I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, April 23, 2012

3 Pages Yang Perlu Ada Dalam Sesebuah Blog

Selepas membina sebuah blog, pasti kita akan memikirkan apakah pages yang sesuai diletakkan untuk menjadikan blog kita lebih profesional dan lebih mesra kepada pembaca blog. Sebenarnya, kita boleh meletakkan apa sahaja pages bergantung kepada jenis blog sama ada blog peribadi ataupun blog perniagaan.

Hari ini saya ingin berkongsi apakah 3 pages yang perlu ada dalam sesebuah blog, apakah pages tambahan untuk blog peribadi dan apakah pages tambahan untuk blog perniagaan.


3 PAGES YANG PERLU ADA DALAM SESEBUAH BLOG :

1) Home / Utama

Home merupakan pages yang paling penting yang mesti ada. Home juga merupakan link kepada blog anda sendiri. Kenapa home penting? Ini kerana untuk memudahkan pembaca kembali ke muka hadapan blog anda setelah membaca entry-entry anda yang terdahulu. 

Sekiranya anda tidak mempunyai pages home,  pembaca blog anda akan tercari-cari bagaimanakah cara ingin kembali ke muka hadapan? Dan sekiranya mereka tidak menjumpainya, besar kemungkinan mereka akan terus menekan butang pangkah (x) dan terus meninggalkan blog anda. Rugi bukan? Hmm..


2) About Me / Tentang Saya

Keyakinan pembaca terhadap satu-satu blog dibina berdasarkan kepercayaan mereka terhadap penulis blog. Jadi bagaimanakah caranya untuk membina kepercayaan ini? 

Mudah sahaja. Ceritalah tentang diri anda. Buat satu pages bertajuk "About Me" atau "Tentang Saya" dan ceritakan tentang diri anda dan kepakaran yang anda miliki. Pastikan kepakaran itu ada kaitan dengan penulisan anda di blog. 


3) Contact Me / Hubungi Saya

Beri peluang untuk pembaca berinteraksi dengan anda.  Letakkan e-mail anda, itu sudah memadai.CONTOH PAGES TAMBAHAN UNTUK BLOG PERIBADI

1) Tips percutian
Buat satu pages untuk tempat-tempat percutian yang telah anda lawati. Contohnya, pages "Tips to Genting", "Tips to Pangkor Island".

2) My Favourite Quotes
Anda ada quotes yang anda suka? Letakkan di sini.

3) Simple Tips / Tips of the Day
Tips ringkas untuk dikongsi bersama pembaca. Contohnya, "blaus bercorak sesuai dipadankan dengan tudung plain untuk menyerlah lagi kecantikan si pemakai". CONTOH PAGES TAMBAHAN UNTUK BLOG PERNIAGAAN

1) Promosi Terkini / Jualan Murah

Buat satu pages khas dan letakkan segala maklumat yang berkaitan. Pages ini akan menarik pelawat blog anda apabila pertama kali mereka membuka blog anda. "Eh, jualan murah ape nie? Nak kliklah.." ^_^

2) Membership / Keahlian

Sesetengah kedai online menawarkan pakej keahlian untuk pembeli mereka. Jadi, buat satu pages khas untuk membership / keahlian. Pelawat tidak perlu pening kepala nak hantar e-mail bertanyakan macamana nak jadi member? Mudah kan...

3) Pengiklanan

Tawarkan ruang pengiklanan untuk penjual yang lain. Anda boleh mengenakan yuran serendah RM5 / bulan untuk setiap penyewa iklan. Sekiranya ada 10 tapak iklan yang disewa, bermakna pada bulan itu anda telah menjana RM50 yuran sewa. Senaraikan maklumat trafik blog anda bagi menyakinkan penjual lain untuk beriklan di blog anda.


ME : Ada Home, About Me & Contact Me. ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *