I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, May 7, 2012

Apakah Itu Watermark dan Kepentingannya?

Apa itu Watermark?


Watermark ialah penanda yang diletakkan pada gambar untuk menunjukkan bahawa gambar tersebut adalah gambar kepunyaan kita.


Contoh Watermark
Gambar di atas adalah gambar anak saya. Saya menggunakan url blog saya sebagai watermark. Ini menegaskan bahawa adalah gambar tersebut adalah gambar kepunyaan saya.


Kepentingan Watermark


Watermark merupakan salah satu kaedah yang digunakan untuk mempromosikan blog.
Selain itu watermark juga digunakan untuk melindungi gambar kita daripada disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.


Kedudukan Sesuai Untuk Meletakkan Watermark


Letaklah watermark di tengah-tengah gambar. Ini kerana, sekiranya watermark diletakkan di hujung gambar, misalnya di bahagian bawah gambar, gambar tersebut masih boleh di crop dan dibuang watermarknya, sekaligus orang lain boleh menggunakan gambar tersebut atau mengatakan gambar itu adalah kepunyaannya kerana tiada watermark lagi. Mmm..penat je kita ambil gambar kan...


ME : Kepada sesiapa yang buat online business, gambar korang MESTI ada watermark yer...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *