Hadiah menarik menanti follower ke-515.
Sila print screen bukti menunjukkan anda ialah follower blog saya ke-515 dan emelkan ke z.munirah@gmail.com

I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, November 16, 2016

Hebat Seorang Suami Kerana Isteri


Selalu tengok Tanyalah Ustaz tv9
Hari ni tukar2 channel tertengok pulak Klinik d'Hijrah tv al Hijrah
Tajuknya - Hebat Seorang Suami Kerana Isteri
.
Masya Allah, topik yang sangat menarik. Banyak input yg sgt berguna
Tapi sayang tak sempat nak duduk depan tv sebab masa tu tengah siapkan Haziq nak pergi sekolah dan mengemas sekali.
So dengar-dengar gitu aje
.
Ringkasan yg sempat didengar :

- suami isteri kene faham tanggungjawab dan hak masing-masing

- suami perlu bantu juga urusan rumahtangga jangan serah bulat-bulat kepada isteri

- sesekali suami reward isteri, tak perlu yang mewah / mahal. Yg penting sebagai tanda suami hargai isteri.

- utk wujudkan rumahtangga yg sakinah, mawaddah dan rahmah, perlu usaha dari kedua-dua suami isteri. Juga disebut dalam surah ar Ruum ayat 21 (kalau tak silap ayatnya)

- hebatnya anak lahir dari didikan ibu (ada betulnya) kerana ibu adalah guru pertama bagi anak2 bermula dari lahirnya anak dari rahim ibu.

- ibu positif, anak hebat positif. Ibu negatif, anak hebat negatif

- ibu tahu potensi setiap anak. Sebab tu layanan ibu kepada setiap anak berbeza, kerana ibu layan ikut potensi anak. Bermaksud ibu adil.

- bila isteri berleter, anggaplah ia nyanyian yg syahdu. Kisah khalifah Umar al-Khattab yang sabar apabila isterinya berleter

- isteri menarik/membawa rezeki dalam rumahtangga apabila dia taat kepada Allah, Rasul dan suami.
.
Mudah-mudahan ada manfaat utk sesiapa yang membaca tulisan ini, in shaa Allah.

Macamana Abis Ceritanya?


Tadi pasal Aimi. Sekarang pasal Haziq.

Kat astro tadi ada cerita pondok plastik tepi kubur yg Wan Maimunah berlakon. Cerita lama dah ni. Saya dah pernah tengok dulu tapi dah lupa camne ceritanya.

Tadi suami n anak2 je tengok. Saya tak tengok.

Baru kejap tadi, Haziq beriya-iya ceritakan semula cerita tu. Bersungguh-sungguh dia cerita. Saya pun layankan siap tanya itu ini lagi.

Last2 saya tanye "Haziq, macamana abis ceritanya?"

Jawab Haziq,
.
"Bila tulisan banyak-banyak naik ke atas".



Hahahahhahahaa gelak berdekah saya malam ni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Beauty Story Mory :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *