th ,201219 weeks & 5 days.2nd trimester 142 days to go.
August 21st ,201219 weeks & 6 days.2nd trimester 141 days to go.
August 22nd ,201220 weeks & 0 days.2nd trimester 140 days to go.20 weeks pregnant
August 23rd ,201220 weeks & 1 days.2nd trimester 139 days to go.
August 24th ,201220 weeks & 2 days.2nd trimester 138 days to go.
August 25th ,201220 weeks & 3 days.2nd trimester 137 days to go.
August 26th ,201220 weeks & 4 days.2nd trimester 136 days to go.
August 27th ,201220 weeks & 5 days.2nd trimester 135 days to go.
August 28th ,201220 weeks & 6 days.2nd trimester 134 days to go.
August 29th ,201221 weeks & 0 days.2nd trimester 133 days to go.21 weeks pregnant
August 30th ,201221 weeks & 1 days.2nd trimester 132 days to go.
August 31st ,201221 weeks & 2 days.2nd trimester 131 days to go.
September 1st ,201221 weeks & 3 days.2nd trimester 130 days to go.
September 2nd ,201221 weeks & 4 days.2nd trimester 129 days to go.
September 3rd ,201221 weeks & 5 days.2nd trimester 128 days to go.
September 4th ,201221 weeks & 6 days.2nd trimester 127 days to go.
September 5th ,201222 weeks & 0 days.2nd trimester 126 days to go.22 weeks pregnant
September 6th ,201222 weeks & 1 days.2nd trimester 125 days to go.
September 7th ,201222 weeks & 2 days.2nd trimester 124 days to go.
September 8th ,201222 weeks & 3 days.2nd trimester 123 days to go.
September 9th ,201222 weeks & 4 days.2nd trimester 122 days to go.
September 10th ,201222 weeks & 5 days.2nd trimester 121 days to go.
September 11th ,201222 weeks & 6 days.2nd trimester 120 days to go.
September 12th ,201223 weeks & 0 days.2nd trimester 119 days to go.23 weeks pregnant
September 13th ,201223 weeks & 1 days.2nd trimester 118 days to go.
September 14th ,201223 weeks & 2 days.2nd trimester 117 days to go.
September 15th ,201223 weeks & 3 days.2nd trimester 116 days to go.
September 16th ,201223 weeks & 4 days.2nd trimester 115 days to go.
September 17th ,201223 weeks & 5 days.2nd trimester 114 days to go.
September 18th ,201223 weeks & 6 days.2nd trimester 113 days to go.
September 19th ,201224 weeks & 0 days.2nd trimester 112 days to go.24 weeks pregnant
September 20th ,201224 weeks & 1 days.2nd trimester 111 days to go.
September 21st ,201224 weeks & 2 days.2nd trimester 110 days to go.
September 22nd ,201224 weeks & 3 days.2nd trimester 109 days to go.
September 23rd ,201224 weeks & 4 days.2nd trimester 108 days to go.
September 24th ,201224 weeks & 5 days.2nd trimester 107 days to go.
September 25th ,201224 weeks & 6 days.2nd trimester 106 days to go.
September 26th ,201225 weeks & 0 days.2nd trimester105 days to go.25 weeks pregnant
September 27th ,201225 weeks & 1 days.2nd trimester104 days to go.
September 28th ,201225 weeks & 2 days.2nd trimester103 days to go.
September 29th ,201225 weeks & 3 days.2nd trimester102 days to go.
September 30th ,201225 weeks & 4 days.2nd trimester101 days to go.
October 1st ,201225 weeks & 5 days.2nd trimester100 days to go.
October 2nd ,201225 weeks & 6 days.2nd trimester99 days to go.
October 3rd ,201226 weeks & 0 days.2nd trimester98 days to go.26 weeks pregnant
October 4th ,201226 weeks & 1 days.2nd trimester97 days to go.
October 5th ,201226 weeks & 2 days.2nd trimester96 days to go.
October 6th ,201226 weeks & 3 days.2nd trimester95 days to go.
October 7th ,201226 weeks & 4 days.2nd trimester94 days to go.
October 8th ,201226 weeks & 5 days.2nd trimester93 days to go.
October 9th ,201226 weeks & 6 days.2nd trimester92 days to go.
October 10th ,201227 weeks & 0 days.2nd trimester91 days to go.27 weeks pregnant
October 11th ,201227 weeks & 1 days.2nd trimester90 days to go.
October 12th ,201227 weeks & 2 days.2nd trimester89 days to go.
October 13th ,201227 weeks & 3 days.2nd trimester88 days to go.
October 14th ,201227 weeks & 4 days.2nd trimester87 days to go.
October 15th ,201227 weeks & 5 days.2nd trimester86 days to go.
October 16th ,201227 weeks & 6 days.2nd trimester85 days to go.

3rd trimester

Your third trimester is from
Wednesday, October 17th ,2012 to
Wednesday, January 9th ,2013.
October 17th ,201228 weeks & 0 days.3rd trimester84 days to go.28 weeks pregnant
October 18th ,201228 weeks & 1 days.3rd trimester83 days to go.
October 19th ,201228 weeks & 2 days.3rd trimester82 days to go.
October 20th ,201228 weeks & 3 days.3rd trimester81 days to go.
October 21st ,201228 weeks & 4 days.3rd trimester80 days to go.
October 22nd ,201228 weeks & 5 days.3rd trimester79 days to go.
October 23rd ,201228 weeks & 6 days.3rd trimester78 days to go.
October 24th ,201229 weeks & 0 days.3rd trimester77 days to go.29 weeks pregnant
October 25th ,201229 weeks & 1 days.3rd trimester76 days to go.
October 26th ,201229 weeks & 2 days.3rd trimester75 days to go.
October 27th ,201229 weeks & 3 days.3rd trimester74 days to go.
October 28th ,201229 weeks & 4 days.3rd trimester73 days to go.
October 29th ,201229 weeks & 5 days.3rd trimester72 days to go.
October 30th ,201229 weeks & 6 days.3rd trimester71 days to go.
October 31st ,201230 weeks & 0 days.3rd trimester70 days to go.30 weeks pregnant
November 1st ,201230 weeks & 1 days.3rd trimester69 days to go.
November 2nd ,201230 weeks & 2 days.3rd trimester68 days to go.
November 3rd ,201230 weeks & 3 days.3rd trimester67 days to go.
November 4th ,201230 weeks & 4 days.3rd trimester66 days to go.
November 5th ,201230 weeks & 5 days.3rd trimester65 days to go.
November 6th ,201230 weeks & 6 days.3rd trimester64 days to go.
November 7th ,201231 weeks & 0 days.3rd trimester63 days to go.31 weeks pregnant
November 8th ,201231 weeks & 1 days.3rd trimester62 days to go.
November 9th ,201231 weeks & 2 days.3rd trimester61 days to go.
November 10th ,201231 weeks & 3 days.3rd trimester60 days to go.
November 11th ,201231 weeks & 4 days.3rd trimester59 days to go.
November 12th ,201231 weeks & 5 days.3rd trimester58 days to go.
November 13th ,201231 weeks & 6 days.3rd trimester57 days to go.
November 14th ,201232 weeks & 0 days.3rd trimester56 days to go.32 weeks pregnant
November 15th ,201232 weeks & 1 days.3rd trimester55 days to go.
November 16th ,201232 weeks & 2 days.3rd trimester54 days to go.
November 17th ,201232 weeks & 3 days.3rd trimester53 days to go.
November 18th ,201232 weeks & 4 days.3rd trimester52 days to go.
November 19th ,201232 weeks & 5 days.3rd trimester51 days to go.
November 20th ,201232 weeks & 6 days.3rd trimester50 days to go.
November 21st ,201233 weeks & 0 days.3rd trimester49 days to go.33 weeks pregnant
November 22nd ,201233 weeks & 1 days.3rd trimester48 days to go.
November 23rd ,201233 weeks & 2 days.3rd trimester47 days to go.
November 24th ,201233 weeks & 3 days.3rd trimester46 days to go.
November 25th ,201233 weeks & 4 days.3rd trimester45 days to go.
November 26th ,201233 weeks & 5 days.3rd trimester44 days to go.
November 27th ,201233 weeks & 6 days.3rd trimester43 days to go.
November 28th ,201234 weeks & 0 days.3rd trimester42 days to go.34 weeks pregnant
November 29th ,201234 weeks & 1 days.3rd trimester41 days to go.
November 30th ,201234 weeks & 2 days.3rd trimester40 days to go.
December 1st ,201234 weeks & 3 days.3rd trimester39 days to go.
December 2nd ,201234 weeks & 4 days.3rd trimester38 days to go.
December 3rd ,201234 weeks & 5 days.3rd trimester37 days to go.
December 4th ,201234 weeks & 6 days.3rd trimester36 days to go.
December 5th ,201235 weeks & 0 days.3rd trimester35 days to go.35 weeks pregnant
December 6th ,201235 weeks & 1 days.3rd trimester34 days to go.
December 7th ,201235 weeks & 2 days.3rd trimester33 days to go.
December 8th ,201235 weeks & 3 days.3rd trimester32 days to go.
December 9th ,201235 weeks & 4 days.3rd trimester31 days to go.
December 10th ,201235 weeks & 5 days.3rd trimester30 days to go.
December 11th ,201235 weeks & 6 days.3rd trimester29 days to go.
December 12th ,201236 weeks & 0 days.3rd trimester28 days to go.36 weeks pregnant
December 13th ,201236 weeks & 1 days.3rd trimester27 days to go.
December 14th ,201236 weeks & 2 days.3rd trimester26 days to go.
December 15th ,201236 weeks & 3 days.3rd trimester25 days to go.
December 16th ,201236 weeks & 4 days.3rd trimester24 days to go.
December 17th ,201236 weeks & 5 days.3rd trimester23 days to go.
December 18th ,201236 weeks & 6 days.3rd trimester22 days to go.
December 19th ,201237 weeks & 0 days.3rd trimester21 days to go.37 weeks pregnant
December 20th ,201237 weeks & 1 days.3rd trimester20 days to go.
December 21st ,201237 weeks & 2 days.3rd trimester19 days to go.
December 22nd ,201237 weeks & 3 days.3rd trimester18 days to go.
December 23rd ,201237 weeks & 4 days.3rd trimester17 days to go.
December 24th ,201237 weeks & 5 days.3rd trimester16 days to go.
December 25th ,201237 weeks & 6 days.3rd trimester15 days to go.
December 26th ,201238 weeks & 0 days.3rd trimester14 days to go.38 weeks pregnant
December 27th ,201238 weeks & 1 days.3rd trimester13 days to go.
December 28th ,201238 weeks & 2 days.3rd trimester12 days to go.
December 29th ,201238 weeks & 3 days.3rd trimester11 days to go.
December 30th ,201238 weeks & 4 days.3rd trimester10 days to go.
December 31st ,201238 weeks & 5 days.3rd trimester9 days to go.
January 1st ,201338 weeks & 6 days.3rd trimester8 days to go.
January 2nd ,201339 weeks & 0 days.3rd trimester7 days to go.39 weeks pregnant
January 3rd ,201339 weeks & 1 days.3rd trimester6 days to go.
January 4th ,201339 weeks & 2 days.3rd trimester5 days to go.
January 5th ,201339 weeks & 3 days.3rd trimester4 days to go.
January 6th ,201339 weeks & 4 days.3rd trimester3 days to go.
January 7th ,201339 weeks & 5 days.3rd trimester2 days to go.
January 8th ,201339 weeks & 6 days.3rd trimester1 days to go.
January 9th ,201340 weeks & 0 days pregnant.3rd trimesterIt`s your due date!


Want your ticker on your own profile?
Get the code
Or enter another due date:
Due date: 


Things to know..

  1. Your due date is an estimate, it is an average. In the chart below you can see the reality.
    In week 38, 2 weeks before the due date, 2 out of 10 women will give birth.
    In week 39, 1 week before the due date, 2 out of 10 women will give birth.
    In week 40, the due date, 3 out of 10 women will give birth.
    In week 41, 1 week after the due date, 2 out of 10 women will give birth.
    It is very unlikely that your baby will gestate for longer than 42 weeks. In such cases, estimated due dates may have been incorrectly calculated.

    Babies delivered, relative to due date

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *