Hadiah menarik menanti follower ke-515.
Sila print screen bukti menunjukkan anda ialah follower blog saya ke-515 dan emelkan ke z.munirah@gmail.com

I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, July 25, 2016

Bukan Soal Susu Murah Atau Mahal


Weekend 2 minggu lepas saya bawa Aimi pergi main gelongsor kat Mcd. Itu jelah aktiviti sementara nak tunggu Haziq habis sekolah waktu tengaharinya.

Sambil-sambil tu, berborak dengan seorang ibu. Dari segi rupa, sudah agak berusia dan punya seorang anak lelaki yang berusia 6 tahun. Banyak juga yang kami bualkan, pastinya perihal anak.

Beliau cakap yang beliau tidak pandai memasak. Jadi nak masak apa untuk anaknya yang seorang tu pun beliau tidak tahu. Memang banyak makan di luar sahaja. Oleh kerana kekurangan yang satu itu (tidak pandai memasak), beliau decide untuk beri susu berjenama yang mahal harganya untuk anaknya yang seorang itu. Saya mengiyakan sahaja, pagi-pagi Ahad macam ni rasa lebih nak jadi listener berbanding jadi speaker :)

Kemudian beliau cerita yang beliau tidak sependapat dengan suaminya bab susu anak ni. Beliau nak bagi susu mahal, suaminya pula cakap, tak perlu susu mahal asalkan susu itu serasi dan sesuai dengan anak, itu yang paling penting. Dan isu inilah yang buat mereka bertelagah hampir setiap hari.

Saya terdiam sejenak, "pasal susu mahal murah pun sampai nak bergaduh ke" ini dialog dalam hati.

Beliau tak habis-habis berkata susah hati bab susu ni sebab sekarang anaknya minum susu Fernleaf. Padanya, susu Fernleaf tak setanding susu mahal jenama Anmum, Enfagrow, Similac dan sebagainya. Dan beliau cakap, kalau beri susu murah, macam kita ni tak sayangkan anak dan tak kesiankan anak.

Setelah menghela nafas panjang sambil menyusun kata-kata dalam kepala, saya pun akhirnya bercakap. Rasa macam tak best pula biarkan dia bercakap seorang dan saya berdiam diri ibarat tunggul.

"Boleh saya cakap sesuatu?" Saya memulakan perbualan dari pihak saya.

"Ye cakaplah, dari tadi awak senyap saja". 

"Okey begini, saya punya anak 2 orang. Dulu yang sulung, saya berikan dia susu yang boleh dikatakan berjenama dan agak mahal juga. Sebulan belanja rm300++ hanya untuk susu dia seorang. Ini kerana saya dah cuba pelbagai jenama lain, yang murah ada, yang mahal ada, yang sederhana pun ada, tapi hanya satu jenama itulah yang serasi sangat dengan dia. Susu Similac Gain IQ Plus keluaran Abbott. Untuk adiknya pula, saya teruskan dengan jenama susu yang sama. Tapi tak pernahnya habis. Buat susu 6 oz, minum 2 oz saja selebihnya buang. Bila buang tu saya rasa sedih, sebab susu dahla mahal, anak pula taknak minum. Berkali-kali dia cakap susu ini tak sedap, tapi saya suruh juga dia minum, sebab tengok abangnya minum sedap saja. Akhirnya, saya tukar susu jenama lain".

"Oh yeke? Awak tukar susu apa? Anmum? Enfagrow? Pediasure?" Ibu ini terus bertanya dengan excited sambil terus meneka jenama susu yang mahal".

Saya senyum jer...

"Saya bagi anak saya minum susu tepung Dutch Lady".

"Dutch Lady???? Itu susu murah!!" punyalah terkejut ibu ini bila saya bagitau yang anak saya minum susu Dutch Lady aje.

"Iya, sekarang dua-dua anak pun minum susu Dutch Lady. Mereka suka dan boleh habiskan sebotol susu setiap kali minum. Takde masalah sakit perut, sembelit, atau najis keras. Takde masalah ruam, panas dan lain-lain. Semua serasi".

Ibu tadi terdiam sejenak...

Saya bertanya lagi,

"Saya beri anak saya minum susu Dutch Lady, yang mungkin dalam kategori murah seperti yang puan nyatakan tadi. Adakah itu bermakna saya ibu yang tidak sayangkan anak saya? Dan untuk anak sulung, saya beri susu Similac, adakah itu bermakna, saya sayang anak sulung sahaja dan tidak sayang anak kedua saya? Adakah nilai kasih sayang saya kepada anak-anak saya ditentukan oleh jenama susu?"

Beliau mengangguk-angguk. Mungkin faham apa yang saya maksudkan.

"Kasih sayang bukan atas faktor susu. Dan bukan soal susu murah atau mahal. Saya minta maaf ye kalau saya tersalah cakap" ujar saya dengan penuh berhati-hati.

"Terima kasih. Terima kasih sangat" ucap puan tadi sambil betul-betul eye to eye  contact dengan saya.
.
.
.
.
.
Dulu-dulu saya pun begitu juga, bab susu anak ni memang fikir banyak sangat. Tapi as time goes by, saya rasa kita sebagai ibu perlu menilai setiap situasi dengan lebih bijak.

Again, kasih sayang terhadap anak, bukan dinilaikan oleh harga susu murah atau mahal.

Thursday, July 7, 2016

Waktu Operasi Poslaju di Pasir Gudang, Johor


DISCLAIMER :
SAYA BUKAN STAFF / KAKITANGAN POSLAJU
SAYA BUKAN AGEN POSLAJU
SAYA TIADA KAITAN DENGAN SYARIKAT POSLAJU

Saya ialah pengguna Poslaju sahaja.

Jadi sebarang perkara berkaitan Poslaju, sila terus hubungi Poslaju ya
(bukan hubungi saya).


Waktu urusan Poslaju Pasir Gudang, Johor


Anda tahu tak, di negeri Johor, kakitangan awam cuti hujung minggu pada hari Jumaat dan Sabtu manakala kakitangan swasta cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad?

Hari cuti hujung minggu yang tidak sama ini memberikan satu kelebihan di mana pejabat Poslaju Pasir Gudang pula dibuka setiap hari!

Ya, setiap hari!

Waktu operasinya adalah seperti berikut :

Ahad - Khamis : 8.30 am - 6.30 pm
Jumaat - Sabtu : 9.00 am - 5.00 pm

Ditutup pada hari Sabtu pertama setiap bulan dan pada hari cuti umum,

Best kan Poslaju buka setiap hari, sebab itu bermakna saya boleh poskan supplement Shaklee dan natural product WR kepada anda setiap hari juga, termasuklah pada hari Ahad :)


UPDATED APRIL 2016!



Waktu operasinya adalah seperti berikut :

Ahad - Khamis : 8.00 am - 6.00 pm

Jumaat : 9.00 am - 1.00 pm & 2.00 pm - 5.00 pm (Rehat 1 jam semasa Solat Jumaat)

Sabtu : 9.00 am - 5.00 pm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Beauty Story Mory :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *