I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, April 13, 2012

Tips PENTING Sebelum Membeli Laptop

Laptop dah rosak? Nak beli laptop baru? Tak pernah beli laptop sebelum ni? Macamana nak beli laptop? Wah, banyaknya soalan, rasa macam kat kaunter pertanyaan pulak.

Haa, jangan pening kepala, jangan garu kepala lagi, jom baca apa tips PENTING, ye PENTING, sebelum membeli laptop :

1) Tujuan beli laptop

Apa sebenarnya tujuan saya beli laptop ni?
Nak buat assignment yang tiap-tiap hari lecturer bagi?
Nak main game 24 jam taknak tido?
Nak berinternet berfacebook bertwitter berblogging berforum?
Nak siapkan paperwork yang menimbun-nimbun 10 tahun lagi belum tentu habis?
Nak sambung buat keje ofis kat rumah?
Nak buat hadiah hantaran? Hadiah birthday?
Sila tanya pada diri sendiri terlebih dahulu. Tetapkan matlamat dan tujuan beli laptop ni.
Itu perkara pertama yang paling penting.



2) Bajet

Tetapkan bajet.
Bawah RM1000?
RM1000 - RM1500?
RM1500 - RM2000?
RM2000 - RM2500?
RM2500 ke atas???



3) Cara pembayaran

Nak bayar cash atau guna kad kredit?
Guna duit simpanan sendiri?
Atau duit gaji / bonus?
Atau guna duit PTPTN?
Atau pinjam duit mak / ayah / kakak / abang / kawan?
Atau pecahkan tabung ayam dan tabung manggis? ^_^
(Sebaik-baiknya buatlah pembayaran secara tunai, elakkan berhutang)


4) Spesifikasi Yang Diperlukan

Apabila kita dah tetapkan tujuan kita beli laptop seperti no #1 tadi, maka kita kena tetapkan spesifikasi yang kita nak. Contoh:
- Jenis processor
- Hard disk, RAM
- Berat
- Performance (bateri, etc.)
- Dan lain -lain



5) Survey kedai

Lepas tu sila pergi survey kedai, cari laptop ikut apa yang kita nak, bukan ikut apa yang salesman paksa kita beli. :) Jika berkemampuan, bawak sekali kawan yang pandai pasal komputer (kalau kita ni buta huruf pasal komputer). Jadi kawan tu bolehla tolong kita deal nanti. Selain tu sila tanya banyak-banyak sampai kita puas hati dan faham sebelum membuat sebarang pembelian.

Sila survey apa free gift atau purchase with purchase (PWP) yang kedai tu bagi bila kita beli satu laptop ni? Contohnya, beli laptop harga RM1699, dapat free :
- keyboard protector
- mouse and mousepad
- back pack
- cooling fan
- screen cleaning kit
- pendrive 4GB

Haa...kena rajin survey tau (buat tinjauan dari satu kedai ke satu kedai). Perhatikan juga cara orang kedai tu layan kita. Die suka jawab pertanyaan kita tak? Atau jawab macam mamabosan? Kita selesa ke tak berurusan dengan dia? itu faktor penting tu. Kita mesti rasa SELESA dan PUAS HATI untuk setiap ringgit yang kita nak keluarkan. Betul tak? ^_^



6) Tetapkan nak beli kat kedai mana

Jangan terus beli masa dok survey-survey tu. Kot-kot nanti menyesal pulak sebab ikutkan perasaan, bukan ikutkan fikiran. Jadi lepas dah survey tu (proses survey mungkin ambil masa beberapa hari sebab kadang-kadang kita tak sempat nak survey 3 kedai pun dalam satu hari), sila balik ke rumah dan tenangkan fikiran dulu.

Buat PERBANDINGAN antara setiap satu kedai. ini mesti buat tau. Apa taknya nak kuar duit sampai beribu ni mesti buat keputusan yang betul dan tepat. Taknak menyesal di kemudian hari.




7) Sila buat pembelian dengan rasa PUAS HATI dan BERBALOI untuk setiap sen yang dikeluarkan

Akhirnya, bila dah buat 6 langkah di atas. pilih satu hari yang bahagia dan terus menuju ke kedai yang kita nak beli laptop tu. Jangan toleh kiri kanan lagi atau gatal-gatal nak survey lagi.

Haa, bila dah beli ni pun ada benda yang kita kene ambil perhatian :
- Anti Virus dan Internet Security - auto renew ke? kalau beli berapa harga / setahun?
- first time nak guna - cas bateri 8 jam
- perkara penting yang perlu diberi perhatian masa guna (tanya kat salesman tu) - die mesti jawab sebab ini dipanggil POST-SALES SERVICE
- kalau ada problem nak cari sapa?
- dapatkan resit pembelian / warranty letter & lain-lain dokumen yang dirasakan perlu (Resit ni semua perlu disimpan dengan baik. Harap maklum bahawa pembelian laptop boleh DIKECUALIKAN CUKAI dengan syarat pembelian 1 kali dalam masa 3 tahun. Yeay!!)

Itulah tips penting yang mesti dibuat sebelum (dan selepas) membeli laptop. Semoga berjaya!


ME : I do my homework before I purchase something BIG (including laptop). ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *