I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, May 9, 2012

Kisah Urine Pregnancy Test (UPT)

Setelah dok lai li tam plom nak buat UPT ke tak sebab takut kecewa macam bulan lepas, akhirnya saya pergi beli juga UPT kit kat farmasi lepas balik keje semalam. Saya nak pastikan sama ada saya betul-betul pregnant atau tak, sebab saya dah mengalami beberapa simptom awal mengandung. Huhu..

Sampai rumah, terus ke bilik air. Tapi sebelum buat tu, saya dah cakap pada diri saya sendiri, sekiranya kali ini keputusannya negatif, JANGAN NANGIS & JANGAN NANGIS. Allah tau apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Kena banyakkan sabar.

Kalau diikutkan masa terbaik untuk buat UPT ialah pada awal pagi  kerana pada masa itu kandungan hormon HCG paling tinggi dan pekat, jadi boleh dikesan dengan lebih baik dalam urin. Tapi saya tak sabarlah nak tunggu awal pagi esok, nak buat petang tu jugak.

Bile saya letak detector tu dalam urine container, laju je benda tu jalan. Tengok-tengok -----> 1 line saja!!!

Dalam hati, "Arghhh... tak boleh jadi ni. Nak kene pegi klinik la lepas ni, amik ubat supaya datang period. Period dah lewat 8 hari, tapi tak pregnant, kenapa la pulak ni??"

Dalam pada masa saya sedang mengomel dalam hati tu, dengan tak semena-menanya, saya nampak satu line lagi muncul.

"Eh, line pregnant tu... Eh, aku pregnant ke?" (Punyelah banyak persoalan dalam hati...)

Saya cuba bertenang, dan menunggu lagi dalam lebih kurang 1 minit.

Lama-kelamaan, line yang blur tadi tu mula kelihatan dengan lebih jelas...Tak blur lagi dah... saya amik detector tu dan besarkan 2 biji mata yang comel ini sebab nak tengok betul-betul. Ini lah hasilnya :


Sah!!! Double Line! I Am Pregnant!

Tiba-tiba saya rasa sebak sangat-sangat. Yang amat sangat, tak mampu nak tahan air mata ni. Terus menangis kat bilik air tu...Saya menangis kegembiraan, bersyukur dengan apa yang saya lihat ini.

(Mula-mula tadi cakap jangan nangis kan...Tapi sekarang happy pun nangis jugak...Huhuhu...)

Selepas membersihkan apa yang patut, saya terus ambil gambar detector tu (test kit) sebab nak tunjuk pada suami yang tersayang, masa tu dia belum sampai ke rumah lagi.

Dalam kegembiraan ini, saya mengambil air sembahyang dan melakukan sujud syukur..

Diakhiri dengan doa... "Ya Allah, aku bersyukur di atas pemberian ini.. Aku bersyukur kerana Engkau mendengar dan memakbulkan doa kami suami isteri... Aku bersyukur kerana Engkau memberi aku peluang untuk merasai nikmat ini buat kali kedua. Aku pohon pada-Mu Ya Allah agar Engkau menguatkan rahimku untuk melindungi zuriat ku ini, dan kuatkanlah zuriatku ini untuk membesar dan berjuang di dalam rahimku..Lindungilah aku dan zuriatku ini agar selamat sepanjang proses kehamilan ini dan dipermudahkan urusan kelahirannya nanti...Amin Ya Rabbal 'Alamin..."

Saya memanjatkan lagi kesyukuran ini dengan membaca Al-Quran selepas itu.


ME : Indahnya... ^_^

2 comments:

NinaAz said...

Seronoknya......

Uni said...

Alhamdulillah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *