I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, May 19, 2012

Masa Sesuai Untuk Mengumumkan Kehamilan

Kehamilan telah disahkan.

What's next?

Ya! Bilakah masa yang sesuai untuk mengumumkan kehamilan ini?


Mengumumkan Kehamilan Awal (5 minggu - 8 minggu)


Kelebihan :


1) Akan menerima banyak sokongan daripada mereka di sekeliling kita, contohnya ibu bapa, mertua, rakan-rakan sepejabat. Layanan terhadap ibu hamil kan sememangnya best!

2) Akan menerima banyak advice daripada mereka yang lebih berpengalaman dari segi kehamilan dan kelahiran.

3) Bos dan rakan sekerja tahu yang kita hamil, jadi kita akan mendapat sedikit kelonggaran sekiranya diperlukan untuk membuat kerja-kerja berat.


Kekurangan :

1) Kadang-kadang advice atau pesanan yang terlalu banyak memang merimaskan. Lagi-lagi kalau orang tu beranak 3 / 4 / 5 / 6, semua benda macam dia sorang jelah yang tau. Kalau kita ni yang baru first atau second time pregnant, dianggapnya macam kita ni zero knowledge pasal pregnancy. Huh...

2) Orang akan sentiasa bertanya soalan yang sama, contohnya - dah breakfast ke belum? apa, makan sikit jer, cian anak kat dalam tu.. jangan dilayan sangat loya-loya tu, badan kena kuatlah...bla bla bla...

3) Sekiranya mengalami keguguran, orang sekeliling akan beri macam-macam pandangan yang kadang kala tak membantu keadaan si ibu yang sedang bersedih.


Mengumumkan Kehamilan Lewat (12 minggu ke atas)



Kelebihan :


1) Pada masa ini, risiko mengalami keguguran semakin menurun. Kita lebih bersedia dan yakin dengan kehamilan kita sendiri.


Kekurangan :


1) Kadang-kadang, ada bos yang tak faham dan akan menyalahkan kita sebab kita tak beri masa yang cukup untuk dia mencari replacement kita semasa kita cuti bersalin nanti.

2) Apabila orang sekeliling tidak mengetahui yang kita sedang hamil, dengan selamba diorang suruh kita join telematch, sukaneka, sport's day, lompat sana lompat sini. Kita pulak serba salah nak menolak, sebab diorang tak tahu yang kita sebenarnya sedang hamil.


Pada pendapat saya, masa yang sesuai untuk mengumumkannya ialah apabila kita sudah bersedia sepenuhnya.

Bersedia daripada segi mental dan fizikal.

Bersedia dengan pelbagai reaksi yang akan diterima.

Bersedia untuk menjawab 1001 soalan standard.



ME : Saya umumkan kehamilan saya pada usia kandungan 6 minggu...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *