I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, April 16, 2012

Al-Fatihah buat Sahabatku Hanafiah Bin Salim

SMS pertama yang saya terima pada pagi ini hari Isnin 16 April 2012, benar-benar mengejutkan saya.

"Assalamualaikum, Al-Fatihah buat sahabat kita Hanafiah Salim yang kembali ke rahmatullah pukul 8.30 pagi tadi".

Dup..

Dap..

Saya tergamam, nada terkejut sehingga disedari oleh dua orang rakan sekerja saya. Saya tak mampu berkata apa-apa, hati terasa sebak sangat dan air mata terus mengalir laju. Disebabkan saya berada di ofis dan tidak mahu orang bising-bising tengok saya menangis, saya segera mencapai tisu dan berlari ke washroom.

Mujur tidak ada orang, saya terus menangis sepuas-puasnya, tidak tertahan lagi rasanya. Segala kenangan bersama arwah sewaktu sekolah menengah dahulu, tanpa dipinta, bagaikan diputar satu persatu di ruang ingatan saya dan air mata saya semakin laju mengalir. Terimbau juga kembali kenangan sewaktu menziarahi arwah pada hari Jumaat 10 Februari 2012 yang lalu di Hospital Mersing, Johor di mana keadaannya memang sudah tenat, akibat penyakit kanser lidah tahap 4 yang dideritainya sejak April 2010.

April 2010?

April 2012?

Dua tahun rupanya arwah berjuang melawan kanser dan akhirnya pada hari ini, arwah dijemput pulang oleh Pencipta-Nya. Berakhir sudah penderitaannya selama ini, hilang sudah sakit yang ditanggung sekian lama. Benarlah, Allah lebih menyayangimu wahai sahabat...

Hati ini terasa ingin sangat pergi ke Mersing hari ini, ingin bersama-sama menghantar jenazah arwah ke pusaranya, namun apakan daya, saya terikat dengan kerja.

Walau apapun, saya merancang untuk menziarahi pusaranya dalam masa terdekat ini sekaligus berjumpa dengan ibu arwah untuk menitipkan kata-kata semangat buatnya. Semoga Allah memudahkan perancangan saya ini. Amin...

Buat sahabatku Hanafiah Salim @ Peah :

(Gambar arwah telah saya remove daripada post ini).

"Peah, aku minta maaf banyak-banyak kat ko kalau aku ada buat salah silap kat ko selama ini sepanjang kita berkawan. Aku juga maafkan ko juga, walaupun pada aku, ko tak ada buat salah sikit pun pada aku, sebab ko adalah seorang kawan yang sangat baik. Aku juga seperti kawan-kawan yang lain, tak sanggup melihat ko terus menderita dengan penyakit ini, walaupun dalam hati kami ini tak putus-putus berdoa dan berikhtiar moga ko diberi kekuatan dan kesembuhan oleh Yang Maha Esa. Tapi hari ini ko telah pergi tinggalkan kami semua, kawan-kawan yang sentiasa menyokong ko setiap masa. Namun apalah daya kami, Allah lebih menyayangimu, Peah. Aku redha dengan pemergian ini, aku doakan moga ko tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh dan beriman, Insya-Allah..."

ME : .....

1 comment:

Anonymous said...

Alfatihah buat arwah yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *