I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, March 30, 2012

Tutorial Blog : Cara Check Domain Name Still Available Atau Tak?

Biasa tak tengok blog orang lain yang ada dot com, atau dot net tu?

Itu tandanya orang tersebut mempunyai DOMAIN sendiri.

Selalu kalau kita buat blog kan, mesti jadi http://namabloganda.blogspot.com, tapi jika kita ada domain sendiri, blog kita akan jadi www.namabloganda.com (url)

Best ke ada domain sendiri ni? Uishhh..mestila best. Tapi tak semua nama yang kita nak tu available. Sebab dah ada orang yang beli domain itu.

Macamana nak tau domain yang kita nak masih ada ke tak? Baiklah, sila check di SINI
Boleh check availability dan register domain di DataKL.com
Jom kita test tengok nama mystorymory.com masih available ke tak?

Tettt!!! Tak boleh beli domain mystorymory.com sebab SAYA DAH BELI DOMAIN NI DULU YE!! Hihihih....

Saya buat percubaan sama ada domain cintahatiku.com masih ada atau tak. Dan inilah hasilnya! Tadaaa!!
Cintahatiku.com is available!
Sekiranya anda nak beli domain ini, sila buat pembayaran sama ada untuk tempoh 1 tahun, 2 tahun, 3 tahun (Domain kene bayar ye, bukan percuma tau...)
Selain tu, disenaraikan juga domain name lain yang anda mungkin berminat...Pilih dik jangan tak pilih...



Baiklah itu sedikit sebanyak cara bagaimana untuk mengetahui sama ada domain name yang kita nak still available or not. Saya tunjuk satu contoh saja, iaitu DataKL, sebab saya beli domain blog ini dengan DataKL. Puas ati sangat, servis cepat! (Saya tak suka menunggu).



ME : Suka sampai rasa nak melompat-lompat bila domain name yang saya nak still available.. ^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *